perjantai 1. kesäkuuta 2012

Judy Cross Strehlken CR-kurssi

Nyt on ollut niin informatiivinen päivä, että varmasti unohdan jotain hyvin oleellista.

Olin siis tänään Judy Cross Strehlken CR-kurssilla; kurssi on kaksipäiväinen ja harmikseni pääsin mukaan vain tänään, koska huomenna on serkun valmistujaiset. Ilmeisesti minun hevoskurssini ei ollut tarpeeksi hyvä syy jättää noita kemuja väliin. Kummallista.

Päivä alkoi aamulla yhdeksällä Judyn esittelyllä, jonka jälkeen kävimme läpi käytännön asiat. Sitten alkoi itse kurssiosuus, mukaan oli pyydetty ottamaan muistiinpanovälineet, jumppamatto ja jumppapallo. No, me saimme Judylta paperipinkan ja mattoa ja palloa en tarvinnut ollenkaan, ilmeisesti niitä käytettiin vasta seuraavana päivänä, joten minä en pääse osalliseksi siitä ilosta! (En ole lainkaan siis katkera, vaikka sen kuvan saattaa saada, enpä.)

Ensimmäiset kolme tuntia tehtiin kuivahrjoitteluita. Kävimme läpi CR:n perusideoita, eli oman kehon hallintaa ja tasapainoa, kaikissa tilanteissa. Yllättäen taas yhdeksi kaikista tärkeimmistä elementeistä nousi, mikäs muu kuin hengitys.

Harjoittelimme oikeanlaista hengitystekniikkaa, joka on siis samanlainen kuin joogassa tai pilateksessa syvähengitys. Ilma siis menee sisäänhengittäessa mahaan saakka eli maha hieman pullistuu, kun "normi" hengityksessähän kun ilmaa vedetään sisään, niin maha menee sisäänpäin. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista.

Toinen hyvin tärkeä asia mitä harjoittelimme oli ennen ratsastusta suoritettava venyttely. Kuinka hassua se onkaan, kun tosissaan miettii, että hevosen me aina lämmitämme ennen reenejä, mutta itsellemme emme tee mitään.

Teimme näitä lämmittelyharjoituksia, jonka aikana kävimme läpi koko kropan aloittaen ranteista ja lopettaen lonkkiin. Oli mielenkiintoista huomata, mikä oli esimerkiksi käsien pituuden ero, kun toinen käsi oli lämmitelty ja toinen ei.

Toinen asia, jossa huomasi selvää eriparisuutta olivat jalat ja "grounded" asennon löytäminen, molempien jalkojen tasapainon tasaisuus oli myös oikeasti vaativa homma. Ja oli todella mielenkiintoista kokea, kuinka pienellä siihen omaan ratsastukseen pystyykään vaikuttamaan.

Kuivaharjoittelun jälkeen oli lounastauko, jonka jälkeen alkoivat ratsastustunnit. Minä olin kurssilla vain kuuntelemassa, koska kurssille ilmoittautuessani minulla ei vielä ollut omaa hevosta. Enkä minä olisi sinne Netteä voinut viedä sekoilemaan, kun se kuljettaminen ei iiiihan vielä ole niin simppeliä, niin kuin ei ylipäänsä vieraaseen paikkaan meneminenkään.

Sain kuitenkin paljon irti vain kuuntelemalla ja katsomalla. Judy laittoi ratsastajat tekemään paljon sellaisia harjoituksia, joita olen tehnyt klassisen ratsastuksen tunneilla. Nyt haluan vain äkkiä päästä kokeilemaan muita harjoituksia ihan käytännön tasolla.

