maanantai 27. elokuuta 2012

Tilannekatsaus/Ratsastustunti

Mistä niitä lisätunteja vuorokauteen sai ostaa? Niille olisi taas käyttöä.

Sissi lähti eilen kotiin ja postaus siitä on kuvia vaille valmiina. Blogger kuitenkin ilmoitti, että kuvakiintiöni on täynnä?! Siis mitä, miten voi olla kun en minä ikinä edes laita tänne kuvia.. Osaako kukaan auttaa,  mitä pitää asialle tehdä? Katsoin, että jos ostan lisää tilaa, niin siinä oli joku kuukausihinta? Enhän minä nyt ala joka kuukausi maksamaan siitä, että voin ladata tänne kuvia joskus ja jouluna.

Mutta jos nyt siis oikeaan asiaan, niin Neten etupää kengitettiin tänään. Ja voitteko kuvitella, että kengät pysyi kengitykseen asti kiinni. Uskomatonta. Kaviot alkaa myös pikkuhiljaa näyttää ihan kavioilta, jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.

Ennen kengitystä meillä oli kuitenkin aamulla ratsastustunti.

Koska kentästä on vasta käytössä vasta puolet jatkettiin tänään edelleen istuntaharjoituksilla ja siirtymisillä. Parannusta edelliseen tuntiin oli kuitenkin jo tapahtunut, koska varpaat sojottivat nyt sinne minne pitikin.

Tänään keskityttiin taas alaselän notkoon sekä käsiin, tai oikeastaan olkapäihin. Teen pientä liikettä yläkropalla sivuttaissuunnassa hevosen liikkeen mukaan, eli olkapäät menee ikäänkuin ylös alas liikkeen tahdissa, kun liikkeen pitäisi ennemmin olla pyörivää liikettä olkapäässä.
Tämä on toisaalta asia, joka korjaantuu samalla kun tuo alaselän notko saadaan pois.

Toinen asia, mihin tulisi kiinnittää huomiota on se, että pää ei liiku käsien liikkeen mukana, vaan se kulkee vaan mukana häiritsemättä hevosta.

Tässä olkapää/pää-harjoituksessa harjoiteltiin pehmeää katsetta, avuksi otettiin myös ns. kampaharjoitus. Jossa aina toinen käsi tekee ohjien kanssa liukuvaa liikettä niin että tuntuma hevosen suuhun on koko ajan olemassa. Tämän avulla harjoiteltiin siis olkapään oikeaa liikerataa ja sitä tehtiin sekä käynnissä että ravissa. Nette oli koko tunnin ihanan rento ja hyvällä mielellä.

Tuon harjoituksen jälkeen alettiin harjoitella pehmeää siirtymistä käynnistä raviin ja takaisin käyntiin. Minun ongelmani on käynti-ravi-siirtymisessä kun yleensä ihmisillä ongelma on ravi-käynti-siirtymisissä.
En pääse mukaan Neten ripeään ravin nostamiseen ja menee aina muutama askel, että pääsen menoon mukaan, jonka jälkeen ravi sitten sujuu. Ja nyt puhutaan siis harjoitusravista.

Tähän oli olemassa kaksi ratkaisua, vuoropohkeet hevosen askeleiden mukaan ja samalla oma kroppa menee jo miltei ravimoodissa.
Toinen vaihtoehto olisi pieni pidäte juuri raviin siirtymisen hetkellä, mutta Netteä ajatellen tuo ensimmäinen on toimivampi vaihtoehto. Mitään sen eteenpäinpyrkimystä ei saa tappaa pidätteillä.

Kun sain ajatuksesta kiinni, niin saatiin jo todella hyviä siirtymisiä aikaiseksi. Ja osasin myös ravin aikana itse alkaa korjata jalan asentoa jo ennen kuin se siirtyi liikaa eteen. Hyvä mää!
Tunti sisälsi taas paljon oivalluksia ja opettaja taitaa olla aika ihastunut Netteen, kun se on niin kiltti.
Taas on vaikea yrittää saada selitettyä sitä, mistä on lähdetty.. Mutta kai tuon on vain asia, josta pitää olla iloinen.

