tiistai 2. lokakuuta 2012

Vastauksia kysymyksiin

1. "Mitkä on tulevaisuuden suunnitelmat Neten kanssa?"
Noh, lähitulevaisuudelle ei suunitelmia ole sen kummemmin. Jatkamme samaa rataa kuin tähänkin asti eli liikuntaa enemmän ja vähemmän säännöllisesti unohtamatta kuitenkaan käytöstapoja.
Jos sitten ajatellaan pidemmällä tähtäimellä, niin niin kuin mainitsin muutama postaus takaperin, olen alkanut vakavasti harkita koulukisoihin osallistumista. Se tuo mukanaan kuitenkin suhteellisen paljon asioita, jotka pitäisi sitä ennen toimia moitteetta, että katsotaan nyt.

Mottoni on hevosten kanssa ikään kuin "hiljaa hyvä tulee ja kiireessä tulee vaan kusipäisiä lapsia", vai miten se meni.

Eli etenemme hevosen ehdoilla.

2. "Meinaatko Netteä varsottaa?"
Se on käynyt mielessä, enemmän kuin kerran. Tässä on vain muutama pikkuruinen(?) ongelma .. Kun sillä on jo ikää kuitenkin se 12 vuotta, enkä kovin vanhalla hevosella halua alkaa tehdä ensimmäistä varsaa, koska riskeja on kuitenkin aika paljon.
Lisäksi siinä menisi nyt tätä "hyvää aikaa" hukkaan, jos nyt alkaisin sitä astuttaa, eikä minulla tällä hetkellä ole siihen varaa millään tasolla.

Eli, vastaus kysymykseen: En tiedä. Halu on kova, mutta elämän realiteetit pistää vastaan.

3. "Mikä susta tuloo isona?"
Tähän taisi tulla vastaus puoliksi jo edellisessä postauksessa, mutta kertaus on opintojen äiti. Jos kaikki menisi niin kuin Villivarsan tai Hevoshullun sarjakuvissa, niin minusta tulisi hevosten kouluttaja. Koska tämän todennäköisyys niin kauan, kun en voita lotossa on aika pieni, niin varmaan minusta tulee sitten jonkin sortin joku henkilö johonkin yirtykseen. Sitähän sää kysyit.

4. "Parasta tässä vuodessa?"
Aloin heti kelata tätä vuotta taaksepäin ja voitte varmaan kuvitella, että ei tarvi kauaa miettiä. Tietenkin se oli parasta, kun Neiti Täysiverisestä tuli minun ikioma.

5. "Huonointa tässä vuodessa?"
Tämä koko vuoden kestänyt ahdistus, joka liittyy hyvin vahvasti erääseen nimeltä mainitsemattomaan "opinnäytetyöhön". Jatkuva "ääni" takaraivossa, jonka syyttävä sormi kiusaa viattomia aivojani, kun ei saa mitään aikaiseksi.
Turhautumisen multihuipentuma, jonka soisi olevan jo ohi. Ehkä tällä viikolla se valmistuu?

Jäikö jollekin vielä epäselväksi mitä mieltä minä olen tuosta "isosta G:stä"?

6. "Parasta juuri tässä hetkessä?"Parasta ihan juuri tällä sekunnilla ajateltuna olisi rappustreeni, jonka voisin tehdä Pispalan portaissa. Koska jalkani on vamma, se jää mielikuvaharjoituksen tasolle. Hmph.

Eli parasta on tässä hetkessä on muumilimu, joka odottaa minua jääkaapissa. (yleensä en koskaan juo limua toim. huom.)

Toinen paras tässä hetkessä on pari kivaa hommelia, jotka on tällä viikolla edessä, mutta niistä lisää sitten myöhemmin ;)

7. "Mun on nyt pakko kysyä sulta, kun ite ainakin pidän sun tyylistä touhuta hevosten kanssa. On pitäny jo jonkin aikaa kysyä kun vuokrahevosella on selkä jumissa, mutta en oo saanu aikaseks.. :D
Eli, jos sulla ois hevonen, joka menee jumiin tosi helposti selästä, niin miten sä hoitaisit ja ehkäsisit sitä ja mitkä maasta käsin työskentelyt ois hyviä siihen?
"
Ensinnäkin, kiitos kommentista, kiva että tykkäät!
Ja sitten siihen vastaukseen.. Selkäjumeissa, niin muissakin tämän tyyppisissä "vammoissa" tulisi mielestäni aina hoitaa syytä eikä vain oiretta. Sillä pelkän oireen hoitaminen ei poista vamman aiheuttajaa ja se voi vaan pahentaa tilannetta, jos mennään eteenpäin ikäänkuin veitsenterällä ja vain toivotaan parasta.