Tässä nyt muutamia huomioita ratsastuksesta:
 • Etsi hevosen selässä sama asento, joka etsittiin aikaisemmin maassa
 • Älä laita painoa jalustimelle ja laske kantapäätä alas vaan nojaa vaan jalka jalustimeen
 • Jos lasket painoa jalustimelle ja/tai jalustin on väärässä kohdassa se vaikuttaa joustamattoman nilkan takia polveen, reiteen ja lonkkaan saakka
 • Jalustimen ja jalan välissä pitäisi ihmisen pystyä pitämään sormea ilman että se sattuu
 • Istu kolmepisteistunnassa --> Nämä pisteet ovat siis molemmat istuinluut, sekä sisäreidet
 • Älä pakota hevosta liikkumaan äläkä estä hevosta liikkumasta
  HENGITÄ
 • Hevosen tulee liikkua luonnollisesti ja hevosen liike liikuttaa ihmistä
 • Kuitenkin niin, että ihmisen painopiste on koko ajan oikeassa paikassa, ei siis liian edessä tai takana
 • Hevosen liikkeen tulee antaa liikuttaa lonkkaan "ylöspäin"
 • Hevosen liikeen tulee antaa liikuttaa polvea, ei saa puristaa
 • Pehmeä katse
 • HENGITÄ
 • Ei kovaa katsetta
 • Ristiselkä ei jousta vaan lonkat
 • Hevosen liike on ikäänkuin pyörivä pyörä, lonkat ylös ja eteenpäin hevosen takajalkojen mukaan
 • Käsi ei mene hevosen pään liikeen mukaan koska tällä on jarruttava vaikutus
 • Sen sijaan hevosen takapää liikuttaa myös käsiä eteen
 • Ajattele aina eteen ja ylös
 • HENGITÄ
 • Jalat rentona, ei puristusta, ei potkimista jne
Koko centered ridingin idea on se, että ihminen ei rajoita hevosen liikettä vaan menee liikeen mukana. Ihminen ei myöskään saa estää hevosta liikkumasta. Pyritään siis tasapainoiseen ja eleettömään ratsastukseen hevosen ehdoilla.

Tämä on niin minun lajini klassisen lisäksi, näissä on siis paljon samaa. Nyt mietinkin, jos mitenkään pystyisin osallistumaan CR-ohjaajakoulutukseen. Se olisi aivan mahtava juttu!

Nyt ei tule tämän enempää mieleen.. Vaikka tässä on varmasti vain murto-osa siitä mitä taas tänään opin. Suosittelen kaikille Judyn kursseja, aivan mahtava persoona!

P.S Hevonen liikenteessä kampanja on työn alla, laitan tänne postauksen ideoista pika puoliin
P.P.S  Minulla oli jotain muutakin, mutta en nyt enää muista että mitä (ai miten niin käyn ylikierroksilla?)
P.P.P.S Laitan kurssista vielä erikseen tiivistelmän tuonne kurssien puolelle jossain välissä!

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä ja just sellaselta mitä ittekkki pirän hyvinä juttuina,
  toivon että pääsen tätä kurssia kuvaamaan torstaina, mennään vähä säiden ja lastenhoitajien mukaan, mutta toivon parasta :)!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä!
   Toivottavasti pääset! Haluan nähdä kuvia :)

   Poista
 2. kuulostaapa tosi mielenkiintoiselta! voisin jopa koittaa muistaa muutaman noista neuvoista, kun menen tänään ratsastamaan. saa vaan nähdä, miten toimii kun tuo oma hevonen on sellainen mummo hangessa-mallia.. se nimittäin seisoisi ihan mielellään vain paikoillaan :D
  tollaselle kurssille ois varmasti aika avartavaa osallistua. sais vähän uusia näkökulmia tähän harrastamiseen (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä todella mielenkiintoinen kurssi!
   Miten meni tunti hevosen kanssa, saitko siirrettyä oppeja omaan ratsastukseesi? :)

   Joo, saa uusia näkökulmia ja todella paljon ajateltavaa, olen vieläkin ihan fiiliksissä kurssisrta. :)

   Poista
 3. Hei, tuosta ohjaajakurssista: Ensin pitää osallistua avoimelle klinikalle ratsastajana, sen jälkeen voi osallistua I-tason ohjaajakurssille. Ks. http://www.scanarab.net/centeredriding/tietolaari.html#Centered%20Riding%C2%AE%20-ohjaajaksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,
   .. ja Kiitos!

   Selvittelinkin asiaa hippasen ja nyt koitan järjestää itseni kurssille vielä tänä kesänä mukaan, että ensi vuonan pääsisin mukaan ohjaaja-kursille! :)

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)