sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Saako valittaa?

Vapaalla assosiaatiolla, palaan asiaan uudelleen vielä, mutta pakko avautua.

Olen tässä muutaman päivän miettinyt, että kirjoittaisin viimeisimmästä ratsastustunnistani ja kaikesta muusta mitä tässä nyt taas on tapahtunut tai ollut tapahtumatta. Mieleni  muuttui selailtuani viimeisintä Hipposta.

Pienenä alustuksena sanottakoon, että olen jo vuosia lukenut Hevosurheilua ja se tulee minulle myös kotiin ja  nyt minulla alkaa pinna loppua sen lehden asenteen kanssa. Hippoksesta olen muutaman kerran lukenut jotain artikkeleita, joita en allekirjoita, tänä vuonna niitä on ollut enemmän kuin ennen.

Ja nyt selailin siis uusinta lehteä läpi ja mieleeni hiipi taas muutamia ajatuksia. Vaikka tämä kaikki saikin alkunsa uusimmasta Hippoksesta, niin tämä ajatus on ollut mielessäni jo pidempään. Kysymys siis kuuluu, että miksi alan lehdissä kirjoitetaan niin kuin niissä kirjoitetaan ja ilman minkäänlaista kritiikkiä tai niin, että krittiikki on kohdistettu valikoidusti vain tietyn lajin/alan puoleen.

Ja mikä siis on nyt ongelmani? No se saakelin asenne joka noista jutuista paistaa. Muutama viikko sitten oli Hevosurheilussa juttu, jossa Forstenia haasteltiin ja hän kertoi kuinka heillä ei hevoset tarhaa ollenkaan ja ne loimitetaan noin kuuden loimen alle. Samaan syssyyn siinä sanottiin, että nykypäivänä niin sanotut hevosten puolesta puhujat eivät ymmärrä mistään mitään ja koko asiasta on vieraannuttu ja tämä kaikki kertoo vain siitä kuinka vähän asioista tiedetään.

Rollkuria on kyseisen lehden toimesta myös selitelty enemmän kuin kerran ja siinähän on vain ja ainoastaan kyse hevosen venyttämisestä. Mukaan on sitten tietenkin otettu alan ammattilaisten puoltavia mielipiteitä asiasta.

Pointtina näissä jutuissa yleensä se, että nämä heidän mielestään hihhulit, jotka vastustavat ko. asioita, eivät ymmärrä mistään mitään. He ovat vieraantuneet hevosista, inhimillistävät niitä jnejne.

Jos mennään ääripäästä toiseen, niin ehkä näin onkin. Tiedän, että on olemassa liian paljon niitä, jotka eivät ymmärrä hevosen olevan eläin, jolla on tietynlaisia tarpeita. Tämäkin on ongelma, mutta yhtä suuri ongelma ovat mielestäni nämä ihmiset, jotka perustelevat ja oikeuttavat monia asioita sillä,  että näin on aina tehty ja muut eivät vain ymmärrä tätä.

Mikä minua siis sylettää ihan jonkin verran? Se että kaikki, jotka vastustavat tietynlaista toimintaa hevosten kanssa leimataan joksikin hihhuleiksi, jotka ovat vieraantuneet luonnosta ja jotka eivät vain ymmärrä miten hevosia kuuluu pitää.

Miksi ei voi ajatella, että kaikissa on jotain hyvää? Voidaan valita niitä hyviä juttuja monilta puolilta eikä vain tuijoteta sitä omaa napaa ja omia ajatuksia. Putkinäköisyys on tällä alalla enemmän sääntö kuin poikkeus.

Siis eikö noissakin lehdissä voitaisi kirjoittaa niin, että terve järki on mukana? Missä on kritiikki? Missä ovat vaihtoehdot? Miksi jotkut asiat leimataan vääränlaisiksi ilman, että asiaa perustellaan tai selitellään sen enempää?
Miksi ei voida hyväksyä sitä, että on olemassa erilaisia tapoja esimerkiksi kouluttaa hevosta?

