tiistai 15. maaliskuuta 2011

Tennessee Walkereiden kova kohtalo

Tennessee Walker jalostettiin 1700-1800-luvuilla plantaasityöntekijöiden avuksi.Tiluksia oli helppo tarkastaa hevosen selässä istuen, kun askellajit olivat pehmeät ja helpot istua.
Tennessee Walkerilla on myös kolme lisäaskellajia tavallisen käynnin, ravin ja laukan lisäksi. Nämä askellalajit ovat: Nelitahtikäynti, juoksukäynti sekä keinutuolilaukka. Taipumus näihin erikoisempiin askellajeihin on periytyvää ja liikkeitä "parannetaan" yleensä painavammilla kengillä. Näiden lisäaskellajien takia Tennessee Walkeria alettiinkin käyttää show hevosena. Nämä lisäaskellajit näyttäisivät olevan tosin näiden hevosten kirous.

Josta päästäänkin itse asiaan. Kivun tuottamista "koulutusmetodina" alettiin käyttää 50-luvulla. Suurin osa hevosista kantaa painostaan 45 prosenttia takajaloillaan ja 55 etujaloillaan, tämä huomattiin mitä luultavimmin vahingossa. Kun hevosen etujalat ovat kipeät harppaa se etujaloilla tällöin pidempiä ja korkeampia askeleita, jotta painoa tulisi enemmän takajaloille jolloin kipu tuntuu vähemmän.
Kun tämä huomattiin otettiin käyttöön kaikki nämä kyseenalaiset metodit. Hevosten jaloissa alettiin käyttää mm. kettinkiä. Se laitettiin vuohisen ympärille ketjuksi, niin että se hakkaa hevosta jalkaan koko ajan.  Jolloin hevonen tuntee kipua ja yrittää päästä sitä karkuun nostamalla jalkojaan ylemmäs ja laittamalla painoa enemmän takajaloille.
Kettinkien vaikutus ei tietenkään yksin riittänyt, vaan  hevosten jalkoja alettiin valella erilaisilla aineilla, jotka syövyttävät ihoa ja aiheuttavat yliherkkyyttä. (Aineista voidaan mainita mm. diesel, kerosiini, mustard oil sekä salisyylihappo). Kun näitä aineita valellaan hevosen jalkaa, yleensä juuri ruununrajan yläpuolelle aiheuttaa se kirvelyä ja kipua hevoselle. Aineen vaikutusta korostetaan vielä usein laittamalla kelmua jalkojen ympärille, jotta aine saa muhia rauhassa. Kun sitten näihin jo valmiiksi kipeisiin ja ärtyneisiin jalkoihin laitetaan kiinni kettingit, voidaan vain kuvitella miltä hevosesta tuntuu.
Jo yksistään tämä aiheuttaa itsessäni niin suurta hämmennystä, että olen sanaton! Taas kerran saan miettiä, miksi kukaan VAPAAEHTOISESTI pilaa oman hevosensa jalat. Vastaus on tietysti, niin kuin aina, raha. Mutta palataan siihen myöhemmin.
Tämän kamaluuden lisäksi Tennessee Walkereilla alettiin käyttää myös ns. korkokenkiä . Kavion ja kengän väliin asetetaan siiis "korko", joka aiheuttaa vielä enemmän liikettä etujaloille. Tämän koron paksuus kasvoi 60-luvulla noin 5-7.5 senttimetriin. Tämän koron paino voi olla jopa yli kilon! 60-luvulla oli vielä normaalia, että hevosen jalat vuosivat pahasti verta esityksessä ja jalat olivat täynnä haavoja.
Hevosten kavioiden annetaan kasvaa varpaasta pitkäksi, joka jo yksinomaan aiheuttaa jalkavikoja ja asentovirheitä. Tämän lisäksi, kavio on jatkuvassa paineessa, kun sen ympärille laitetaan metallinen rengas. Tähän kun vielä lisätään korko, joka laitetaan kiinni hevosen kavioon. On kipu ja paine hevosen kavioissa ja jaloissa valtava. Tämä korko joka hevosen jalkaan laitetaan sisältää myös usein kivuliasta täytettä, jotta liikkeestä saadaan maksimi irti. (Täytteinä on käytetty mm. metallin palasia, lasia, golfpallon puolikkaita ym.)
Tarkoituksena vaan ja ainoastaan tuottaa hevoselle kipua, jotta askeleesta saadaan näyttävämmän näköinen. Ihmisten ahneus ja julmuus eläimiä kohtaan on joskus niin käsittämätöntä.