Siispä, ennaltaehkäisyä! Mutta ensin tulee selvittää, mistä se selkäjumi johtuu, epäsopiva satula? Vääränlainen ratsastus? Kylmä? liikkumattomuus? Vai joku muu? Jotta voit parantaa hevosen oloa, tulee sinun tietää mistä kipu johtuu ja miksi sitä ilmenee.

Tämä on hyvä muistaa myös siksi, että hoito on erilaista riippuen oireen syystä. Jos se tulee kylmästä on hoito erilaista kuin jos se tulee satulasta.

Mutta siis hoitokeinoja voivat olla hieronta, erilaiset linimentit/arnika (uskoo ken tahtoo näiden voimaan), lämpö jnejne.

Miten selkävammoja voi ennaltaehkäistä?
 • Ratsasta hevosta oikein päin, ei kirahvina eikä kuolaimen alla. Tämä on asia, johon todella kannattaa kiinnittää huomiota. 
 • Anna hevoselle kuitenkin mahdollisuus kehittää noita tarvitsemiaan lihaksia, hevosen tulee oppia kantamaan ihmistä selässään oikein, jotta se kestää ratsastuksen ja säilyy terveenä
 • Lihakset kunnossa, eli paljon maastoilua ja epätasaista alustaa, joka kasvattaa ja vahvistaa hevosen lihaksia. Kavaletit ja puomit on myös hyvä apuväline.
 • Ota tavaksi tunnustella hevosen selkää, jotta huomaat pienetkin muutokset lihaksissa
 • Venyttele hevosen selkää/kaulaa vaikka ns. porkkanavenytyksillä, eli annat porkkanan hevoselle sen etujalkojen välistä tai takapään läheltä, niin että hevonen oikeasti venyttää itseään
 • Jos kylmäherkkä hevonen, niin loimi niskaan
 • Maastakäsin myös kävelyjä epätasaisessa maastossa (liike on lääke, jos nyt ei ajatella jotain ihan jumissa ja tulehdustilassa olevia lihaksia)
 • Maastakäsin myös pienellä ympyrällä pyörittely saattaa auttaa. Tarkoituksena saada hevosen pää vahvasti sivulle käännettynä ja siitä pyytää se tekemään hyvin pientä ympyrää. Tämä liike helpottaa lihasjumeja. Tämä on kuitenkin sellainen, jossa pitäisi ehkä vähän tietää mitä tekee, jotta ei saa vahinkoa aikaiseksi.
 • Tarkasta myös, että hevonen kävelee normaalisti eikä jaloissa ole häikkää, selkäkivut voivat olla oireena myös jos hevonen varoo jotain jalkaansa
Tässä nyt joitain asioita, joita minä tekisin. Toivottavasti niistä oli apua.

8. "Aiotko tulevaisuudessa kisata Neten kanssa jossain lajissa tai lajeissa?" (kysymys jaettu kahtia, joista toiseen osaan vastaan koko postauksen verran seuraavaksi)Hmm, ajatus on tosiaan käynyt mielessäni muutamaan otteeseen ja eritoten tässä lähiaikoina. Mutta kuten sanottua, en tiedä. Jos jossain vaiheessa ensi keväänä minulla on sellainen olo, että Nette on siihen valmis, niin mikä ettei.

Lajina näkisin koulukisat, en ole koskaan oikein handlannut tuota estehommaa vaikka siitä tykkäänkin. Toissa syksyiset maastoesteet ja se huikea adrenaliinipiikki on vahvasti mielessä, joten kenttääkin olisi kiva kokeilla. Toistaiseksi koen kuitenkin, että Nette ei ole millään muotoa valmis kisoihin, joten jää nähtäväksi.

9. "Mutta mitä mieltä oot esteratsastuksesta kilpailulajina? Itsestäni näyttää siltä että jossain kohti, kun menestystä tulee ja kunnianhimo kasvaa, se hevosen "mielipide" asiaan unohtuu. Kääntöpuoli on taas siinä että hevosella, jolla ei kiinnosta, tuskin kovinkaan hyvin pärjää kisoissa... :D"
Esteratsastus kilpailulajina on laji siinä missä muutkin hevoskilpalut, kuten koulukisat, western, ravit, laukkakisat, valjakko ja mitä näitä nyt on..