Ja miksi perkele aina se joka vastustaa väkivaltaa on se hihhuli?!

Sitten  vielä samaan syssyyn mainostetaan Suomen ainoaa Monty Roberts kouluttajaa ja kerrotaan hänen metodeistaan ja kuinka se on niin kovin hienoa ja erinomaista ja diipadaapa.

Arvostan Kyraa suuresta, mutta muutaman kerran olen hieraissut silmiäni lukiessani hänen kolumnejaan lehdestä, siis mitä täällä oikein tapahtuu?

Onko se niin kamalaa, että uudet suuntaukset pääsevät pinnalle, että niitä tarvitsee lynkata alan lehdissä?
Ymmärrän näiden oldschool ihmisten huolen, onhan se kamalaa jos kohta hevosen rankaisu, sen karsinassa seisottaminen ja kaikki muu todella normaali toiminta, onkin pian jotain aivan muuta.

Tämän vapaan assosiaatiokirjoituksen pointti:
Muistakaa se terve kritiikki asioihin aina, nämä niin sanotut asiantuntijalehdet ovat unohtaneet sen kokonaan. Tai sitten sieltä paistaa toimittajien omat asenteet vähän liikaa läpi.

Tällainen aivopieru ja epäselvä avautuminen tähän sunnuntai-iltaan. Kiitos ja anteeksi.

28 kommenttia:

 1. Tosi hyvää tekstiä. Mielestäni aina kaikessa olisi hyvä valita sellainen kultainen keskitie. Asioissa on aina kaksi puolta, joskus enemmänkin. Ja tapoja toimia on niin paljon kuin on meitä ihmisiäkin. Itse yritän mukisematta hyväksyä muiden ihmisten hevosenpitotavat, vaikka ne olisivat erilaiset kuin minun. Kunhan hevonen ei kärsi, kaikki on niin kauan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :)

   Sepä se, minäkään en puutu muiden hevosen pitoon ellei se mene rääkkäyksen puolelle. Koska toimin näin, oletan muiden toimivan samalla tavalla. Idealistinen ajatus, joka ei toimi todellisuudessa ollenkaan.

   En käsitä sitä, miksi sen putkinäön kanssa on pakko kulkea eteenpäin, miksi ei vain nimenomaan valita sitä kultaista keskitietä tai oteta hyviä juttuja sieltä ja toisia täältä. Olen jotenkin niin totaalisen turhautunut tähän hyväksymättömään ilmapiiriin.

   Poista
 2. Kyran kolumnista ainakin tuli sellainen kuva, että klassinen ratsatus ja kaikki muu "hömpänpömppä" on kyllä ihan mukavia mutta olympiatason kouluratsastus on ainoa oikea suunta.

  No, Hippoksessa nyt ei muutenkaan ole mitään fiksua, se turvallisuusjuttukin joskus oli tyyliin "taluta hevosta aina suitsista lyhyellä narulla".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sama juttu. Sieltä paistoi läpi kyllä jonkinlainen asennevamma, tai niin minä sitä luin.

   Ja sitä samaa turvallisuusnumeroa kun luin, niin silloin kiehui ensimmäisen kerran kunnolla. Se oli kyllä sarjassamme "toimittajat eivät ymmärrä mitä kirjoittavat" ja sama meno näyttää jatkuvan. Plaah.

   Poista
  2. Onneksi en oo lukenut kyseistä lehteä. Nämä kommentit riittää meikäläiselle:D.

   Poista
 3. Olen kanssasi aivan samaa mieltä, ei voi muuta sanoa, siksi otan tähän esille ne kohdat jotka itseä eniten kosketti. Etenkin nämä:
  "Ymmärrän näiden oldschool ihmisten huolen, onhan se kamalaa jos kohta hevosen rankaisu, sen karsinassa seisottaminen ja kaikki muu todella normaali toiminta, onkin pian jotain aivan muuta."
  Eipä vois paremmin sanoa!

