sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Klassisen kouluratsastuksen teemapäivä

Eilen oli ihan mahtava päivä, aamupäivällä lähdin kohti sitä tallia, jossa käyn tunneilla. Siellä pidettiin siis klassisen kouluratsastuksen kurssia, joka käytännössä tarkoitti sitä, että tunteja oli aamusta iltaan ja niin monelle sai osallistua kun halusi.
Minun piti mennä ensin sekä lauantaina että sunnuntaina, totesin kuitenkin että budjettini on jo ylittynyt sen verran mukavasti, että passasin sitten sunnuntain. Lauantaille otin istuntatunnin ja "normaalin" tunnin.
Molemmista tunneista on olemassa videomateriaalia, jota en vielä saanut mutta laitan ne tänne sitten kun ne saan. Hevosena minulla oli toiveideni mukaan uljas musta.

Aamupäivällä oli ensin istuntatunti, laitoin hevosen valmiiksi ja menin kentälle. Kipusin selkään ja otin samantien jalustimet kaulalle ja lähdettiin kävelemään alkukäyntejä. Ensimmäinen ratsukko lopetteli ja pääsin liinan päähän. Ensin opettaja korjasi istuntaani paikallaan, tiesin että jalkojeni asento on liian edessä, mutta kun ne siirrettiin oikealle kohdalle, niin voi luoja kun tuntui tahmealta lonkasta. Yläkroppa oli hyvä, joten nyt keskityttiin jalkojen asentoihin. Harjoitukset kestivät noin 40 minuuttia ja tuli sitten hiukkasen kuuma. Jos nyt kirjaan ongelmakohdat tähän:
 • Jalka meinaa aina siirtyä takaisin liian eteen. Puhuimme tästä opettajan kanssa ja hän sanoi että saattaa olla seurausta siitä, että on ratsastanut niitä ns. hankalampia hevosia. Tuoli-istunnassa kun on tukevampi olo. Ja koska "vaiva" on alkanut ilmetä nyt vasta.
 • Kun jalka on oikeassa asennossa niin lonkassa tuntuu aikamoinen venytys, lisää siis venyttelyä ja avaavia liikkeitä lonkille. Tämä siis oma huomioni.
 • Hevosen mallista riippuu paljon, onko se ideaali asento edes mahdollinen; esimerkiksi uljaalla mustalla ratsastaessa se ei ihan ole, joten polvea täytyy tällaisessa tapauksessa hieman koukistaa. Jos yrittää väkisin laskea jalkaa lonkasta asti tällaisen hevosen kanssa, niin tulee etunoja ja satulan etukaari alkaa hangata ikävästi
 • Kun jalka on oikeassa asennossa pitää vielä kääntää varpaat eteenpäin. Opettaja sanoi, että yleensä aluksi hän neuvoo kääntämään jalat ulospäin, mutta myöhemmin sitten eteenpäin. Tällöin suurempi osa jalkaa on kiinni hevosessa ja vaikutusaluetta on enemmän.
 • Alaselkä tai lonkista lähtevä liike aiheuttaa välillä pienen notkon ja tunsin sen ravissa aina itsekin notkahduksena,siihen pitää myös kiinnittää huomiota
 • Luulin itse välillä että puristin polvilla ja sanoin sen myös ääneen. Opettaja käski saman tien nostaa jalat irti satulasta ja tein sen. Ei siis ollut pelkoa kai siitä, että puristaisin polvella koska muuten en olisi sitä kyennyt tekemään
 • Silloin kun selkäni on suorassa minusta tuntuu, että olen takakenossa. Tämä tunne pitää muistaa, jotta en lähde kaatumaan eteenpäin
Tehtiin kaikenlaisia harjoituksia, potkaistiin jaloilla vuorotellen alaspäin tai sitten yhdessä. Nostettiin jalkoja vuorotellen ylöspäin niin että käsi sojotti myös suoraan eteen. Tehtiin jaloilla siksakkia ja poljettiin polkupyörää. Käännettiin koko yläkroppaa ja kättä vuorotellen puolelta toiselle. Pyöriteltiin käsiä samaan aikaan tai eri aikaan ja potkittiin samaan aikan alaspäin tai pyöriteltiin nilkkoja.. Kaikkia näitä käynnissä ja ravissa.
Hassuinta oli se, että jälleen kerran mitä enemmän näitä harjoituksia piti tehdä samaan aikaan, sen paremmin se meni. Tällä saattaa olla jotain tekemistä sen kanssa, että en helppojen hevosten kanssa saa mitään aikaiseksi. Tarvitsee olla siis paljon ajateltavaa, jotta jaksan keskittyä ja olla mukana.

