perjantai 14. syyskuuta 2012

26.5.2012 maastakäsittely-kurssi

Tuike tuli pitämään meidän uudelle tallille Hevosen maastakäsittely-kurssin, johon pääsi mukaan miltei jokainen tallilla asuva hevonen. Päivän teemoiksi otettiin talutusharjoitukset, picaderossa työskentely sekä kopitusharjoitukset.

Talutusharjoituksiin otettiin ensin pari hevosta, joiden kanssa harjoiteltiin perusjuttuja; hevonen ei saa tulla ihmisen tilaan, sen pitää pysähtyä kun ihminen pysähtyy eikä mennä ohi tai tulla päälle, peruuttaa pyynnöstä jne.

Harjoitus kuulostaa helpolta, mutta tähän mennessä miltei joka ikisellä hevosella, johon minä olen törmännyt elämäni aikana, on ollut näiden perusasioiden kanssa jonkinlaisia ongelmia
 • Kun liikutat hevosta, pidä huoli että sen pää on sinua kohti (huomio siis sinussa), kun pää on hävitty on hävitty koko peli
 • Jos hevonen meinaa tulla päälle, niin pidä tiukasti kiinni omasta tilastasi. Tuumaakaan ei anneta periksi. --> Sinä liikutat hevosta eikä toisinpäin
 • Jo pieni myötäys hevoselle esim. taaksepäin nojaaminen kertoo hevoselle, että sinä väistät eli olet alempi
 • Peruutus, hevonen peruuttaa paineesta poispäin. Energiaa käytetään juuri sen verran kuin tarvitaan eikä yhtään enempää
Aluksi hevonen yleensä tarvitsee suuremman määrän energiaa liikkeisiin. Pikkuhiljaa päästään kuitenkin siihen pisteeseen jossa jo ajattelemalla asiaa saadaan hevonen sirtymään.

Talutusharjoituksiin otettiin vielä hetkeksi ykai hevonen, jonka kanssa harjoiteltiin samoja asioita..
Tämän hevosen kanssa jatkettiin sitten työskentelyä picaderossa. Tuike näytti  miten hevonen saadaan liikkeelle ja kuinka askellajeja vaihdetaan ja kuinka energiataso tässäkin hevoseen vaikuttaa.
Tässä muutamia pointteja picaderossa työskentelyyn:

 • Energia pitäisi kohdistaa puoliväliin hevosta, jos vedetään viiva säästä ja kainalosta. Tästä eteenpäin kohdistuva energia on jarruttava/kääntävä ja tästä taaemmas ajava
 • Hevosen liikkeeseen vaikutetaan omalla energialla ja hevonen imitoi ihmisen liikkeitä
 • Kun siis haluat käyntiä kävele itse, ravia, ravaa itse ja laukkaa, niin laukkaa itse
 • Pysy itse keskellä picaderoa ja kaukana hevosesta, sinun on helpompi pitää energia oikeassa paikassa kun olet kauempana hevosesta
 • Pitkä naru kädessä, niin että ajavassa kädessä on pelivaraa
 • Toinen käsi rentona alhaalla, jos se nousee se on hevoselle jarruttava merkki ja tällöin avut ovat ristiriidassa keskenään
Tämän jälkeen picaderoon otettiin Nette, jonka kanssa tein minä ja muutama muu tallilainen. Nette oli oikein hieno, johtunee siitä, että samoja harjoituksia on reenailtu jo kahden vuoden verran! Videotakin joku taisi ottaa, eli lataan sen tänne myöhemmin jos/kun sellaisen saan.
Neten kanssa käytiin myös kopissa muutamaan otteeseeen ja se meni sinne hienosti ja epäröimättä. Seistiin jopa kopissa hetkinen ja Nette seisoi nätisti ja odotti, että minä vien sen pois. Olin niin ylpeä!

