torstai 26. tammikuuta 2012

Villiponista valioyksilöksi


 Tämä päivä ei alkanut kovin lupaavasti, mutta lähdin silti tallille siinä toivossa ja uskossa että Nette ja Senni pelastavat päivän.
Ja niin ne todella tekivät.

Kokeilin tänään Neptunukselle niitä Hööksissä myytäviä kuolaimettomia, joissa menee se leukahihna ristiin siellä leuan alla. Yksi kaverinini oli ostanut sellaiset omalle hevosellleen ja halusin kokeilla, olisivatko ne meilläkin toimiva ratkaisu.
Neptunus peilaa

Nette meni niillä hyvin ja rennosti suurimmaksi osaksi, rennommin kuin kuolaimilla. Mutta ne eivät jotenkin sopineet sen pään muotoon. Poskihihnat olivat melkein silmissä kiinni ja jos otti vähänkään enemmän tuntumaa ne tuntuivat nousevan entisestään.
Taidamme jatkaa harjoituksia siis side-pullien kanssa, ne soveltuvat paremmin Neten päähän. Haluaisin kyllä kokeilla vielä niitä, joita myydään Vainikan aitan sivuilla, mutta en sellaisia lähde nyt ostamaan koska tilanne Neten kanssa on mikä on.

Olenkin nyt päättänyt, että käyn sitä tosiaan siihen asti hoitamassa ja ratsastamassa että ostan oman hevosen. En kuitenkaan jaksa sen enempää enää sitä "kouluttaa" vaan ratsastan omaksi ja sen iloksi. Suurimmaksi osaksi siis maastoilllaan ja nyt talvella tehdään vaikka vähän hankitreeniä.

Tänään oltiin kentällä, kun halusin testata nämä kuolaimettomat. Nette meni tosiaan hyvin, mutta se on todella jäykkä oikeaan kierrokseen, se ei meinaa millään taipua edes todella suurella ympyrällä. Tiedänpä siis mitä seuraavaksi aloitetaan venyttää.
Laukatkin nousi hyvin molempiin suuntiin, vaikka ilme olikin taas sellainen, että "laukkaa yksinäs!", vasemmassa kierroksessa se jopa vähän rentoutui ja meni lopulta korvat hörössä eteenpäin. Taisi se yrittää kerran jopa lähteä litomaan.
Olin sen kanssa kyllä taas niin onnellinen tänään, se niin mielellään tuntuu tekevän kaikkea. Tulee tarhassa heti luokse ja jää siihen ja karsinassakin on niin tyytyväisen oloinen. Ja töiden jälkeen se vasta tyytyväinen onkin. Vielä minulla on pieni toivonkipinä, että Neten omakseni saan, ennen kuin tuolla tallilla käymisen lopetan.

Neten jälkeen  lähdinkin sitten katsomaan Senniä, jota en ole nähnyt joulun jälkeen, kun aina on pitänyt perua kiireiden tai muiden aikatauluongelmien takia. Menin tallille hieman ristiriitaisin tuntein, koska en osannut yhtään arvata, odottaako minua täysin villiintynyt poniini vai mikä.
Tiesin, että omistaja oli tehnyt sen kanssa paljon harjoituksia, joten pienesti uskalsin toivoa että ei ihan kamalasti olla voitu taantua.

Päästettiin hevoset sisään ja menin sitten tervehtimään Senniä karsinaan. Se seisoi siellä takareunalla niin kuin aina, mutta sain mennä heti sen luokse ja silitellä ja rapsutella sitä ja se oli ihan rauhallinen. Huomasin siinä heti eron edellisiin kertoihin ja kysyinkin omistajalta, että onko meillä väärä poni?!

Otettiin Senni käytävälle, harjasin sen ja laitoin satulan selkään ja suitset päähän. Senni seisoi nätisti ja rauhallisena, vaikka en ole sille vielä kertaakaan satulaa edes laittanut.
Liinan kanssa mentiin kentälle ja talutin sitä kierroksen ja sitten pyysin ravaamaan. Alkuun otettiin vähän spurttia, mutta se rentotui jo muutaman kierroksen jälkeen ja meni oikein rentoa ja nättiä ravia. Toiseen suuntaan tehtiin sama homma ja sitten laskin jalustimet alas, jotta saatiin vähän enemmän toimintaa sinne kylkien kohdalle.

Jalustimistakaan neiti ei sanonut mitään ja se laukkasikin hienosti molempiin suuntiin ja rauhoittui aina heti kun pysähtyi ja antoi minun tulla luokse. En voinut uskoa silmiäni! Mihin se villiponi oikein on viety?
Epäilen edelleen vahvasti, että joku on salaa käynyt vaihtamassa poneja.

