sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Negatiivisesta palautteesta

Lueskelen aika monia blogeja ja tykkään aina myös lukea muiden kommentit kirjoittajan tekstiin. Aika monissa blogeissa olen huomannut, että negatiivista palautetta annetaan todella helposti ja kritiikin määrä on kohtuutonta.

Usein näiden kommenttien takana ovat anonyymit huutelijat, joilla ei luultavasti ole minkäänlaista aavistusta ko. asiasta, johon he painokkain sanankääntein mielipiteensä kertovat.
Tietenkin kritiikkiä antavat myös kirjautuneet käyttäjät, mutta on enemmän sääntö kuin poikkeus, että noissa tapaukissa, jos kritiikkiä annetaan, annetaan se kohtuuden nimissä ja enemmän rakentavasti kuin syyttävästi.

Itse en ole saanut juurikaan negatiivista palautetta blogiini ja olen siitä todella iloinen. En varmasti kestäisi sitä; muistan saaneeni yhden todella ilkeän kommentin eräältä anonyymiltä ja sen jälkeen jo pelkäsin, että kaikki olivat saaneet minusta ihan väärän kuvan. En voi siis kuin nostaa hattua niille blogin kirjoittajille, jotka päivästä toiseen saavat paskaa niskaansa ihan urakalla. Ja silti jaksavat ja uskaltavat kirjoittaa blogejaan ja kertoa niissä asioistaan suhteellisen avoimesti.

Olen vain miettinyt, että miksi tuollaista tapahtuu? -Kaikki varmasti tietävät sen surullisen kuuluisan vihreän sivuston, jossa vielä muutama vuosi sitten oli ihan asiallinen meininki. Itse en ole vieraillut kyseisellä sivustolla aikoihin; siellä nämä nimimerkkien takaa huutelijat haukkuvat vuorotellen jokaisen joka tielle osuu, jos kysyt neuvoa, saat vastaukseksi huutelua siitä, kuinka idiootti olet ja kuinka sinun kaltaisellasi ihmisellä ei voi missään nimessä olla omaa/vuokra/ylläpitohevosta.

Surkuhupaisaa tässä on se, että epäilen noiden huutelijoiden olevan ihmisiä, jotka eivät itse tiedä asioista yhtään mitään tai ainakin he tietävät hyvin vähän. Suurin osa käyttäjistä on varmaan nuoria, mutta varmasti seasta löytyy niitä vanhempiakin huutelijoita. Ikä ei siis välttämättä ole se kysymys; mutta mikä se sitten on?

Tuleeko jollekin oikeasti hyvä mieli siitä, että käyt haukkumassa jonkun ihmisen ratsastus- tai koulutus- tai hevostaitoja jonkun ihmisen blogissa? Onko kiva mennä illalla nukkumaan ja miettiä, että jes, tänään pilasin taas ainakin kolmen ihmisen päivän haukkumalla heitä heidän omissa blogeissaan? Kenen mielestä on niin kiva arvostella muita ja antaa kohtuutonta kritiikkiä, vaikka ainoa asia mitä lukija tietää on se, mitä blogiin on kirjoitettu. Harva tulee ajatelleeksi, että loppupeleissä se blogiin tuleva teksti on vain murto-osa elämästä.

Jotenkin olen vain pohtinut tässä viime päivinä sitä, että miksi näin tehdään? Ja nauttiiko joku siitä, että saa haukkua muita?

Korostan vielä, että tämä ei ole minulle henkilökohtainen ongelma, ilokseni olen säästynyt näiltä huutelijoilta. Olen vain miettinyt monien blogien kommentteja lukiessa, että kuinka he kestävät kaiken sen negatiivisen palautteen. Osa kirjoittajista on vielä nuoria ihmisiä; vanhemmilla on varmasti parempi toleranssi, mutta kun miettii kuinka paljon tällainen palaute aiheuttaa pahaa mieltä "aikuisille", voidaan vaan kuvitella mitä se aiheuttaa epävarmalle nuorelle.

Edit. part II: ja juuri kun pääsin hehkuttamasta, niin joku sankari on ottanut nokkiinsa turperemmikeskustelustani. Huoh.

Ei kenelläkään ole oikeutta loukata toista ihmistä.

P.S Tuli aika brainstormia, koittakaa saada selvä!

Edit. Eikä mielestäni siis rakentavassa kritiikissä ja palautteessa ole mitään väärää, itsekin kuuntelen mielelläni aina ehdotuksia, jotka esitetään järkevästi. Nyt oli siis kyse nimenomaan tuosta mauttomasta huutelusta, mitä niin monet nykypäivänä harrastavat.

9 kommenttia:

 1. Hah, tulipa mieleen kommentti, jossa anonyymi lukija pahoitellen sääli lastani. Siksi, koska kyseisen merkinnän kuvissa näkyi kanin karvaa matolla (karvanlähtö </3) ja muutama papana lattialla. :-D

  Oli kuulemma kauheaa, kuinka sotkuisessa kodissa lapseni joutuukaan asumaan. En tiennyt olisko pitänyt itkeä vai nauraa. :-D Kuvissa oli kuitenkin onnellisia kaneja, jotka saivat viilettää vapaana ympäri asuntoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ny yhden kerran!
   ..Tätä mä just meinasin.

