torstai 22. maaliskuuta 2012

Nette manikyyrissä

Tänään koitti sitten se päivä, kun tuli uusi kengittäjä kertomaan tuomionsa Neten kavioista.

Netellä on siis ongelmana huono kavionlaatu ja toinen hyvin pieni ongelma on se, että kaviot eivät kasva juurikaa. Nämä molemmat ovat täykkärien "tyyppivikoja", joten ihan yllätyksenä se ei ole tullut.

Kuitenkin viime kesästä lähtien Neten kaviot ovat aiheuttaneet hiukkasen liikaa ongelmia. Kaikki lähti siitä, kun Nette potki harrastuksekseen takakenkiä irti viime kesänä ja joka kerta kun lähti kenkä, lähti myös osa kaviota.
Tähän kun lisätään kavioiden todella hidas kasvu, niin voidaan päätellä, että yhtälö ei ole kovin toimiva.

Lopulta oltiin siinä pisteessä, että kengittäjä sanoi, että takasiin ei kenkiä voi lyödä. Kavionseinämät ovat niin ohuet, antura on pehmeä jne.
Tässä vaiheessa ongelma ratkaistiin bootseilla. Alunperin oli puhe, että joulun tienoilla voidaan laittaa kengät sitten takasiinkin. Jouluna kun tilanne tarkastettiin, niin mitään ei ollut tapahtunut, eikä kenkiä voinut lyödä edelleenkään. Tammikuussa oli kenkäys kymmenen viikon kengitysvälillä. Takaset eivätkä etuset (joissa on kengät) eivät olleet kasvaneet ollenkaan.

Koko syksy ja alkutalvi meni siis soutaessa ja huovatessa. Mentiin bootseilla ja koitettiin välillä ilman. Nette oli muutaman viikon soratarhassa ja kaviot kuluivat niin paljon, että se ei kävellyt enää ollenkaan. Kun tilanne parani, maat jäätyivät ja taas oltiin alkupisteessä. En voi tästä reilusta puolesta vuodesta sanoa mitään muuta, kuin että tämä on ollut raastavaa aikaa.
Kuitenkin koko ajan pitäisi hevonen jollain keinolla saada liikkumaan ja pitää huoli siitä, että kaviot eivät kulu. Ja että se on puhdas eikä varo, koska tällöin koko hevonen on jumissa.

Ja nyt kauhulla odotin tätä päivää, kun paljon sairaskengityksiä tekevä kenkääjä tuli tarkastamaan tilanteen. Ja tässä siis tiivistelmä aamusta:

Kengittäjä laittoi ensin etupään, kommenttina mm. että eihän tässä kovin paljon tätä seinämää ole.
Etusiin sai kuitenkin kengät kiinni ja kengittäjä sanoi myös, että on hän paskempiakin kavioita nähnyt. Ei siis ihan toivoton tapaus!
Takasiin ei kuitenkaan edelleenkään laitettu kenkiä. Kengittäjä oli sitä mieltä, että seuraavassa kengityksessä vasta. Kerroin, että se arkoo niitä hiekalla ja kovalla pinnalla ja että ne kuluvat, mutta kuitenkin oli parempi vaihtoehto vielä pitää ne ilman.
Siispä nyt odottelen kuin kuuta nousevaa, että jäät sulaa jotta päästään tekemään jotain. Bootsien kanssa nyt mennään siis vielä seuraavaan kengitykseen asti. Toivoen, että kaviot eivät kulu liikaa kun loputkin lumet sulaa pois.

Olin jo aikaisemmin ollut sitä mieltä, että tilsakumit ja turvekuivitus on huono. Ja tämä kengittäjä vahvisti asian. Tilsakumit on tuollaiselle kaviolle myrkkyä ja turve syövyttää anturaa. Onneksi tilsakumit on nyt poissa. Ongelmaksi jäi "enää" turve.
Lisäksi kuulemma biotiinia ja huf-regulatoria kannattaa antaa kuurina eikä koko ajan. Oli siis hyvä, että kesän jälkeen Nette söi sen ämpärin sitä biotiinia ja ämpärin huf-regulatoria.

Tiivistettynä koko asia: Tilanne ei ole niin huono, kuin kauhukuvissa olin maalaillut. Neten kaviot tulevat kestämään normaalin käytön, kunhan niitä huolletaan hyvin ja säännöllisesti eikä päästetän liian tilannetta liian pahaksi. Turvekuivitus on nyt huono, tilsakumeja sille ei voi laittaa ja lisäravinteet pitäisi syöttää kuureina.

Mitä tämä tarkoittaa minulle? -Sitä, että minun ei tarvinnut heittää toiveitani romukoppaan, vaan voin edelleen varovasti toivoa, että voisin sen itselleni ostaa. Kun tiedän kavioiden tilanteen, niin sen kanssa voidaan elää ja kun asioihin puututaan ajoissa, niin vahinkoja ei pitäisi sattua.
Saa nyt siis nähdä kuinka käy!

12 kommenttia:

 1. On näitten hevosten kanssa kaikenlaista, ihanan haastavaa mutta välillä niin turhauttavaa kun joutuu palata takaisin lähtöruutuun. Tsemppiä kovasti Neten kanssa, etenkin tässä kavioasiassa! Koko ajan ollut kuulolla vaikka muuten vähän hiljaiseloa olen täällä blogirintamalla viettänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sano muuta.
   Mutta kyllä tämä taitaa olla kaiken sen stressin ja muun "vaivan" arvoista! :)
   Olenkin ihmetellyt, että missä oikein luurailet, kun ei mitään päivityksiäkään kuulu eikä näy.:D

   Poista
 2. Lassella on myös huono kavio, aivan hapero... Onneksi ei ihan niin haperot kun Netellä, mutta kengittäjäkin on sanonut että yhdet huonoimmista kavioista mitä on kengittänyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on kyllä inhottavaa. Luulis, että tollanenkin olis otettu huomioon jalostuksessa. Kaviot on kuitenkin suhteellisen oleellinen osa hevosta.

   Just toi kengittäjä tänään puhu, että kun joku englantilainen kengitysguru(?) oli puhunu, että täykkärit on hienoimpia hevosia mitä maa päällä kantaa, mutta niissä on vaan yks vika ja ne on kaviot.
   Siis hyvin pieni vika :P

   Poista
 3. Tintinkään kaviot eivät ole nopeaskasvuiset, mutta ehkä sen täykkärisukuhaaran pieni epäpuhtaus on sitten aiheuttanut juurikins en, että sillä kestää kengät hirveän hyvin jalassa. VAin tilsakumit irtisanovat kenkäsopimuksen noin 8 vkon jälkeen. Muuten sillä kengät kestävät vaikka mitä.

  Koen, että ollaan onnekkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nette sitten taas harrastaa myös tuota kenkien irtipotkimista.
   Kaiken kruunaa tietysti "lättänästi" kasvava eli leviävä kavionmalli..

   Olette todellakin onnekkaita! ..Toisin kuin eräät.. :D

   Poista
 4. Ooo, hienoa kuulla, peliä ei siis oo menetetty!!

  mä pirän hirveesti peukkuja täälä että kaviot lähtis kasvuun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :)
   Mä pidän peukkuja, että mulla on oma poni kahen kuukauden päästä..;D

   Poista
  2. Vähäkö ny saa kyllä peukutella!

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)