perjantai 2. marraskuuta 2012

Härkätaistelut-Ihmisen ja eläimen välinen reilu kamppailu elämästä ja kuolemasta?

Kuva lainattu täältä
Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, tätä postausta olen ollut julkistamassa jo aika kauan. Pahoittelut siitä, että se viivästyi.

Eurooppalaiset kansanhuvit, joissa ihminen ja eläin ottavat areenalla mittaa toisistaan, ovat todennäköisesti antiikin Kreikan ja Rooman perua. Vanhin taideteos, joka kuvaa härkätaistelua on seinämaalaus, joka on tehty noin 3500 vuotta sitten. Härkätaistelu sai nykyiset ilmenemismuotonsa Pyreneiden niemimaalla, tästä syystä nykyään yleensä puhutaankin espanjalaisesta härkätaistelusta.

Espanjalaisen härkätaistelun historia ulottuu 1000-luvulle, jolloin ihmiset alkoivat taistelujen lomassa viihdyttää itseään ja muita haastamalla ”kaksintaisteluun” härkiä. Aseistetut miehet ärsyttivät niitä hevosen selästä ja yrittivät tappaa ne. Koska härät olivat vaarallisia vastustajia ja kuoleman­ta­pauksia sattui paljon Es­pan­jan hallitsija päätti kieltää här­kä­taistelut 1600-luvun puolivälissä. Kieltoa kierrettiin etenkin maaseudulla järjestämällä rituaalisempia näytöstaisteluja. Niissä areenalla saattoi olla yhtä aikaa 25 härkää, joita yleensä ammattimaiset esiintyjät, matadorit, yrittivät hallita tietyillä muodollisilla liikesarjoilla.
Tämän päivän härkätaistelut löysivät muotonsa 1720-luvulla, jolloin luotiin tapahtumaan peruskaava.
(lähde:tieteenkuvalehti)
Kuva lainattu täältä
Härkäkätaistelu on suosittu Espanjan (Kataloniassa kielletty) lisäksi Portugalissa, Etelä-Ranskassa, Meksikossa, Perussa ja muissa Latinalaisen-Amerikan maissa. Espanjassa härkätaistelukausi jatkuu keväästä syksyyn, jolloin melkein joka päivä jollakin Espanjan härkätaisteluareenoista järjestetään härkätaistelu, joissa noin 250 000 tuhatta härkää saa vuodessa surmansa.

Härkätaistelu kestää yleensä noin kaksi tuntia ja mukana on kolme matadoria ja kuusi härkää, jotka on arvottu matadoreille aamupäivällä. Jokaisella matadorilla on oma joukkue, joka sisältää kolme banderilloa ja kaksi picadoria. Banderillon tehtäon koristeltujen metallitikkujen työntäminen härän niskaan ja picadorin tehtävä on vahongoittaa härän niskalihaksia keihään avulla , hän kulkee voimakkaasti suojatulla ratsulla.

Kuva lainattu täältä

Härkätaistelu alkaa, kun ensimmäinen härkä päästetään areenalle ja jokaiselle härälle on varattu aikaa noin 20 minuuttia. Matadorin avustajat härnäävät härkää viitoillaan, kun matadori ja hänen  neuvonantajansa tarkkailevat härkää ja arvioivat sen luonnetta. Härkää yritetään saada hyökkäämään, jotta päästään iskemään keihäillä härkää niskaan, kun tämä on tehty, banderillot juoksevat härkää kohti metallipiikit käsissään ja työntävät ne härän niskaan. Tästä alkaa matadorin vuoro, jossa hänen tarkoituksensa ovat yttävät väistöt punaisen viitan kanssa. Esitys päättyy siihen, kun matadori ottaa miekan ja tappaa rän.

Kunniapalkinnoksi voidaan leikata korva tai häntä ja kunniakierroksenlkeen härkä hinataan pois, hiekka siistitään ja uuden härän on aika astua areenalle.
(lähteenä ylemmissä kappaleissa tämä)


Kuva lainattu täältä
Tuossa nyt siis kuvaus härkätaisteluista ja hieman niiden historiaa. Josta päästäänkin aasinsiltaa siihen, mitä minä asiasta ajattelen.

Ensimmäinen ajatus mikä päähäni nousee, kun mietin härkätaisteluja on, että miksi? Niin usein tuo yksi kysymys, joka kuulostaa niin yksinkertaiselta. Kerta toisensa jälkeen siihen vastauksen löytäminen on kuitenkin kaikkea muuta.

Yleisin selitys sille, miksi tätä harrastetaan taitaa olla se, että sillä on pitkät perinteet. Jos minulta kysytään ehkä ontuvin selitys koskaan. Mitä sitten jos se on ollut perinne, eikö niin sanotussa sivistyneessa maailmassa keksitä parempia viihdyttämiskeinoja kuin tämä? Sillä sitähän tämä ihmisille on huvia ja viihdettä.
Minä olen kai vain jotenkin outo, kun en saa tuosta huvia, enkä liioin viihdettäkään, tekemälläkään.