 Loppuun vielä joitain päivän pääpointteja, jotka jäivät mieleeni:
 • Kaikki lähtee omasta energiasta: Energiaa saa käyttää joskus isostikin, mutta ei koskaan negatiivisesti
 • Hevonen ei koskaan eikä missään tilanteessa liikuta sinua vaan aina toisin päin
 • Paineelle myötäyksen opettaminen hevoselle helpottaa kaikkia arkipäivän tilanteita
 • Kehonkielen kanssa tulee olla todella tarkka, hevosen kanssa voi olla kyse senteistä!
 • Pitää olla tietoinen omasta kehostaan
 • Pitää olla tietoinen omista tunteistaan, et voi valehdella tai peittää niitä hevoselta
 • Pelko on inhimillistä
 • Salli itsellesi virheet, hevonen antaa anteeksi
 • Kuuntele hevosta, se on paras opettajasi ja se opettaa kunhan vaan opettelet kuuntelemaan

11 kommenttia:

 1. Oonkin monesti ihmetellyt kun nähnyt videosta Sannin 'hyppelehtivän' Gamillaa juoksuttaessa, mutta nyt tiedän mistä se on peräisin ;)

  VastaaPoista
 2. Kysyisin tuosta naru-asiasta, mitä varten se on? eli hevonen ei ole kuitenkaan kiinni kuten mm. liinassa? Meillä ei ole rajattua aluetta jossa harjoitella, niin huomaan liinan kanssa esim joutuvani pitämään pään puoleista kättä ylhäällä jottei liina laske liian alas - eikö se olisi juuri se jarruttava ele? Ja sitten kun heppa lähtee oikaisemaan ympyrällä, liina pakottaa vetäytymään itse jos ei ehdi niin nopeasti kiristää liinaa -eli tulee tuo väistö :S. Pöh... Onko vinkkejä liinassa käyttäytymiseen? Tai juoksuttajana käyttäytymiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevonen ei ole kiinni. Naru on ikään kuin käden jatke, sillä saa hevoseen lisää vauhtia tai sillä saa hevosen kääntymään tai siirtymään jostain paikasta pois jnejne. Ihan siis puhdas apuväline.. :)

   Liinan kanssa on aina hieman vaikeampaa kuin irtona, kun niitä liikkuvia osia on enemmän.
   Tässä toimintakuviossa hevosen päätä lähempänä käsi (jos se on ylhäällä) katsotaan nimenomaan jarruttavaksi eleeksi. Mutta liinalla juoksuttaessa sitä kättä ei voi pitää ihan alhaallakaan, se on totta.

   Trakoitatko, että heppa lähtee oikaisemaan sinua kohti? Jos tätä kysyt, niin tuossa vaiheessa olisi vain tärkeää, että saisit taas kiintopisteeksesi sen hevosen "keskikohdan", jotta saat sitä sitä kautta pyydettyä eteenpäin etkä sinua kohti. Vaikea selittää näin kirjoituksen välityksellä, pitäisi tulla näyttämään :D

   Juoksuttajana kiinnität eniten huomiota kehonkieleen; mihin pyydät hevosta, estätkö sitä liikkumasta, annatko sille samaan aikaan useita ristiriitaisia pyyntöjä. Jopa katseella voi olla merkitystä.

   Vinkit siis: treeniä, treeniä, treeniä.. Kokeile miten hevosesi toimii ja miten ei toimi. Virheitä saa tulla, Skinny antaa ne kyllä anteeksi. :) Keskity ensin vain siihen, että saat hevosen liikkumaan sinne minne sen haluat.. Tsemppiä! :)

   Poista
  2. Ok, tuossa yhdessä kuvassa oli vaikea erottaa olisiko hevonen välillä ollut kiinni narussa.

   Kiitos tsempistä. Ihanin oli tuo Skinnyn puolesta sanottu lause, että se antaa ne virheet anteeksi. Meillä tämä oli eka juoksutuskerta -ehkä parempi onni seuraavalla ;).

   Tarkoitin juuri tuota, että se tulee minua kohti ympyrällä, tulee niinkun melkeen minun tilaan, tai tuli nyt viime la.

   Entä mitä keinoja sinulla olisi hevosen huomion saamiseksi? Tuntuu, että jos hevonen keskittyy minuun (tai jos minulla on kädessä omena :P) se tekee mitä vain pyydän ja reagoi parhaimmillaan nopeudella innokas temppuja tekevä koira. Kun sen huomio oli minussa, ei se mm säikähtänyt vaikka jotain odottamatonta tapahtui ja se oli kanssani irti ladossa.

   Mitä jos pyydän käyntiin tai pysähdykseen ja hevonen vaan jatkaa menoaan. Pyydänkö lisää vauhtia vai jatkanko pysähdysmerkkiä ja käskyä vain niin kauan että hidastaa/pysähtyy?

