torstai 29. marraskuuta 2012

Monty

Lupasin palata tähän aiheeseen, kun tämän postauksen myötä teillä lukijoilla heräsi muutamia kysymyksiä.Siispä tässä nyt tulee jonkinlainen valotus siihen, mitä mieltä minä olen Montysta, hänen metodeistaan ja tyylistään ylipäänsä. Korostan nyt vielä toistamiseen, että kyseessä ovat omat mielipiteeni ja ajatukseni ja se, miten minä näin harrastelijanäkökulmasta näen tämän asian.

Otetaan ihan ensiksi tähän video Montyn kuuluisasta Join-upista (ensimmäinen video, joka haulla youtubesta ilmestyi):
En tiedä kuinka paljon itse kukin on kyseisen herran metodeihin perustunut tai katsonut hänen videoitaan tai lukenut kirjoja. Mutta yksi tunnetuimpia Montyn tuotoksia lienee siis Join Up? Eli se hieno ja tajunnan räjäyttävä hetki, kun se "yhteys" ihmisen ja hevosen välillä löytyy ja hevonen lähtee seuraamaan ihmistä.
Jos nyt näin samaan syssyyn vaihdan jo hieman aihetta, niin ainahan puhutaan siitä, kuinka hevosta koulutetaan paineella ja kuinka paineen poisto on hevoselle se palkinto. No, itse en yllä olevassa videossa näe montaakaan (vai yhtäkään) kohtaa, jossa paine todella poistettaisiin. Kun hevonen jo juoksee, niin narulla vaan lisää pökköä pesään. Missä on se Montyn ainakin yhdessä kirjassa mainitsema paineen poisto?

Karrikoidusti Montyn pääteoria on, että hevonen on saaliseläin ja sillä on saaliseläimen vaistot. Eli pakeneminen on sen luontainen keino päästä eroon pelottavasta tai uhkaavasta tilanteesta. Monty mainitsee myös hevosen laumaeläimenä ja kuinka laumassa on tarkka hierarkia ja kuinka johtajahevonen päättää kaikesta, jolloin muiden ei tarvitse olla mistään vastuussa. Lisäksi Monty puhuu siitä, kuinka hevonen pitää opettaa myötäämään paineelle, koska sen luontainen taipumus on paineeen tuntiessaan "painaa" vain takaisin. Tämä juontaa juurensa nimenomaan taas tuohon saaliseläin hommaan, mutta en ala sitä tässä nyt sen enempää avata.

Kuten edeltä voi lukea, kaikki pääperiaatteet ovat ok? Kaikki ovat sellaisia, jotka minä ainakin allekirjoitan, faktoja, joiden kanssa eletään eikö vain?

Miksi minä sitten en ole niin suuri fani?

Montyhan korostaa sitä, kuinka hän ei käytä väkivaltaa. Kuinka hänen metodinsa on niin hevosystävällinen, hyvin yksinkertaistettuna se on niin, että ihminen on johtaja ja hevonen alaisena on tyytyväinen ja sen pitää tehdä kaikki asiat, joita ihminen pyytää.

No ensinnäkin minä näen tuon väkivaltakysymyksen hieman toisella tavalla. Mikä lasketaan väkivallaksi? Lyöminen, hakkaaminen, potkiminen ja muu pahoinpitely? Entäs henkinen väkivalta?
Minun silmiini noissa show-tilaisuuksissa mennään nimenomaan mentaliteetillä "tanssi tai kuole". Hevoselle ei anneta vaihtoehtoja, tai annetaan juokse hulluna ympyrää tai peruuta niin perkeleesti. Mietin vain kun noita videoita katson, että ei nuo hevoset niissä näytä siltä, että johtajuus olisi ihmisellä. Hevonen kyllä varmasti tekee vaaditut asiat, mutta tekeekö se ne todella siksi, että kunnioittaa niin suuresti tuota uutta hienoa johtajaansa?
Toinen asia, jota vierastan niin suuresti on juuri tuo yllä mainittu show-meininki, joka aina tuo mukanaan sen suorittamisen. En jotenkin pääse yhtään tuohon ajatukseen mukaan, että miksi hevosen täytyy tehdä jotain sille todella haastavaa asiaa 15 minuutissa? Ja onko joku oikeasti sitä mieltä, että kun se asia noin hoidetaan, niin se on hevoselle se paras vaihtoehto?
Jos asiaa vielä tästä vien hieman eteenpäin, niin eikö hevosesta tuossakin tilanteessa tehdä väline, jolla näytetään miten kaikki on mahdollista, kun Join Up toimii ja ihminen on johtaja.

Kolmas video
En saanut tätä enää ladattua tähän..

Kolmas asia, jonka kanssa en ole Montyn kanssa samaa mieltä, on tuo niin sanottu hevosen valinta. Tämä oli sama asia, jota kritisoin hieman siinä postauksessa, jossa kerroin Vladimirin kurssista. Pointtina on siis se, että hevonen valitsee, juostako vai ollako paikallaan. Tai ollako epämukavasti vai mukavammin jossain muussa tilanteessa.
Mietin vaan, että missä kohden se hevosen valinta tulee? Ja kuinka vapaaehtoinen valinta se oikein on? Kun hevonen tässä tilanteessa valitsee ihmisen ja haluaa olla sen lähellä (join up), ettei joudu uudestaan juoksemaan, onko hevonen saanut tehdä reilun valinnan? Onko hevonen oikeasti vapaaehtoisesti tällöin valinnut ihmisen?