Hevosten jalat ja kaviot eivät ole ainoa ogelma.
Suurin osa show hevosista on todella nuoria, jopa alle 2-vuotiaita. Tennessee Walkereiden elinikä ei olekaan kamalan korkea, sillä jalat pilataan jo nuorella iällä. Ja hyvin usein on niin, että kipuja ja vikoja ei voida parantaa vaikka "ura" olisikin ohi.
Lisäksi hevosilla on paljon selkäkipuja ja lavat ihan jumissa. Johtuen yleensäkin tietysti epäergonomisesta asennosta sekä myös siitä, että ratsastajat istuvat hyvin takana. Linkitän loppuun taas videoita, joista voitte itse katsoa miten ratsastaja istuu, miten se kiskoo hevosta suusta ja miten hevosten silmistä kuvastuu pelko ja kipu. Kun videoita katsoo, näkee monessa kuinka hevoset meinaavat kaatua tai kaatuvatkin, mutta ne pakotetana takaisin ylös.
Selkäkipuja aiheuttavat myös ylisuuret ratsastajat, usein esityksissäkin näiden hevosten selässä näkee isoja miehiä.
Kuolaimet, joita hevosilla käytetään ovat myös kovat. Suosituimmat vaihtoehdot ja selitykset toimintatavasta löydät tämän linkin loppupäästä. (Kannattaa lukea koko sivu, paljon asiaa aiheesta!) http://www.hphoofcare.com/lick.html
Esiintyvillä hevosilla tulee myös hännän  olla ns. pystyssä. Tässäkin asiassa käytetään hyvin kyseenalaista metosia. Hevosen päälle puetaan "valjaat", jotka nostavat häntää tyvestä koko ajan, koska se ei ole luonnollista hevoselle, voidaan taas vaan miettiä sitä kivun ja stressin määrää minkä tämä aiheuttaa. Ja koska "tulokset" eivät ole pysyviä, häntä ei pysy ylhäällä pitkiä aikoja kuitenkaan, joutuvat hevoset pitämään näitä "valjaita" (en keksinyt parempaakaan sanaa) koko ajan.

Nämä hevoset tuntevat kipua koko ajan, myös silloin kun ne eivät ole esiintymässä. Kivusta parhaiten kertoo asento, jossa hevonen seisoo.
Kuvasta näkee, että asento on aivan luonnoton. Mutta hevonen yrittää tällä asennolla saada kipua siedettävämmäksi jakamalla painoa eri tavalla. Tähän väliin voisin taas esittää lempikysymykseni: Miksi?

Ja miksi näin tehdään?
Syynä ovat erinäiset showt, joissa palkintona on yllättäen rahaa! Ja varmaankin mainetta ja kunniaa (omasta mielestäni hyvin kyseenalaista sellaista.)
Tennessee Walker Horse Celebration Show on yksi suurimmista esityksistä ja siellä jaetaan myös paljon rahapalkintoja. Nähdään taas mikä tätä maailmaa pyörittää. Ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään ansaitakseen enemmän. Eläimistä on jälleen kerran tullut vain keino/väline ansaita rahaa. Ei välitetä hevosten kivusta, voitto on ainoa jolla on merkitystä.

Tämä asia on onneksi noussut otsikoihin ja asioita on viety parempaan suuntaan. Tästä kunnia kuuluu monille järjestöille, jotka ajavat eläinten asemaa. Mm, STARS, FOSH sekä National Walking Horse Association ym. On saatu aikaan mm. se, että ennen esityksiä kaikki hevoset tarkastetaan ja jos kipua löytyy ei hevonen saa mennä radalle. Tosin tästä on muodotunut uusi ongelma, sillä hevosten omistajat pitävät huolen siitä(keinoja on monia), että hevonen ei näytä kipuaan tarkastajalle. Usein myön tarkastajat päästävät hevoset läpi, koska eivät  jaksa aiheuttaa hämminkiä.
Jotkin asiat ovat siis parantuneet, mutta edelleen on paljon tehtävää. 