   Poista
  3. Jos Skinnyä ei ole koskaan juoksutettu liinassa, niin sinun pitää opettaa se sille.. :) Jos se alkaa ympyrällä tulla sinua kohti, niin sinun pitäisi aina päästä takaisin sen "keskikohdan" kohdalle ja pyytää eteenpäin. Aloita vaikka ihan pienellä ympyrällä ja kiität heti kun hevonen liikkuu eteenopäin eikä sinua kohti. Kun se alkaa toimia pienellä ympyrällä, niin voit pyytää hevosta suuremmalle ympyrälle.

   Tuohon huomin saamisen sen verran, että tässäkin pätee sääntö, kun sinulla on hevosen pää sinulla on koko hevonen. Eli pyydä hevosen huomio, jos huomaat että se haahuilee seurassasi, niin pyydä sitä huomioimaan sinut.
   Keinoja on monia ja riippuu ihan siitä mitä haluat saavuttaa, itse nykyisin pyydän Neten huomiota kääntämällä sen pään minua kohti jos se katselee vaan kaikkea muuta tai pyydän sitä myötäämään niskasta, niin että se laskee päänsä.. Ihan perusjuttuja. Kuten myös se, että jostain paikasta a ei liikuta edes irti jos siihen pyydetty jäämään (tämä toimii toistaiseksi useimmiten, mutta ei aina)

   Tarkoitatko, että pyydät liinassa käyntiin tai pysähdykseen? Itse jatkaisin pyyntöä ainakin hetken ja jos ei hevosen tee mieli hidastaa niin saa minun puolestani juosta lujempaa. Tosin tämäkin on sellainen "ongelma" joka ratkeaa varmasti, kun vaan opettelette toimimaan yhdessä :)

   Jos taas hevonen ei pysähdy kun sinä pysähdyt ja meinaa kävellä päällesi (esim talutustilanteessa tai lenkillä), niin siinä vaiheessa meillä heiluu jo naru. :D Eli jonkunlainen hajurako pitää olla, tässä siis kyse ihan turvallisuudesta, en halua että hevonen pelästyessään ikinä juoksee minun ylitseni.

   Poista
  4. Ja tietenkin taas tuossa käyntiin tai pysähdykseen pyynnössä sinun tulee olla tarkkana siitä, miten sinä hevosta pyydät. :)

   Poista
  5. Kiitos vinkeistä. On sitä juoksutettu, en tiedä miten on toiminut tai kuinka paljon -yksi kuva todisteena, että juoksee sivuohjien kanssa liinan jatkeena ;). Itse juoksutin sitä ruotsissa ilman liinaa ja silloin toimi käynnissä ja ravissa hienosti. Ja liinassa tämä kerta oli nyt meidän ensimmäinen. Saa nähdä millainen on kun seuraavan kerran päästään pellolle. Nyt on taas niin märkää ettei uskalla kun se viimeksikin siellä onnistu vetäsemää kyljellee ku riekku.

   Poista
  6. Toivottavasti menee hyvin seuraavalla kerralla! :)

   ..harjoitus tekee mestarin :D

   Poista
  7. Hyvä kirjoitus kyllä, piti ihan taas tänne palata. Mutta on se vaan niin että meikäläinen ei tajua ellei saa käytännössä kokeilla. Täälläkin luki ihan selvästi monia asioita, jotka sitten käytännössä tuli mukamas ihan "uutena" asiana siirryttäessä liinajuoksutuksesta irtona pyöröön :D. Sitten se lamppu vasta oikeesti syttyy. Yritys ja erehdys on joskus hyvä opettaja :).

   Ja on se hevonen vaan herkkä. Välillä Skinny reagoi minun vahinkoihin, eli vahingossa keholla pyydän käyntiin tai raviin jne ja sitten hihittelen, että oho, mitä tuli pyydettyä ja sitten pitää vaan mennä sen mukaan että olen pyytänyt -kerta huomasin kyseisen käskyn omalla keholla antaneeni.

   Poista
  8. Kiitos :)

   Ja sepä se, nämä ovat niitä asioita jotka pitää oikeasti oppia vaan tekemällä ja yriytyksen ja erehdyksen kautta.. Nämä hommat tuntuvat olevan sellaisia, että pelkällä teorialla ei pitkälle pötkitä vaan aina pitää olla ne käytännön harjoitukset mukana.
   Minä en ole aikoihin tehnyt kunnolla maastakäsin töitä ja nyt minulla on sellainen olo, että en osaa mitään. Kyllähän ne taas mieleen muistuu heti, kun niitä tekee mutta koko ajan pitäisi päästä harjoittelemaan. :)

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)