  "Forstenia haasteltiin ja hän kertoi kuinka heillä ei hevoset tarhaa ollenkaan ja ne loimitetaan noin kuuden loimen alle. Samaan syssyyn siinä sanottiin, että nykypäivänä niin sanotut hevosten puolesta puhujat eivät ymmärrä mistään mitään ja koko asiasta on vieraannuttu ja tämä kaikki kertoo vain siitä kuinka vähän asioista tiedetään."

  Minusta vois pistää jonkin yleissäännön, että hevosen on saatava olla ulkona muutenkin kuin treenattaessa, herranjumala sentään. Ja kosketuksissa kavereihin muutenkin kuin kilpailuvastuksena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kun hei, ei ne hevoset halua olla ulkona, kun ne vaan värjöttelee portilla ja odottaa sisäänpääsyä!
   Ja ei ne tykkää kavereista ollenkaan!

   ..Tässä unohdetaan aina mainita se, että hevonen on rutiinien ystävä ja sehän kyllä tottuu mihin vaan. Sen mielestä on normaalia seistä karsinassa jos se on aina tehnyt niin. Mutta kysymys kuuluukin: Tarvitseeko ihmisen totuttaa se noin luonnottomaan asiaan ja sitten vielä perustella se maailman huonoimmalla selityksellä?

   Poista
  2. Kirjoittelin tähän vielä vastausta mutta huomasin ettei se ole nää julkisesti nettiin laitettavaksi painokelpoista. Jatkan sähköpostitse! Tuo on niin naulankantaan, hevoset rutiineja rakastavana tottuu vaikka sitten juurikin siihen että nuokkuvat karsinassaan ruoka-aikoja odottaen, kun kokevat tutun turvalliseksi. Niin se kokee se alkoholisti-hakkaaja-miehensäkin kanssa yhdessä pysyvä nainen suhteen tutuksi ja turvalliseksi eikä uskalla siitä lähteä pois..

   Poista
  3. Jään siis odottelemaan postia! :D

   Poista
 4. Hyvä teksti, kirjota aina kun oikeen sylettää! :D

  Mä en voi sanoa mitään k.o. lehtien asenteesta kun oon sen verran puskis etten lue kumpaakaan, mutta kyllä jokaisen hevosten kanssa tekemisissä olevan on syytä muistaa että on tekemisissä LUONTOkappaleen kanssa. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiva että tykkäät aina näistä avautumisposteista :D

   ..Ja niinpä niin.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Haha, kiva että angstipostaukset saa kannatusta :D

   Poista
 6. Jeee hyvä meidän joukkue :D !!!
  Vaikkakin olis varmasti hyvä nähdä noissakin tavoissa jotain hyvää, niin en valitettavasti näe :D Puolustan vaan "hihhuleita" :)
  On sairautta pitää hevosta vaan ja ainoastaan sisällä, ilman mitään sille luontaista... Ja toi loimitus..Noh, siihen on monta näkökulmaa, maalaisjärki ja se toinen ;)
  .......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä me, hyvä me, hyvä meidän joukkue! :D

   Hyvä Mantteli, hihhulit on jees! :)

   Poista
 7. Oletko käynyt niissä Monty Robertsin metodiin perustuvissa koulutuksissa? Onko mitään mielipidettä? Kiinnostaisi osallistua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole, enkä taida mennäkään.
   Itse en ole suuri fani ja kritisoin aika paljon monia hänen metodejaan..
   Kovasti koko ajan sanotaan, että väkivaltaa ei käytetä, itse esittäisin kuitenkin kysymyksen että onko henkinen väkivalta vähemmän kamalaa kuin fyysinen?

   On hänellä hyviäkin ajatuksia, niinkuin kaikilla, mutta perusajatus ja toimintatavat eivät ole minusta reiluja hevoselle.

   Poista
 8. Onnea, kompastuit juurikin siihen, miksi Hipposta en kotiini huoli! Mielestäni tämä asenne on ollut esillä kaikessa vuosikausia, varmaankin 2000-luvun alusta, tai sitten olen kiinnittänyt siihen vain huomiota siitä asti kun tutustuin enemmän "lh"-juttuihin.