Itse kun katselin videoita, pahinta oli nähdä kärsimys hevosten silmistä ja liikkeistä. Kuinka ne yrittivät päästä kipua pakoon tuloksetta. Mutta ehkä vielä pahempaa oli katsoa yleisön reaktiota. Miten ihmiset hurraavat ja huutavat kannustuksia. Miten kukaan voi olla niin sokea tai välinpitämätön? Näiden hevosten liikkuminen ei ole enää edes kaunista, ja sen näkee kuinka luonnotonta se on. Eikä tarvitse taaskaan olla Einstein ymmärtääkseen, että ketjut hevosten jaloissa, ne korot, kuolaimet sekä luonnottoman takana istuva liian suuri ratsastaja ovat julmia tapoja aiheuttaa hevoselle kipua ja kärsimystä. Miten kukaan voi siis huutaa kannustuksia ihmiselle joka tekee jotain tuollaista, jälleen kerran käsittämätöntä.
Huom! Tässä tekstissäkin tuli vain osa metodeista esille, niitä löytyy lisää mm. sivulta jonka linkitin aikaisemmin.


Loppuun vielä pari videota.
1. http://www.youtube.com/watch?v=CkyC1Fq6Msg
2. http://www.youtube.com/watch?v=YJu5IIQDw-I
3. http://www.youtube.com/watch?v=sWGIIoTHiX0

kuvat: google

44 kommenttia:

 1. hyvän jutun kirjoitit ja täyttä asiaa. OOnn ihmetelly itekki samaa asiaa,tuli paha mieli hevosten puolesta:/

  VastaaPoista
 2. Kiitos! :)
  Aina nämä jutut jaksaa yllättää. Sitä luulee,että on jo tottunut kaikkeen, mutta nämä asiat pysäyttää.

  VastaaPoista
 3. Mitäs kummaa, laitoin muistaakseni tähän viestin mutta eipä näy :o No, kirjottelen uudestaan.
  Mää tykkään tästä sun blogista, mielenkiintoisia ja tunteita herättäviä juttuja, kun itekin kokee nämä asiat tärkeiksi. Tämä Tennessee Walker showbisnes on kyllä tosi järkyttävää, en ymmärrä miten joku voi maksaa siitä että pääsee katsomaan tuollaista. Se delfiini blogaus oli kyllä kaikista järkyttävin, en ollu ikinä kuullutkaan tuollasesta..

  Seuraavia blogauksia ootellessa! :)

  VastaaPoista
 4. Mullekin oli tullu kyllä ilmoitus kommentista, mutta mitään ei näkynyt..hmm..

  Kiitos palautteesta!
  Joo, itsekin olin taas (lähes) sanaton, kun tota Tennessee Walker-juttua enemmän pengoin. Ihmetyttää kyllä ihmiset, jotka tuota tekee. Tai jotka maksaa nähdäkseen!!

  Olenkin koittanut nostaa esiin asiota, joista kaikilla ei ole vielä välttämättä paljon tietoa tai jota ei ole tullut mieleen edes ajatella. Uusi postaus tulee lähipäivinä, kunhan vaan saan aikaiseksi! :)

  VastaaPoista
 5. Pistää hiljaseksi kyllä nää touhut, joita ihmiset toteuttavat. Miten kukaan pystyy tekemään jotain niin hirveää?
  Kiitos kuitenkin hyvästä blogista, vaikkakin suurinosa aiheista ovatkin järkyttäviä. En ole monesta näistä kirjoittamistasi asioista kuullut, ja on hyvä että nyt tiedän jotten vahingossakaan tue mitään yhtä julmaa.

  VastaaPoista
 6. Samaa olen itsekin miettinyt ja monta kertaa. Lähinnä sitä, miten kukaan ihminen on niin julma. Mitä kukaan voittaa kohtelemalla kaltoin puolustuskyvyttömiä eläimiä? Se on niin sairasta, että usein jään sanattomaksi.
  Ja kiitos palautteesta, tosiaan olen koittanut nostaa esiin vähän noita vieraampiakin asioita. On monia asioita, jotka eivät tule edes mieleen, ennen kuin lukee/näkee jotain niihin liittyvää.

  VastaaPoista
 7. Totuus Tennessee Walkereiden takana oli vielä paljon pahempi kuin olisin koskaan voinut uskoa! Tämän rinnalla rodeo on aivan lasten leikkiä, valitettavasti.

  VastaaPoista
 8. pisti kyl sanattomaks.. :O niinku jo sanoitkin tossa blogissa, kuka tahtoo rikkoa hevosensa jalat tahalteen?? muutenki, voi heppaparkoja ): blogi täyttä asiaa, kirjoitat kaiken hyvin!

