keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Teurashevoskuljetuksista


Lähes vuosi sitten kirjoitin teurashevoskuljetuksista blogiini, ja ajattelin että voisin taas nostaa asiaa hieman esille.
Vaikka World Horse Welfare on yrittänyt saada MEP:ejä viemään asiaa eteenpäin ei muutosta ole edelleenkään tapahtunut. Ja jos oikein muistan, niin olisiko vielä viime syksynä peräti ollut sellainen uutinen jossain, että komissio päätti että teuraskuljetuksille ei vaadita enimmäispituutta tai mitään muutakaan rajoitteita. Toisin sanoen sama ralli jatkuu päivästä ja vuodesta toiseen.

Noin 80 000 hevosta vuodessa pakataan tuolle viimeiselle reissulle. Matka itsessään on jo stressaava, koska se on monien päivien mittainen. Mutta se ei riitä, vaikka matka on pitkä ei lepotaukoja pidetä ollenkaan. Hevoset eivät saa matkan aikana ruokaa eivätkä vettä. Ne joutuvat olemaan hyvin pienessä tilassa ja usein niiden päät on sidottu kiinni niin, että liikkuminen on miltei mahdotonta saati lepääminen.
Hevoset myös kuljetetaan epäergonomisessa asennossa eli 90 asteen kulmassa tiehen nähden. Kaikki liikkeet tuntuvat siis moninkertaisina, eikä hevosilla ole tilaa korjata asentoaan.

Miksi nostan asian taas esiin?
Minua henkilökohtaisesti etoo tämä koko asia, en vaan voi käsittää miten tälle asialle ei kyetä tekemään mitään vaikka kaikki resurssit olisi käytössä.

Esimerkiksi, nämä teurashevoskuljetukset menevät kymmenien ellei jopa satojen teurastamojen ohi, jotka ottavat vastaan hevosia. Miksi niitä ei voi jättää sinne? Miksi ne on vietävä sinne Italiaan asti?
Kuka Einstein on keksinyt, että se italialainen hevosenliha on jotenkin hienompaaa ja parempaa kuin muun maalainen. Varsinkin, kun se hevonen ei juuri koskaan ole edes Italiasta kotoisin.

Ja jos ne hevoset on vietävä sinne Italiaan asti, niin miksi ne eivät saa lepotaukoja, kun tilat on valmiina teiden varsilla? Miksi niitä hevosia ei voi juottaa ja ruokkia?
Onko se liikaan vaadittu, että nämä luultavasti koko elämänsä huonosti kohdellut hevoset edes viimeisellä matkallaan kokisivat jotain inhimillistä?
Miksi niiden tarvitsee kärsiä stressistä, kivuista, nälästä ja janosta elämänsä loppuun saakka? En ymmärrä miten kukaan ihminen hyväksyy sen, että tuollaista tapahtuu?

Enkä varsinkaan ymmärrä sitä, että miksi se helvetin (anteeksi voimasana) EU ei voi tehdä asialle mitään, vaikka se ei vaatisi muuta kuin pari nimeä paperiin!?

Ja vielä selvennykseksi. Minä en vastusta hevosten teurastusta, mielestäni se on kaikista järkevin ja inhimillisin tapa lopettaa hevonen.
Mutta, älkää hyvät lukijat ostako/syökö italialaista hevosenlihaa. Tai ostakaa vaan suomalaista hevosenlihaa. Tällä pienellä teolla saataisiin ehkä kysynnän takia hevosten teurashintoja korotettua ja ihmiset veisivät useammin turhat hevosensa teuraaksi.
Ja jos näette ravintolan listalla hevosenlihaa, niin kysykää mistä se on. Vaikka ette tilaisi sitä, niin kysykää ja jos se on muualta kuin Suomesta niin antakaa palautetta. Sillä se on kysynnän ja tarjonnan laki joka tässäkin määrää.

12 kommenttia:

 1. Tekee vaan niin pahaa, ettei ole okein mitään sanottavaa :(

  VastaaPoista
 2. Inhottavaa, ettei eläimiä tosiaan voi jättää niille lähellä/matkan varrella oleville teurastamoille :/ Toivottavasti tähänkin vielä joskus saadaan parannus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ilmeisesti esim. romanialainen hevosenliha ei ole niin myyvää kuin "italialainen".

   Kammottavinta tässä mielestäni on se, että komissio sai adressin jossa oli kymmeniä ellei satoja tuhansia nimiä, jotka olivat mukana hevosten puolesta. Mutta heitä ei sen vertaa kiinnosta, että olisivat määräyksiä muuttaneet. Kysyn vaan, että miksi ei??

   Poista
 3. Jee. :|

  Ehkä niitä hevosia ei hoideta, kun "nehän kuolee kohta kuitenkin"... >:(

  VastaaPoista
 4. Kivat itkut sain tähä illanpäälle videoita katsellessa... Kamalaa

  VastaaPoista
 5. Oisi voinut olla ennemmin kuvia kuin videoita... En viitsi hirveän raakoja videoita kattoa :c

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvissa on vaikea näyttää mitä todellisuus on

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)