  On myös jännä verrata näitä kotimaisia suuria kilparatsastajia ja heidän ulosantiaan/asenteitaan Brittien suuriin. Kun lukee Horse & Rideriä ja vaikka Hipposta rinnakkain, on tekstin henkikin ihan erilaista. Esim. H &R:ssä olen usein suorastaan hämmästynyt marykingien, carlhestereiden jne. _oikeiden_ huippujen ajatusten ja metodien luonnollisuudesta, pehmeydestä.

  Kun on ollut 10 vuotta "aidan väärällä puolella" Suomen harrastusmaailmassa, ei oikeasti jaksa seurata mitään tämän valtion rajojen sisällä tapahtuvaa hevostouhua. Syy, miksi mielummin haen ideat ja näkökulmat USA:sta tai miksei se oman blogin pitäminen niin houkuttele.

  Mikään hevoskulttuuri ei ole niin mätä kuin Suomen. Raha ratkaisee ja svenska talande... Täällä ei tunnu kukaan pääsevän ylös muuten kuin lyttäämällä kaikki muut.

  (Olisi muuten kiva kuulla ajatuksistasi/mielipiteistäsi suhteessa Montyyn. En ole häneen kauhean syvällisesti tutustunut, mutta oli kakarana ensimmäinen kosketukseni lh-ajatuksiin Misty-kirjasarjan kautta.)

  t. Prinsessan (joka on muuttunut Neiti Siaksi) epätoivoinen omistaja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin on tullut Hippos vasta hetkisen aikaa, joten en ole tajunnut minkälaista kuraa se on täynnä!:D

   Tuo on niin totta, tässäkin asiassa Suomi on takapajula. Mutta on täällä paljon hyvääkin ja paljon ihmisiä, jotka haluavat kehittyä ja ovat myös iloisia toisten kehityksestä. Julkisuuteen nousee kuitenkin aina enemmän noita ikävämpiä juttuja.

   Sain tuohon Monty-hommaan liittyen myös sähköpostia. Voisin kirjoittaa siitä erikseen postauksen, niin etten ala tähän mitään romaania väsätä. :)

   P.S Kyllä se sun Rinsessa siitä vielä hienoksi hevoseksi muuttuu! :)

   Tässä alla vielä kaksi postausta, joissa sivulauseessa mainitaan Montyn nimi..

   http://falconetxx.blogspot.fi/2012/01/johtajuudesta.html

   http://falconetxx.blogspot.fi/2012/01/pohdintaa-ruoasta-palkkiona.html

   Poista
  2. Kylläpä K:kin kirjoitit osuvan kommentin ei voi muuta sanoa! :)

   Poista
 9. Muistan yhdenkin lehden jossa joku ratsastusammattilainen kertoi tyyliin tälleen:
  "Meillä hevosilla ei ole koskaan varsinaista vapaapäivää. Hevosesta on luonnotonta seistä karsinassa koko päivä ja se on sen jälkeen usein hyvin energinen."
  Jotain tuon tyylistä siinä sanottiin! Eikö näillä "ammattilaisilla" ole käynyt mielessä, että sen hevosen voisi laittaa vapaapäiväkseen laiduntamaan? Erikoista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä voi laittaa, sehän voi vaikka taittaa jalkansa..

   Näitähän selitellään sillä, kun se hevonen joko sekoaa tarhassa, kai nyt jos se pääsee avoimelle alueelle vapaana kerran vuodessa, vähemmästäkin hevonen sekoaa.
   Tai sitten juuri sillä, että se seistä kököttää kuraisessa tarhassa portilla ja odottaa sisään pääsyä. No kai niin, jos tarha on postimerkin kokoinen, kuraa on mahaan saakka eikä mitään virikkeitä/liikkumis mahdollisuutta ole.

   Ai että kun alkoi taas sylettää, kun mietin edes tuota niin sanottua järkeilyä.