  VastaaPoista
 9. Anonyymi1: Se on aina vähemmän mielekästä, mitä näiden asioiden takaa löytyy, kun niitä alkaa penkoa.. :/

  Anonyymi2: Näiden ihmisten motiivina ovat luultavasti suuret palkintorahat. Ei siinä muutaman hevosen henki ja terveys paljon ihmistä kiinnosta näköjään. Inhottavaa tuosta tekee se, että ihmiset tosiaan maksavat siitä ilosta, että tuota kidutusnäytelmää "pääsevät" katsomaan. Ihminen on julma.
  Ja kiitos palautteesta! :)

  VastaaPoista
 10. tosi hyvä postaus, ihan aiheesta, ihmiset osaa olla sairaan hirveitä!

  VastaaPoista
 11. Kiitos!
  ..ja tervetuloa lukijaksi! :)

  VastaaPoista
 12. Oon itse ollut Tennesseessä vaihdossa, ja kävin siellä asuessani hoitamassa naapurin walkereita. Naapurini itse oli enemmänkin perinteisen western -tyylisen ratsastuksen harrastaja, ja hänen walkerinsa käyttivät samanlaisia kenkiä kuin suomessa normihevosilla käytetään.
  Kävin Jenkeissä asuessani myös kisoissa mukana, ja karu totuus on vaan se, että Suomessa on eläimillä PALJON paremmat olot kuin monessa muussa paikassa. Vaikka Jenkit väittävätkin olevansa muuta maailmaa paljon edellä, niissä kisoissa käydessäni näin pahempia ja sairaampia asioita kuin noissa ylempänä olevissa kuvissa yhteensä. Mut pitää muistaa, ettei kaikki jenkit kohtele hevosia noin, on siellä muutama maalaisjärkeäänkin käyttävä vielä =) Ja by the way, kengittämättömällä/"normaalilla tavalla kengitetyllä" tennessee walkerilla on valehtelematta maailman mukavimmat askellajit!

  VastaaPoista
 13. Anonyymi: Olen täysin samaa mieltä kanssasi.

  Niissä kisoissa näkee sen, mitä ihmiset ovat valmiita tekemään maineen kunnian (kyseenalaisen) ja rahan eteen hevosille ja muille eläimille.
  Se on mielestäni kuvottavaa..

  Uskon, että Tennesseellä on ihanat askellajit, sen perusteellahan se on alunperin jalostettu.. Haluisinkin joskus päästä kokeilemaan minkälaisia ne oikeasti ovat, kun ovat saaneet "luomuna" kasvaa ilman noita kaameuksia..:)

  VastaaPoista
 14. Siis en voi ymmärtää miten jotkut voivat olla niin julmia, että tekevät omalle hevoselleen noin. Tuo on niin sairasta touhua! Vieläkö ne nykypäivänä tekee tuolla tavoin?

  Ja miten kukaan ihminen voi mennä katsomaan tuommoisia näytöksiä? Siten, koska he eivät tiedä, miten nuo hevosten askeleet on saatu noin ''hienoiksi''. Jos he tietäisivät, uskon, että lähes puolet katsojista jättäisivät näytöksiin menemisen siihen. Tai ehkäpä heillä ei ole ollenkaan sydäntä...

  VastaaPoista
 15. Noissa piireissä taitaa raha, maine(?) ja kunnia(?) olla hevosen hyvinvointia edellä.
  Ja siis kyllä edelleen tapahtuu, valitettavasti.

  Itsekin mietin sitä, kuka tuota menee katsomaan ja vielä hurraa hevosille.
  Mutta kun eihän tuo enää edes näytä hienolta vaan epäluonnolliselta ja kamalalta. Edes ihminen, joka ei tajua hevosista mitään näkee, että ne kärsivät.

  Halveksin siis todella niitä ihmisiä, jotka tuota menevät katsomaan ja vievät vielä lapsensakin paikalle.

  VastaaPoista
 16. Suu loksahti niin auki että kieli kuivui O_o. Voi järkytys! Kertakaikkiaan! Surullista miten hirveä ihminen onkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, aina se vaan jaksaa yllättää kuinka julmiin tekoihin ihminen pystyykään. :/

   Poista
 17. Ihan hirveetä.Kuka voi tehä tollasta?Mä melki aloin poraan.Htvä juttu kuitenkin. ;((

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano muuta.
   Tämä on niin kuvottavaa ja sairasta että sille ei ole sanoja. Ihmisen julmuudella ja ahneudella ei ole rajaa. :/

   Poista
 18. Eestyimpäs miekin nyt kommentoimaan tätä... No, oon jo kauan tienny walkeritouhun olemassaolosta ja siitä mitä se on. Alkuihmettelyn jälkeen seuras sitten protestointi, joka ilmenee mm piirtämällä ja muuttuneena asenteenani. Nykyään oikeasti vihaan hevosurheilua. Onhan se eri juttu kun että mennään ponin kanssa virkistysmielessä estekisaan, se että hankitaan hevosia vaan kilpailumielessä.