Tuossa nyt kolme erilaista asiaa, joiden vuoksi en välitä juurikaan Montyn metodeista. Näitä olisi enemmänkin jos asiaa lähtisin enemmän penkomaan ja tähän kaikkia asioita avaamaan, mutta tuossa nyt ehkä ne kolme omasta mielestäni tärkeintä asiaa, miksi emme ole Montyn kanssa samalla sivulla.

Minä tiedän, että aina se hevosen koulutus ei ole ruusuilla tanssimista, tuskin on sitä melkein koskaan. Ja tiedän myös sen, kuinka vaikeaa on opettaa hevoselle jotain uutta tapaa, kun se on kerran oppinut huonon. Tai kun se on kerran pilattu ratsukoulutuksessa, kuinka vaikeaa sitä on saada taas luottamaan.
Mutta tiedän myös sen, että nuo ongelmat, jotka yleensä ihminen on aiheuttanut, voidaan hoitaa niin paljon nätimminkin. Silloin sitä aikaa kuluu tuplasti, triplasti tai miljoonasti enemmän kuin tässä metodissa. Kysymykseni kuuluukin, mitä sitten? Mitä sitten jos se koulutus kestää? Mitä sitten jos kaikkea ei tehdä 15 minuutissa?

Mitä jos sen hevosen kanssa asioita käydään läpi sen ehdoilla, tiedän että mukavuusalueelta pitää joskus poistua ja tiedän, että on monia tilanteita, joissa ei ne ystävällisemmät tavat toimi. Mutta silloin ollaan eri kysymyksen äärellä, silloin puhutaan ihmisen perusturvallisuudesta.
Kun asioita käydään hitaammin ja hevonen saa prosessoida oppimaansa (sitähän sanotaan, että hevonen jaksaa keskittyä maksimissaan viisi minuuttia, joka sekin taitaa olla yläkanttiin eikä stressaava hevonen opi), niin eikö silloin kaikilla ole mukavampaa? Ja eikö johtajuus juuri tällä keinolla ANSAITA?

Minä olen siis ydinajatuksessa samaa mieltä, ihmisen tulee olla hevosen johtaja. Mutta senkin voi määritellä niin monin eri tavoin Minkälaista johtajaa itse arvostat? Sellaista, joka määräilee eikä kuuntele ikinä mitä sanot, vai sellaista, joka on kiinnostunut alaisestaan ja käy hänen kanssaan keskusteluja? Vaikka joskus saisitkin tuollaisen johtajan kanssa tahtosi läpi, niin poistaisiko se arvostuksesi? Veikkaan, että se poistamisen sijaan vahvistaisi kunnioitustasi tuota henkilöä kohtaan.

 Minulla oli mielessäni joku muukin ajatus vielä, joka piti tähän lisätä, mutta se katosi taivaan tuuliin. Tulen editoimaan tekstiä, jos/kun muistan mitä unohdin sanoa. Tässä nyt jonkinlainen pintaraapaisu siitä, mitä minä tästä asiasta ajattelen.

12 kommenttia:

 1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi! Blogisi on ihana ja luen aina kaikki postauksesi :)

  VastaaPoista
 2. Tosi ajatuksia herättävä ja kiva postaus :)

  VastaaPoista
 3. Löysin tämän sun blogin vasta eilen, ja pakko sanoa että paljon mielenkiintoista lukemista täältä löytyy! Aina on yhtä kivaa kun löytyy blogi jonka kirjoittajalla on samantyylinen näkemys asioista mitä itelläkin on :)
  Olen aika samaa mieltä kanssasi Monty Robertsin metodeista, liian paljon show-meinikiä. Siksi olen itse enemmän suuntautunut Pat Parellin menetelmiin, vaikka hänkin on osannut tehdä ajatuksistaan kunnon businesstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Malin palautteesta ja tervetuloa lukijaksi! :)

   Poista
 4. Kiitos :). "Ymmärsin yskän" varsin hyvin!

  VastaaPoista
 5. olen vasta 17 vuotias hevosihminen, lähes koko elämän hevosia ainakin jossakin määrin harrastanut, nyt viime vuodet lännenratsastuksen parissa. löysin blogin ja mielenkiintoista tekstiä! minä näen näissä ylläolevissa videoissa hevosissa pelkoa ja epäluottamusta. mielestäni hevosten kanssa yksi tärkeimmistä asioista on kiirettömyys ja sitä en montyn käsittelystä löydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anonyymi ja tervetuloa seurailemaan jatkossakin! :)

   Aivan niin, kiireettömyys, yksilöllisyys ja kunnioitus. Niillä pääsee jo aika pitkälle. :)

   Poista
 6. Hei! Tämä on vanha postaus mutta törmäsin tähän nyt vasta. Olen tässä perehtynyt Montyn tapoihin ja en ole ollut join upista mitenkään innoissani. Juurikin tuo: juu, hevonen valitsee liittoutua ihmisen kanssa, mutta miksi? Siksi, että toinen vaihtoehto on paeta, paeta, paeta. Mielestäni hevosen pitäisi HALUTA liittoutua ihmisen kanssa. Ja tämä ei tapahdu 30min join upilla vaan päivien koulutuksella joka lähtee siitä että ollaan ihan vaan läsnä hevosen lähellä.
  Mutta hyvä kirjoitus!

  VastaaPoista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)