   Poista
 10. Olen samaa mieltä. Hevospiireissä tuntuu olevan paljon äärimmäisyyksiä ja muiden hevosenpitotapojen maanrakoon lynttäämistä. Kaiken hyvän päälle ei edes voida myömtää, jos se minun tapani pitää hevosta ei toimikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, yleensä se on my way or the high way..

   Aina pitäisi muistaa nöyryys ja itsekritiikki ja AINA pitäisi kyetä miettimään out side of the box. Tietenkin samalla pitää muistaa, että kaikkea ei tarvitse lähteä seuraamaan sokeasti, kultainen keskitie on aina hyvä. :)

   Poista
 11. Kommentoin vanhaan tekstiin, muttakun on niin hyvin kirjoitettu!

  Pitäisi muistaa, millaisia hevoset ovat luonnossa. Liikkuvat melkein 24/7 ja sama syömisellä... Laumassa... Ei mitään loimia, kenkiä, kuolaimia eikä ratsastajia. Ja elinalueen rajana on vaan puskaa ja puuta, eikä sitäkään aina.

  Sitten sitä aina kauhistellaan että kun se palentuu tuonne ulos tai tosiaan loukkaa itsensä kekkalehtaessaan. Hmm. Myös tappeluriskin olen kuullut.
  Ymmärrän kyllä jos hevosella on joku vakava terveydellinen syy pitää lointa silloin kun ei sada vettä tai on kylmä, mutta karvan siisteyden tai pituuden säännöstelyn suhteen en sitä tajua. Se kuulostaapi lähinä siltä että ihminen on laiska harjaamaan ja ainoa kiva juttu on vaan se ratsastus.

  Joo en ole itse noihin suoranaisesti koskaan törmäillyt käytännössä, mutta alkaa tuntua siltä että semmoset jutut on arkea ja joidenkin mielestä normaalia. En ole muutenkaan hevosten kanssa ikinä tekemisissä kummemmin, niin ehkä se vaikuttaa positiivisesti(?) asenteeseeni, kun en pääse oppimaan niitä perinteisiä tapoja! Mieluummin olen raudaton ja vaikka koskematta hevosiin ollenkaan, kun tuntuu itsestäkin (hepasta puhumattakaan) niin pahalta se suusta nykiminen (koska kuka voi ratsastaa jos kädet on jännittyneinä? Sehän jännittää loputkin ihmisestä ja sen seurauksena hevosenkin.) ja jatkuva luonnosta vieraannuttamisen pesiyttäminen ihmisiin. Ihmiset olkoon miten luonnottomia tahansa, sen ei kuulu heijastua heidän pitoeläimiinsä. (En osaa enää edes ajatella että omistaisin minkään eläimen, mitään talomme otusta ei ole rekisteröity kenellekään joten ne ovat vain elinkumppaneita. Ei kukaan voi oikeasti omistaa mitään persoonallisuutta, jota yleensä lemmikkieläimeksi kutsutaan, ja hevosten tapauksessa uhriksikin joskus... Oikeanlaista "omistajuutta" on se, että ihminen/pitoeläin kiintyy jompaankumpaan, näin voin sanoa "omasta" kissastani.)

  En ole aikoihin lukemalla lukenut heppalehtiä, enkä jaksakaan juuri siksi kun tuo kisakulttuuri mellastaa niissä. Tulee kärjistettynä sellanen olo ettei hevosella ole mitään muuta kuin ravintoarvoa jos sillä ei voi kilpailla tasokkaasti tai jotain. Tai edes hypätä esteitä. Tosin mieluummin ruuaksi (jonnekin lähiteurastamolle tai omaan pihaan lopetettuna) kuin urheiluvälineeksi.

  Tämän enempää en sano kun minulla "ei ole omaa käytännön hevoskokemusta jolla voisin perustella" mitään. Teoriaa tiedän enemmän kuin käytöntöä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhojakin kirjoituksia saa toki kommentoida!
   Itsekin luin tämän paasaukseni läpi ja aika antaumuksella on kyllä tullut avauduttua :D

   Kiitos kommentista, hyviä ajatuksia!

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)