Lopuksi vielä heittelin jalustimia ja hypin satulan molemmilla puolilla. Aluksi Senni otti tästä vähän kierroksia, mutta vaan kerran se lähti oikeasti pois. Muuten se vaan säpsyi paikallaan ja lopulta ei reagoinut ollenkaan, aivan mahtavaa.
Omistaja tuli vielä pitämään kiinni ja laitoin jalan jalustimeen ja varasin sille painoa. Ei reaktiota. Nousin jalustimen varaan ja seisoin sillä hetken, ei reaktiota.
Eikä tätä ole tehty _koskaan_ ennen. Selkään on aina menty penkiltä tai puntattu. 
Voi vitsi, kun olin niin fiiliksissä tästä, tämä päivä antoi ihan uutta toivoa Sennin kanssa. Se oli kuin mikä tahansa normaaliponi. Katsotaan onko ensi viikolla vielä sama ääni kellossa. Jos on, niin sitten kipuan selkään ja oikeasti ratsastan sillä ensimmäisen kerran. Jännittää jo että miten käy! :)

12 kommenttia:

 1. Tulipas hyvä mieli tästä :)
  Kiva jotta on menny nuon hyvin!

  Moon muuten miettiny Viljalle jotain sellasta versiota ettei olsii niitä kuolaimia mutta en oikein tiä että mikä se olis, onko vinkkejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :)

   Ömöm, tuolla "meidän" tallilla käytetään kaikilla nuorilla aluksi side-pulleja. Se on mun mielestä vähän niinkuin riimulla ratsastaisi.

   Hackamoret on yksi vaihtoehto, mutta niiden kanssa pitää vaan muistaa, että niissä on se vipu.
   Saa olla välillä tarkkana käden kanssa. Ja se tietysti aina kannattaa sovittaa niin, että turvan päälle tuleva osa tulee tarpeeksi ylös.

   Nuo joita eilen Netellä kokeilin, ovat ilmeisesti Hööksin ihan oma versio kuolaimettomasta. Ihan kivan tuntuiset olivat, mutta tosiaan Neten päähän eivät tuntuneet sopivan ollenkaan. Poskihihnat nousi jotenkin hassusti ja oli melkein silmissä kiinni.

   Sitä mitä Vainikan aitta myy, en ole kokeillut. Ja ne ovat sen verran hintavat, että en ihan vaan kokeilumielessä viitsi niitä tässä vaiheessa Netelle ostaa.

   Me siis jatkamme side-pullien kanssa. Siinä on pikkuhiljaa pakko oppia ratsastamaan istunnalla, kun ei olekaan enää niitä kuolaimia "turvana". :D

   En nyt osannut varsinaisesti mitään vinkkejä antaa, muttta jos nuo meidän kokemukset auttas edes vähän..

   Poista
 2. Tämä auttoo jo paljon, tairan päätyä nuohin sidepulleihin, tuntuu että Vilja on niin kovin herkkis suustansa ku on ne kuolaamet siä :/ Inhottava kattoa toista ku selvästi etoo ne..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siis eihän kaikkien suuhun oikeasti edes sovi mikään kuolain.
   Netellä on ongelmana matala kitalaki, eli pelkkä nivel on ainakin tosi huono.

   Sitten yhen kaverin hepalla on ilmeisesti sellanen suu, että sitä sattuu kaikki kuolaimet, nyt sillä mennään sitten ilman.

   ..Ja eihän ne kuolaimet kai koskaan oikeesti voi olla kivan tuntuset suussa, jos asiaa lähtee oikein miettimään.. :/

   Poista
 3. Jospa Senni on on pähkäillyt asioita joulunjälkeisellä lomalla. :D

  Meillä oli bitless bridlet, siis ne alkuperäiset entisellä ylläpitohevosella ja niitä Hertallekin lainasin. Se oli aluksi mielettömän rento ja rauhallinen niillä, mutta pidemmän päälle hoksasi että voi juosta maailman ääriin enneku saan sen kiskottua takaisin ruotuun. Toisin sanoen, niiden käyttö ois pitäny jättää sellaisille päiville jolloin tamman rauhallisempi persoona oli valloillaan. Ja vielä selkeämmin sanottuna, jos suhde hevoseen on viimisenpäälle kunnossa ja osaa ratsastaa muutenki kun käsillä niin on hyvät (eli meille ei ollu hyvät). Voi olla että ihan nuissa alkuperäisissäkin on sama ongelma remmien sijainnin kanssa, ei ne kovin kaukana silmästä ollu meilläkään.