  Tuttu aihe tosiaan. Enkä käytännössä edes ole hevosia paljoo harrastanu, mitä nyt issikkaratsastusta. Mutta sekään ei ole paljon se, vaikka askellaji voi ollakin sama tai samansukuinen mitä TWH:illa on. Walkerit kun menee rackia ja issikat tölttiä, mut sama asia ne on.
  Tietenkään tuo ei haittaa pelkkiä tennesseewalkereita vaan koko rotukirjoa mikä jenkkilässä on, joka rodulla vähän eri lailla. Sama juttu kummiskin että korkeet liikkeet ja hoikka kaakki, rahaa tulee ja ihmine on tyytyväinen. Voi hyvä elämä.

  Olitkos muuten ToHen porukoita? Mie(kin) oon sieltä.

  Syy miksi kommentoin tähän on just se että miusta on hienoa löytää aiheesta kunnon faktaa suomeksi jonku suomalaisen kirjottamana. Osa noista jutuista oli miule toistaseks suht uusia, mutta lähinä koska en osaa enkkua niin paljon. Muutenhan olisin jo kai lukenu walkereista KAIKEN mitä netissä vaan sanotaan. Walkeritietouteni historia johtaa sitte Suomessa tuntemattomamman hevosalan puolelle, eli pienoishevostelun. Sieltä foorumilta (jonka linkkejä löytyy postauksistani from ToHe) oon saanu niin paljon tietoa tästä ja paljosta muustakin että suosittelen siulekki sen tutkiskelua. Ja siinä sivussa vois ponnahtaa päähän toinenkin, taiteellinen harrastus eli pienoismallihevoset! Jotain käyttöä vanhoille lelukaakeille - ostaa vaan massaa ja maalia ja muokkaa ne realistisiksi, ehkä oman pollen nimikkofiguuriksikin jonkun. Oppii anatomiaa ja muutakin siinä samalla, kun joutuu miettimään mitä oikein muovaa jne.

  Suomi ei ole kaukana tästä, oikeasti. Täälläki yhä useempi ellei valtaosa jo ajattelee että tuo ku hyppää hyvin ni pääsee huipulle ja tolla on korkeet askeleet ni koulutuomarit tykkää. Huhhuh. Oikeasti. Täysjärkisiä ihmisiä on ihan liian vähän.
  Mutta todella hyvä teksti! Harva suomalainen tästä aiheesta sitä totuutta tietääkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Afuze mielenkiintoisesta kommentista.

   Totta on, että harmittavan harva ihminen Suomessa edes tietää koko walkereista yhtään mitään. En minäkään ollut näistä edes kuullut paljon, ennen kuin aloin tätä kirjoitusta kirjoittaa ja tutkia asiaa.

   Siksi halusin aiheen esille nostaakin, ja myös siksi, koska suomenkielistä tekstiä ei ko. asiasta taida löytyä juuri ollenkaan.

   Ja totta on tuokin, että ei Suomi ole kaukana tuosta, tai mikään muukaan maa. Aika usein nykyään hevonen on vain väline jolla voidaan voittaa jotain. Välinettä kyllä hoidetaan hyvin, mutta perimmäinen kysymys onkin, onko se hevoselle onnellista elämää?

   En ole ihan varma mitä tuolla ToHe:lla tarkoitat? ..Ensimmäisenä mieleen tuli toisin hevostelijat foorumi, olen siellä kyllä käynyt, mutta en ole rekisteröitynyt käyttäjä.