Kaikenkaikkiaan istuntatunti meni ihan hyvin ja sain hevosen ravaamaan ihan hyviä pätkiä. Toivon, että nuo pätkät näkyvät myös videolla jonka saan.
Oli kyllä aikamoinen tunti ja opin taas niin paljon uutta.

Toinen tunti oli sitten tosiaan normaali tunti iltapäivällä ja ratsuna oli samainen musta.
Tunnin teemaksi nousivat sulkutaivutukset, joita en muuten olekaan kai koskaan ennen edes tehnyt..
Ensin testattiin parit avot, ne menivät jo yllättävän hyvin ja siirryttiin aika nopeasti sulkujen harjoitteluun. Ensin olin ihan hukassa ja aika monet yritykset menivät ihan plörinäksi.
Lopulta kuitenkin saatiin kuin saatiinkin suhteellisen hyviä pätkiä ja pääsin jo lyhentämään askelta ja tekemään sulkua terävämpänä.
Kun sain ajatuksen päästä kiinni, niin kokeiltiin vielä kuinka pienellä liikkeellä se hevosen etu- ja takapää saatiin siirtymään.
Analysointia tästä tunnista:
 • Paha taipumus edelleen kääntää nyrkit sisäänpäin tai tehdä niihin sellainen kulma. Tähän otettiin avuksi hetkeksi myös raippa poikittain
 • Suora ohjasotteeni oli ehkä hieman liioiteltu, kun vähempikin olisi riittänyt
 • Sulkua oikealle tehdessä asetus valui aina väärään suuntaa, en tiedä mitä minä niiden ohjien kanssa aina oikein leikin
 • Välillä unohdin myös päästää liikkeen suuntaan menevän jalan "vapaaksi" jolloin ratsuni meni ihan sekaisin että mitä pitää tehdä
Olin ihan fiiliksissä tämän päivän jälkeen ja janoan lisäoppia ja uutta tietoa. Toisaalta on kamalaa kun tiedän, että realistiset mahdollisuudet oppia paljon ja nopeasti ovat melko nollassa elämäntilanteen takia..
Pakko taas kai vaan laittaa se lotto vetämään, että voisin keskittyä vaan olennaiseen. Olisi niin mahtavaa oppia vaan paljon uutta ja olla hevosten kanssa ja opetella ratsastamaan niitä mahdollisimman pienillä avuilla.
Eilisen jälkeen olen vielä vakuuttuneempi siitä, että löysin oman lajini tuosta klassisesta tyylistä. Se on niin hevosystävällinen tapa tehdä töitä hevosen kanssa. Salaa myös haaveilen, että pääsisin tuon opettajan oppiin pidemmäksikin aikaa, mutta se taitaa olla melkein mahdotonta.

Varmasti nyt unohdin jotain tärkeää, mutta eiköhän tämä postaus ole jo tarpeeksi pitkä.
Kunhan saan videot, niin teen tosiaan näille kevään kursseille oman sivun, johon laitan videot ja nämä analysit, niin on sitten itselläkin ne jossain hyvässä tallessa.

P.S Tänään Taikurilla kärryttelyä illalla
P.P.S Mistä tota lunta taas tuli??!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)