Sisäinen puunhalaajani ajattelee salaa ja väkisin joskus, että se on jollain tasolla väärin, siis kaikki nuo. Koska se on hevoselle luonnotonta käytöstä. Tämän sanottuani totean kuitenkin, että koska näitä kisoja pidetään ja hevosilla ratsastetaan ja ajetaan joka tapauksessa (itsekin), niin en nää tässä mitään väärää tai pidä sitä varsinaisena ongelmana.

Aina tulisi kuitenkin pitää mielessä myös se hevonen, miten se jaksaa ja tykkääkö se siitä hommasta johon se on laitettu. Ei hevosta voi pakottaa, näin olen kuullut sanovan ja tottahan se on, jos se hevonen ei haluaisi juosta, niin meillä ei olisi sellaisia tähtiä kuin esimerkiksi Brad De Weluve. Jotkut ovat syntyneet juoksemaan ja jotkut tarvitsevat vähän enemmän opastusta. Tästä päästää aasinsiltaa taas siihen, että henkilö joka on vastuussa näistä hevosista, on myös vastuussa siitä, että hän osaa sanoa, koska ollaan menty liian pitkälle. Koska hevonen tarvitsee lepoa ja niin edelleen.

Tällä tasolla kisoissa kuin kisoissa hevonen yltää ihmisen kanssa mahtaviin suorituksiin. Vähintä mitä ihminen voi tehdä, on antaa kaikki mahdolliset eväät hevoselle, jotta se voi suorittaa tehtäviää mahdollisimman mukavasti.

Jos joku asia jäi vielä arveluttamaan, niin kysy ihmeessä tai pyydä tarkennusta!

6 kommenttia:

 1. Kiituksia vastauksesta :) Tosiaan, suurin syy on luultavasti epäsopiva satula ja osittain kylmyys ja liikutuksen vähyys (käsittääkseni vain minä käyn liikuttamassa tällä hetkellä). Sen vuoksi olenkin vähän pattitilanteessa, kun en oikein voi ratsastaa ellei saada toisenlaista satulaa (paitsi ilman satulaa).
  Mutta kiitoksia paljon vastauksesta, kokeilen nyt ainakin venytyksiä ja tietenkin kaikennäköistä liikutusta ilman satulaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään :)
   Ok, no noiden kaikkien kombinaatio, on luonnollisesti myös yksi vaihtoehto.

   Jos tiedät, että satula on epäsopiva, niin jos vaan suinkin voit, mene ilman. Lisäksi takki niskaan, jos mahdollista.

   Jos saa suhteellisen vähän liikuntaa, niin muista aina pitkät alkulämmittelyt ja loppukävelyt. :)

   Poista
 2. Heeips!

  Löysin tämän blogisi, ja ihastuin heti! Liityin myös lukijaksi. En ole vielä ehtinyt kunnolla tutustumaan tähän, mutta kaikki aikanaan. ;) Tässä minun blogini linkki, jos kiinnostaa:
  www.lifeinkatjaspointofview.blogspot.com
  Minulla on myös lemmikeilleni oma blogi, ja tässä sen linkki:
  www.lemmikkinimun.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Katja,
   Tervetuloa ja kiitos! :)

   Käynpä vilkaisemassa blogisi!

   Poista
 3. Viisaita vastauksia :).

  Ja ah, se iso G- ahdistus on vertaansa vailla. Milloinhan aloitin omani -tekemään kuin vaivihkaa muiden opintojen rinnalla... hmm.. 2vuotta sitten? Välissä pitkiä pätkiä siihen koskematta ja nyt iso paine ois tehdä se loppuun, siis apua. Pituus täynnä, sisältö viittä vaille. Sille pitäisi järjestää aikaa jostain...

  Pitäisikö minun muka siis esimerkiksi tällä ajalla kun olen 4 tunnin juna-matkalla erittäin huonosti ja hitaasti toimivan VR:n netin kanssa, ehkä siis mieluummin jopa tehdä sitä? Kuin tuijotella ikkunasta ulos silläaikaa kun netti ehkä yrittää ladata blogeja :D?? Ei, siis en voi mitenkään itse vaikuttaa siihen. Aikaa ei vain ole. ei. *snif*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Joo, ei taida olla toista tuonkaltaista ahdistuksen aiheuttajaa olemassakaan. :O Sitä odotellessa että se loppuu, kun vain saisi ne viimeiset sivut tehtyä, niin se olisi siinä. Mutta kun ei, niin ei.

   Ja kun AINA löytyy jotain parempaa tekemistä, siis ihan mikä vaan käy.
   Joten, on siis ihan luonnollista, että latailet blogeja, etkä kirjoita gradua, ei sitä kukaan koskaan kirjoita.. :D

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)