  Mutta tosiaan bb.t meni entisen hoitotamman matkassa ja nuita sidepulleja oon miettiny, miten ne vaikuttaa? Siihen turpaanko vaan? Mä blondi en ota kuvista selvää miten ne remmit tulee, kun joku menee renkaan läpi ja siinä päässä on rengas. Tai jotain. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitää tulla vastaamaan tähän myöhemmin, kun nyt on kauhee kiirus :D

   Poista
  2. No niin,

   Niin, Ehkä tuo tuumaustauko teki sille ihan hyvää. Nyt se pystyy taas sisäistämään samaa asiaa, jonka se jo kerran on osannut..:)

   Joo tuo bitless bridlet ovat yksi joita vielä haluaisin myös kokeilla, samoin kuin tosiaan se Vainikan aitassa myytävä eli LG bridle. Etkös tehnyt siitä jonkun oman version?! Minkälainen se oli?

   Mutta ehkä noissa tosiaan on se, että se hevonen kannattaa jo valmiiksi olla aika herkkä ja sen pitää haluta tehdä yhteistyötä :P

   Side-Pullit vaikuttaa mun mielestä myös niskaan. Ongelma niiden kanssa on myös mielestäni se, että poskihihnat "löystyvät" jos yhtään otat kiinni. Tällöin siis paineen myötäys tai mikään nopea ja tarkka vaikutus on hyvin vaikeaa. Hevosen pitäisi tosiaan toimia siis suunnilleen pelkällä kropalla, nuo ovat vain sellainen henkinen tuki jos asian näin voisi ilmaista.

   Ja tämäkin vain oma mielipiteeni. Ne jotka asiasta oikeasti jotain tietävät, niin korjatkaa jos olen väärässä. Nämä ovat vain omia kokemuksiani..

   Poista
 4. :D

  Mun mielestä LG bridle toimii just samalla tavalla kuin flower hackamore (joka on esim. Liemessä niemellä -blogin Jonnalla myynnissä). Ja ne molemmat toimii samalla tavalla kuin hackamore, mutta vaikutusta voi "säätää" lievemmäksi riippuen mihin kohti ohjat laitetaan. Mä itseasiassa olin unohtanu että mulla on kukkahackamore, kiitos muistutuksesta! :D Se on ollu tossa omatekoisessa ongelmana, että on niin pienet reijät siinä että ohjat ja suitset ei meinaa sopia läpi. Pikalukolliset ois tohon tosi hyvät! Toinen miinus tuossa ja lg.ssä on, että esim. sivulle johtavassa ohjasotteessa se kukka/lg kääntyy poikittain. Tähän menessä oon tykänny eniten tavallisesta hackamoresta ja tosta viritelmästä missä on ohjat kiinni turparemmissä. Siinä ei tuota poskihihnojen löystymistä muuten tapahdu niinku riimussa ja tossa side-pullissa.

  Niin mulla tosiaan oli se oikea alkuperäinen LG sillon puolisentoista vuotta sitten. Mutta se on nyt jossain tiettömässä metässä kun mä maastouduin ihan vapaaehtoisesti hevosen mentyä "pois päältä", sinne sankkaan mettään se laukkasi ja hajotti suitset tottakai, ja sen melkeen satasen vempeleen. Mutta onneksi ei itteään! (tän jälkeen mentiin sit yhessä kurssille opiskelemaan hevosen kans olemista. :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin taidan kyllä seuraavaks haluta kokeilla juuri tuota missä ohjat on siinä turpiksessa kiinni. Siinä jos ei tosiaan ne poskihihnat löysty. Se on meinaan jonkin verran ärsyttävää ja ehkä hevoselle hieman epäreilu..

   Ahaha, anteeksi ei sais nauraa, mutta tuli sellanen hassunhauska mielikuva tuosta teidän episodista! Onneksi ei käynyt kuinkaan.. :)
   ..Noista aina yleenä oppii jotain ;D

   Poista
  2. Saa nauraa! :D Joo on otettu opiksi, paljon! :D

   Niin piti sanoa että mä oon käyttäny remonttiturpista missä on ne renkaat, tai mustalaisriimua, siinä oikealla korkeudella mihin normiturpiskin tulee ja kiristäny sen kohtuullisen kireälle, silleen normisti niin ei oo mulla noussu. Mut nyt tää normipäivä (kirjanpitoa...) saa loppua, ei tuu enää mitään järkevää tekstiä eikä numeroita. :P

   Poista
 5. Tämä oli lukemisen arvoinen teksti :) ! Kiitos sulle kun linkkasit tän tekstin, oli jotenkin iha mennyt ohi.

  VastaaPoista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)