Ylipäänsä härän ja ihmisen vastakkain laittaminen on typerää; sen ovat kai tajunneet myös nämä härkätaistelijat, koska  härkää väsytetään kauan ja sitä kidutetaan noilla metallitikuilla ja keihäillä ennen kuin tämä todellinen sankari, matador, astuu estradille ja tappaa härän.

Tiesittekö muuten, että härkä voi saada armahduksen? Tosin juuri näin ei koskaan tapahdu, kerran härkä oli pakko armahtaa, sillä se oli tappanut kaikki areenalla olleet härkätaistelijat. Tämä armahdushan on tietenkin silmänlumetta ja lopulta härkä tapetaan sitten areenan ulkopuolella, poissa katsojien silmien edestä.

Tämän viihdykkeen tarkoitus on ilmeisesti  eläimen kipu ja kärsimys. Ja härkätaistelijat ovat niitä suuria sankareita. Omituista toimintaa, jossa härkä kidutetaan henkihieveriin ennen kuin joku tulee ja tappaa, todellinen sankariteko.

Viattomina uhreina ovat tietenkin myös kaikki ne hevoset, jotka kuolevat kun härän sarvi uppoaa niiden sisuskaluihin. Nämä härät ja hevoset eivät valinneet tätä kuolemaa, ihminen sen sijaan ottaa tietoisen riskin, kun menee areenalle leikimään sankaria.

Lue/katso lisää:
Pari Helsingin sanomien artikkelia:
1. tästä
2. tästä
3. tästä
Petalla on myös sanansa sanottavana
Ja Youtubesta löytyy niin monta videota kun vaan jaksat katsoa

10 kommenttia:

 1. Hyi yrjö etten pahemmin sano. Kaikki sanomasi on se mitä minä tuosta ajattelen. Miksi. Onko pakko :(. Ja miten nuo jotka tuota tekevät, voivat sitä tehdä. Ihmisen turha julmuus on rajaton.

  VastaaPoista
 2. Härkätaistelu on käsittämätön kansan"huvi".

  Itse asiassa minä olen alunperin tehnyt tuon ensimmäisen kuvan kollaasin, joskus vuonna miekka ja kivi. En enää muista edes sivustoni nimeä, sitä ei netistä taida löytyä kun oli muistaakseni geocitiesin tarjoamalla sivupohjalla. Sinne olin kuitenkin tehnyt vähän tätä postausta vastaavia sivuja erilaisista järkyttävistä eläinrääkkäystä koskevista asioista. Kiva nähdä, että kuva ei kuollut sivujen mukana ja levitykseen sen alunperin kasasinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se varmaan sinun tekemiltä sivuilta löytyi kuvahaulla tuo kuva (ainakin siellä jossa kuva oli, oli muitakin eläinrääkkäysjuttuja), laitan aina siksi nuo osoitteet mukaan kuviin, etten pölli kenenkään kuvia. :)
   Hassu yhteensattuma! ..Mutta hyvän kuvan olet tehnyt, vaikka asia ei olekaan niin kiva.

   Ja sitähän se nimenomaan on, en vain tiedä minkälainen ihminen pitää tuota huvina?

   Poista
  2. Ei se minun sivuni tuo Kolmenkoplan virtuaalitalli ollut, jos sitä tarkoitat. Samat kuvat ja enemmän sieltä kyllä löytyi kuin tuoltakin.

   Nää on näitä asioita, mitä ei vaan voi käsittää. Maailmassa vaan on on paljon pahaa.

   Poista
  3. Aaa, ok. :)

   Sano muuta, jotenkin se ei vaan mahdu päähän että miksi. Ja tämäkin täysin ilman mitään kunnon perusteluja, julma maailma.

   Poista
 3. En ymmärrä miten härkätaistelut voidaan vielä sallia. Satuin kerran löytämään youtubesta videon jossa härkä viiltää sarvellaan hevosen vatsan auki seurauksella että kaikki sisäelimet roikkuvat vatsan ulkopuolella, hevonen juoksee paniikissa härkä perässään eikä kukaan ihminen uskolla tehdä mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään.
   Minäkin olen nähnyt samanlaisia videoita ja kuvia noista tilanteista. Sitä sattuu ilmeisesti aika paljon.

   Sairas maailma ja julmat ihmiset.

   Poista
 4. Eikö ihmiset sitten muuta viihdykettä keksi? Nykyäänhän on televisiot ja tietokoneet ja elokuvateatterit ja museot ja taidenäyttelyt ja harrastukset ja kaiken maailman kemut, niin onko ihmisillä silti niin tylsää että täytyy kiduttaa eläimiä huvin vuoksi? Silloin kun tuokin "huvi" keksittiin niin näitä ei ollut, ja silti homma jatkuu? Eihän näissä jutuissa ole päätä eikä häntää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälle(kään) en ole vielä yhtäkään järjellistä selitystä keksinyt.. :/

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)