   Poista
 19. Luin juuri enkunkieliseltä sivulta tuosta, aivan hirvittävää!
  Miten joku voi tehdä eläimelle noin?
  Miksi?
  Taitaa sanonta "siihen mihin taito loppuu alkaa väkivalta"
  pitää paikkansa.
  Mä en ymmärrä ollenkaan. Eikö nuo ihmiset ole huomanneet miten älykäs eläin hevonen on?
  Se on ihan yhtä tavalla koulutettavissa kuin koirakin. Nuille pitäisi kaikille jakaa klikkerit ja opettaa että hevonen kyllä oppii kun antaa sille riittävästi aikaa ja on itte kärsivällinen.
  Mä en jaksa enää edes itkeä tuollaisten videoiden yms takia. Mun sisällä kiehuu vain enää puhdas raivo.
  Katsoin kerran videon olikohan se nimeltään farm to fridge. Järkyttävää miten pientä eläinlasta, olikohan kyseessä vasikka vai varsa. Hakattiin ihan 6-0. Siinä pieni eläinlapsi makasi maassa kun aikuinen iso mies hyppi sen pään päällä ja hakkasi nyrkeillä.
  Mun sanat ei riitä kuvaamaan sitä raivoa mitä tuollaiset teot aiheuttaa. Eikä mun ymmärrys riitä mitenkään siihen miten jotkut ihmiset voi tehdä noin...?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä.
   Kysymys miksi pyörii minunkin päässäni hyvin usein..

   Tosin minulta ei heru ymmärrystä noille teoille oli syy mikä hyvänsä. Iljettävää toimintaa ihmisiltä, kun pahoinpidellään puolustuskyvytöntä eläintä!

   Poista
 20. Hyi miten kamla juttu.

  VastaaPoista
 21. http://www.fosh.info/whatissoring.html

  Tuosta yllä olevasta linkistä löytyy paljon pahempiakin juttuja kuin ketjut ja kirvelevät aineet, jos vain kantti kestää lukea tai edes katsella kuvat. Pahin juttu on minusta ehkä tämä: http://www.fosh.info/radiography%20padded%20hoof2.jpg (En tiedä toimiiko linkki, kuudes kuva ylhäältä laskien.) Kuka haluaa tunkea sinne hevosen kengän korokepohjan sisälle NAULOJA?!

  Kyllä taas sietää hävetä ihmisten julmuutta. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, noita nauloja käytetään paljonkin, niistä taisi olla maininta noissa linkittämissäni videoissa.

   Tämä on todella kuvottavaa ja tätä tehdään vaan ja ainoastaan ihmisten viihteeksi. Hyi hitto.

   Poista
 22. Jotkut ihmiset tosiaan tekevät mitä vain rahan eteen. Vääryyksien kohteeksi joutuvat niin meret, puut, eläimet kuin ihmisetkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ihminen kyllä käyttää todella hyväkseen kaikkea mitä vaan voi ja tietenkin aina muiden kustannuksella.

   Poista
 23. Hyi kamala!:( Mua rupes ahdistaa, kuinka joku voi tehdä hevoselleen noin ja MIKSI! Ihmiset on sairaita!

  VastaaPoista
 24. Tällanen pieni huomautus, että walkerit eivät osaa klassista kaksitahtista ravia. Jotkut taitaa foxtrotin kyllä.. Muistaakseni. Mut toi show käyttö pitäs kyllä kieltää. Ompa hyvä ettei suomessa ole tollasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi juttu, olen epähuomiossa kirjoittanut väärin. Hyvä huomio! :)

   Niinpä..

   Poista
 25. Kauheaa! katsoin videon samasta aiheesta... En voi käsittää..

  VastaaPoista
 26. Tuli itku väkisin ku katsoi noita videoita. Kauhean näköistä!!😭

  VastaaPoista
 27. Kyllä muillakin pääsi itku kun noita videoita katsoi. Mietin tässä että kuka voi ikinä tehdä noin hevosille, jotka ei ole tehneet mitään ansaitakseen tuollaista kidutusta :(
  Kaikki tarhailut, sirkus eläimet, delfinaariot, eläintarhat, koirien ja kissojen kidutus pitäisi EHDOTTOMASTI LOPPETTAA!!!!

  VastaaPoista
 28. sanattomaksi vetää, itku tuli silmään :'( En vaan ymmärrä, miten ihmiset voi olla noin julmia - ja vielä omalle lemmikilleen...

  VastaaPoista
 29. Siis eihän se ole enää edes kaunista. Tuo luonnoton laukka (esim.) on AIVAN hirveän näköistä. Hevosesta oikein paistaa tuska. Minusta se muistuttaa enemmän uupuneen olennon pakoa suurissa kahleissa.

  Itseä alkaa ahistamaan kun tietää mitä kaikkea niille tehdään, mutta en haluaisi olla tietämätäkään. Pakko elää tuskan kanssa ja yrittää vaikuttaa asiaan omalta osalta.

  Muuten, kiva blogi. Ihanaa, kun joku sentään viitsii julkistaa ja selittää noista julmuuksista :).

  VastaaPoista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)