Tässä nyt vielä listattuna taas asioita tunnilta, jotka jäivät mieleen:
 • "Lonkkakorilla" on tekemistä kaiken kanssa, jos se jousta ja liiku hevosen mukana, mikään muukaan ei toimi kunnolla
 • Olkapäiden liike pitäisi olla karrikoidusti eteen taakse eteen taakse, ei ylös alas ja eteen taakse, niin että koko yläkroppa liikkuu
 • Kun alkaa tunnistaa enemmän omia asentovirheitään jo ennen kuin ne tapahtuvat kokonaan, niitä on helpompi alkaa korjata myös vauhdissa, ettei aina tarvitse pysähtyä
 • Kampaharjoitus on oivallinen keino opettaa omalle kropalle lihasmuistia siitä, minkälainen olkapään liikkeen tulisi olla
 • Tämän lisäksi tämä harjoitus on hyvä keino opettaa nuorelle hevoselle kuolaintuntumaa
 • Päätä ikääkuin kannetaan vaan liikkeen mukana, sen ei kuulu heilua puolelta toiselle tai liikkua liikkkeen mukana ylös, alas, eteen tai mihinkään muuhunkaan suuntaan
 • Jousto! Jokaisessa kropan osassa. Jos joku paikka lukittuu, niin se estää liikettä myös muualla
 • Vuoropohkeet on parempi kuin yhtäaikainen puristus, joka tavallaan aiheuttaa reisien puristuksen eli hevonen saa ristiriitaisen avun. Tätä minulle on tahkottu viime syksystä asti ja aina sen autuaasti unohdan
 • Raviin siirtymisessä tulee olla käynti-ponnistus- ja siirtymisvaihe. Tämän Nette osasi (jotain on tehty oikein). Ei siis  kiitokäyntiä tai pompahduksia raviin
 • Keskity siihen alaselkään ja niihin lonkkiin!
Tällaista tänään. Toivottavasti saan ensi viikollekin tunnin järjestettyä.

10 kommenttia:

 1. Kuullostaa hyvältä toi opetus! Selittäisitkö uudelleen kohdan: "Tämän lisäksi tämä harjoitus on hyvä keino opettaa nuorelle hevoselle kuolaintuntumaa", kun minä en käsittänyt mikä harjoitus on hyvä keino :D Asia kiinnostaisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvä, mä tykkään!
   :D Joo, siis eli sama "kampaharjoitus" on hyvä myös kun opettaa kuolaintuntumaa kun ohja ei missään välissä roiku löysänä, mutta se ei myöskään ota suusta kiinni ollenkaan..

   Mutta sitä on vaikea selittää, mun pitäis päästä näyttämään se! :D

   Poista
 2. Mä en tajua miten sulla voi olla kuvakiintiö täynnä kun mullakaan ei oo ja laitan paljon kuvia. O_o Mutta ei siihen oikeen oo muuta keinoa kai kun lisäät sun blogiin toisen kirjottajan. Eli sut ittesi mutta toisella (uudella) google-tilillä millä kirjaudut bloggeriin. Nää kuvathan menee Picasaan niin se on sulla sit täynnä? Kun avaan uuden googletilin alottaa Picasakin puhtaalta pöydältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä mäkin mietin, kun mun kuvien lisäily on hyvin satunnaista :O
   Hmm, joo pitänee sitten kokeilla tota toista kirjottajaa. Kiitos!

   No tavallaanhan picasa aina tallentaa kaikki kuvat itellensä kun sen koneelle avaan, mutta eihän sen kai pitäis liittyä millään tavalla tähän blogiin. hmph.

   Mä tutkin asiaa :D

   Poista
 3. Siis mullakin on se kiintiö täynnä vaikka oon blogannu vasta puol vuotta. :D Mut pystyn edelleen lataamaan niitä kuvia siitä ilmoituksesta huolimatta ja näin kuulin et joku muukin tekee. Että kokeile ihmeessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, no mäpäs sitten kokeilen ladata kuvia vaan uudestaan! Tänks! :)

   Poista
  2. Eipäs annakaan mun ladata lisäkuvia! :O
   Pitää vissiin oikeesti siis luoda se uus kirjoittaja-tili

   Poista
  3. Hmm, hämmentävää. :/ Toivottavasti se ainakin toimis!

   Poista
 4. Liikkeen ottamista ylöspäin on aika takuuvarma keino harjoitella stepperillä esim. peilin edessä. Steppereitä vois varmaan esim. kirppikseltä löytää parillakympillä. Sillä pystyy juurikin yläkehon vakautta harjoittelemaan sekä molempien puolien tasapainoista liikettä. Jos stepperi askeltaessa kopsahtaa "pohjaan" suuntautuu liike alas (näin tapahtuu silloin myös hevosen selässä). Jos toinen puoli kopsahtaa "pohjaan", käytät puoliskoja epätasapainossa. Peilistä taas näkee miten paljon yläkeho heiluu. Harjoittelemalla pääsee pisteeseen missä yläkeho on rennosti paikallaan ja jalat vain askeltaa. Kannattaa ehdottomasti hyödyntää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna vinkistä!
   Täyyykin pitää silmät auki jos jostain löytyisi stepperi :)

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)