perjantai 14. syyskuuta 2012

Klassisen kouluratsastuksen teemapäivä maaliskuun lopussa: Opettajana toimi Maija Takala (Videoita)

Mitä opin istuntatunnilla:
 • Jalka meinaa aina siirtyä takaisin liian eteen. Puhuimme tästä opettajan kanssa ja hän sanoi että saattaa olla seurausta siitä, että on ratsastanut niitä ns. hankalampia hevosia. Tuoli-istunnassa kun on tukevampi olo. Ja koska "vaiva" on alkanut ilmetä nyt vasta.
 • Kun jalka on oikeassa asennossa niin lonkassa tuntuu aikamoinen venytys, lisää siis venyttelyä ja avaavia liikkeitä lonkille. Tämä siis oma huomioni.
 • Hevosen mallista riippuu paljon, onko se ideaali asento edes mahdollinen; esimerkiksi uljaalla mustalla ratsastaessa se ei ihan ole, joten polvea täytyy tällaisessa tapauksessa hieman koukistaa. Jos yrittää väkisin laskea jalkaa lonkasta asti tällaisen hevosen kanssa, niin tulee etunoja ja satulan etukaari alkaa hangata ikävästi
 • Kun jalka on oikeassa asennossa pitää vielä kääntää varpaat eteenpäin. Opettaja sanoi, että yleensä aluksi hän neuvoo kääntämään jalat ulospäin, mutta myöhemmin sitten eteenpäin. Tällöin suurempi osa jalkaa on kiinni hevosessa ja vaikutusaluetta on enemmän.
 • Alaselkä tai lonkista lähtevä liike aiheuttaa välillä pienen notkon ja tunsin sen ravissa aina itsekin notkahduksena,siihen pitää myös kiinnittää huomiota
 • Luulin itse välillä että puristin polvilla ja sanoin sen myös ääneen. Opettaja käski saman tien nostaa jalat irti satulasta ja tein sen. Ei siis ollut pelkoa kai siitä, että puristaisin polvella koska muuten en olisi sitä kyennyt tekemään
 • Silloin kun selkäni on suorassa minusta tuntuu, että olen takakenossa. Tämä tunne pitää muistaa, jotta en lähde kaatumaan eteenpäin
Tehtiin kaikenlaisia harjoituksia, potkaistiin jaloilla vuorotellen alaspäin tai sitten yhdessä. Nostettiin jalkoja vuorotellen ylöspäin niin että käsi sojotti myös suoraan eteen. Tehtiin jaloilla siksakkia ja poljettiin polkupyörää. Käännettiin koko yläkroppaa ja kättä vuorotellen puolelta toiselle. Pyöriteltiin käsiä samaan aikaan tai eri aikaan ja potkittiin samaan aikan alaspäin tai pyöriteltiin nilkkoja.. Kaikkia näitä käynnissä ja ravissa.
Hassuinta oli se, että jälleen kerran mitä enemmän näitä harjoituksia piti tehdä samaan aikaan, sen paremmin se meni. Tällä saattaa olla jotain tekemistä sen kanssa, että en helppojen hevosten kanssa saa mitään aikaiseksi. Tarvitsee olla siis paljon ajateltavaa, jotta jaksan keskittyä ja olla mukana.

Tässä siis videomateriaalia, ne ovat hiukan pitkiä, mutta kelatkaa jos ette jaksa katsoa. Älkää myöskään huomioiko kuvaajan sepustuksia, hänellä oli vähän omat geimit menossa samaan aikaan..

Toinen tunti oli sitten tosiaan normaali tunti iltapäivällä ja ratsuna oli samainen musta.
Tunnin teemaksi nousivat sulkutaivutukset, joita en muuten olekaan kai koskaan ennen edes tehnyt..
Ensin testattiin parit avot, ne menivät jo yllättävän hyvin ja siirryttiin aika nopeasti sulkujen harjoitteluun. Ensin olin ihan hukassa ja aika monet yritykset menivät ihan plörinäksi.
Lopulta kuitenkin saatiin kuin saatiinkin suhteellisen hyviä pätkiä ja pääsin jo lyhentämään askelta ja tekemään sulkua terävämpänä.
Kun sain ajatuksen päästä kiinni, niin kokeiltiin vielä kuinka pienellä liikkeellä se hevosen etu- ja takapää saatiin siirtymään.
Analysointia tästä tunnista:
 • Paha taipumus edelleen kääntää nyrkit sisäänpäin tai tehdä niihin sellainen kulma. Tähän otettiin avuksi hetkeksi myös raippa poikittain
 • Suora ohjasotteeni oli ehkä hieman liioiteltu, kun vähempikin olisi riittänyt
 • Sulkua oikealle tehdessä asetus valui aina väärään suuntaa, en tiedä mitä minä niiden ohjien kanssa aina oikein leikin
 • Välillä unohdin myös päästää liikkeen suuntaan menevän jalan "vapaaksi" jolloin ratsuni meni ihan sekaisin että mitä pitää tehdä
Olin ihan fiiliksissä tämän päivän jälkeen ja janoan lisäoppia ja uutta tietoa. Toisaalta on kamalaa kun tiedän, että realistiset mahdollisuudet oppia paljon ja nopeasti ovat melko nollassa elämäntilanteen takia..
Olen vielä vakuuttuneempi siitä, että löysin oman lajini tuosta klassisesta tyylistä. Se on niin hevosystävällinen tapa tehdä töitä hevosen kanssa

Tässä videoita tunnista: molemmissa armotonta räpellystä, eli avon ja sulun harjoittelua

P.S Tästä seuraavalla Maijan tunnilla tehtiin jo avoja ja sulkuja vuorotellen vaihtaen avosta sulkuun ja takaisin muutaman askeeleen välein. Tätä teimme sekä käynnissä että ravissa.

4 kommenttia:

 1. Ois muuten mielenkiintoista jos saisit jonkun videokuvaamaan kun ratsastat Netellä, vaikka kentällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ollut kyllä suunnitelmissa jo viime syksystä asti.. Jospa nyt joku päivä tässä saisi aikaiseksi. Olisi itsekin kiva nähdä kuinka kamalalta se näyttää.. :)

   Poista
 2. Oho, löysin tän postauksen vasta nyt. Mä kävin yhdessä vaiheessa vuodenverran ratsastamassa Maijalla, eka puolvuotta meni pelkästään liinassa jonka jälkeen alettiin just harjottelemaan seuraavat kolmekuukautta käynissä yhdellä ohjalla avoja ja sulkuja. Oli todella todella opettavaista. Todella siistiä ratsastusta sulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija on kyllä hyvä opettaja!

   Apua, kun nyt katsoo näitä videoita, niin löydän pelkkiä virheitä. Onneksi sitä kehittyy koko ajan. :D

   Kiitos! :)

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)