   Poista
 2. Ihmeellisen vapauden tämä internetin anonyymius aiheuttaa. Se on varmaan tää yleinen maailmanmeno, joka on aina vaan yksilökeskeisempää. Aina minä, minä ja minun oikeuteni. Kukaan ei ota vastuuta tekemisistään, on vain oikeuksia. Luulen, että tämä vapauden tuoma turvattomuus ja rajattomuus tekee ihmisistä epävarmoja. Huonoa itsetuntoa hoidetaan sitten netissä mollaamalla muita... Kun itsellä on paska mieli, niin se on kiva siirtää muihin, että ei olisi niin yksinäinen sen huonon olonsa kanssa. Helppo huudella, kun sanojensa takan ei tarvitse seistä. Mielestäni nuo asiattomat kommentoinnit täytyy vaan oppia jättämään huomiotta. Ihan jo siitä syystä, että ne ovat niin naurettavia, säälittäviä ja raukkamaisia.

  Tsemppiä kaikille bloggaajille! Rohkeita olette… (ehkä uskallan siihen hommaan joskus itsekin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, se on jännä ajatus, kuinka muka kaikki on sallittua, kun siitä ei voi periaatteessa jäädä kiinni ja ottaa vastuuta.

   Varmasti oma tekijänsä on tällä nykypäivän netin ja muiden välineiden käytöllä ja eräänlaisella persoonattomuudella, jota nuo edellä mainitut aiheuttavat.

   ..Kyllä sä vielä uskallat sen blogin laittaa pystyyn! Odottelen sitä mielenkiinnolla. :)

   Poista
  2. Jep, täytyy lomalla tossa elokuussa alkaa tosissaan miettiä juttuja ja sisältöä :) Kait sitä vois ainakin kokeilla.

   Poista
 3. Ihan naulan kantaan. Olen tätä pohtinut itsekin ihan samaa viime aikoina, etenkin kun luen erästä varsin suosittua blogia, johon tulee surullisen usein typeriä laukauksia. Olen onnistunut kiteyttämään tähänastiset pohdintani kahteen seikkaan: ht.netissä kukkivat ihmisten pimeät puolet ja että kyse on jostain ihme angstista. Ensin ajattelin kyseessä olevan nimenomaan teini-angstia maustettuna selkärangattomuudella ja huonoilla käytöstavoilla, mutta nyttemmin ajattelisin, että se on jonkinlaista kypsymättömyyttä. Ikään kuin teini-angstia, mutta voi purkautua ihan melkeen minkä ikäisen näppikseltä tahansa, joskin varmaan enemmistö on nuoria (?). Koulu- ja työpaikkakiusaukseen liittynee vähän samanlaisia piirteitä kuin tähän nettikiusaamiseen vihreellä foorumilla tai blogeissa. Minusta sietäisi pistää maan tasalle se paikka tai kunnon valvontaan. Muutenkin se on aika käyttökelvoton paikka kun huomaa, että tuhannet ihmiset istuu lukemassa päätöntä kommenttia kuin chatissä ikään -eikö sitä varten ole irkit ja muut? Hetkinen XD -lieköhän näillä tyypeillä omat irkkisivustonsakin jossa istuvat haukkumassa muita ;).

  Mutta kertakaikkiaan minusta ne pahimmat kommentit huokuvat sellaista aggressiota, että ihan hirvittää välillä. Sen takia en todellakaan mene enää ht.netiin, siellä pilaa vain päivänsä..
  No, pohdinta omassa pääkopassa vielä jatkuu: "miksi ihmiset suoltavat sitä pa'skaa? minkä ihmeen takia?"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, ollaan ihan samoilla linjoilla! ..Se aggressiivisuuden ja ilkeyden määrä ja laatu on todella pelottavaa ja hämmentävää..

   Poista
 4. Minä tunnen tosielämässä kaksi ihmistä, jotka ovat tunnettuja nettihäiriköinnistä ja muiden muljaamisesta. Molemmissa tilanteissa voi sanoa, että ihminen kyllä itse kärsii myös sitä tilanteesta, purkaa pahaa oloaan, ja se ihmisen oma mustavalkoisuus ja negatiivisuus/tärkeily on kääntynyt ihmistä vastaan. Nämä henkilöt ovat opettaneet olemaan ainakaan itse ottamatta turhan henkilökohtaisesti arvostelua ja syyttelyä. Eläinsuojelu on myös yksi osa-alue jossa saa meinaan kovaa kritiikkiä ja jokainen asia mitä teet on jonkun mielestä väärin, ja kunnallispolitiikka on toinen samanmoinen asia.

  Negatiivisuus ja arvosteleva luonne syö siinä kierivää ihmistä, on aina surku kun sellaiseen törmää -eikä tosiaan monesti ole mukava joutua sellaisen ihmisen arvostelun kohteeksi, joka on harjoitellut piikittelyä ja toisten loukkaamista oikein urakalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, tuskinpa hyvinvoivat ja onnelliset ihmiset ainakaan jaksavat toisille huudella netissä typeryyksiä. Se on toisaalta niin surullista, että se oma paha olo sitten purkautuu tuolla tavalla.

   Eläinsuojelu ja politiikka, kyllä molemmat asioita, joissa saat p****a niskaan, vaikka et välttämättä olisikaan tehnyt mitään väärää. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää..

   Ja niinpä, se oikein lietsoo ihmistä olemaan vielä negatiivisempi, kammottava oravanpyörä.

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)