perjantai 25. tammikuuta 2013

Älä sulje silmiäsi tältä


11 kommenttia:

 1. En tiedä mitä sanoisin... Ei kai ole olemassa sanoja kuvaamaan tuota. Ei kai tässä auta sanoa, että onneksi kaikki tuo ei ole sallittua Suomessa, kun ei se varmaan ole sallittua sielläkään, missä tuota tapahtuu, ja silti sitä tapahtuu... Ja vain ihmettelen, kuinka monta tuollaista videota minun pitää katsoa, että lopetan kokonaan lihan syömisen - vielä en ole lopettanut (vaikka syönkin pääosin luomulihaa ja -munia; ei luomukaan poista kaikkia ogelmia, luomutuottajakin voi käsitellä ja kohdella eläimiä huonosti). En missään nimessä voi hyväksyä tuollaista toimintaa ja silti tuen sitä ostamalla lihaa ym. ja inhoan itseäni sen vuoksi.

  Olen koulutukseltani eläintenhoitaja. Missään tapauksessa en halua olla sellainen eläintenhoitaja kuin nuo henkilöt noissa videoissa. Mutta olemalla ihminen edustan joka tapauksessa tuota samaa eläinlajia joka tuota tekee, ja se tuntuu sanoinkuvaamattoman pahalta. Tuotantoeläimiin liittyvien epäkohtien vuoksi (ja tarkoitan nyt ihan lieviäkin epäkohtia, en pelkästään tuota järkyttävää rääkkäystä, joka saa minut itkemään) en pystyisi työskentelemään tuotantoeläintilalla, ainakaan useimmilla. Toki hevosten- ja lemmikkienpidossakin on suuria eettisiä ongelmia, mutta esim. sikatiloilla ja siipikarjantuotannossa ongelmia on kai järjestään aina.

  Haluaisin uskoa ihmisistä hyvää, mutta alkaa kyllä usko loppua... Haluaisin uskoa, että on myös ihmisiä, jotka kohtelevat eläimiään hyvin, ja tiedän että heitä on, jopa tuotantoeläinpuolella. Ja haluaisin, että itse eläintenhoitajana voisin olla hyvin eläimiä kohteleva ja jonkinlaisen ammattietiikan omaava alani edustaja, ja näyttää ehkäpä hyvää esimerkkiä muille. Lähiaikoina olen kuitenkin alkanut epäillä, onko tämä ollenkaan eläinystävällinen ammatti. Nyt olen työtön ja en haluaisi koskaan työskennellä omantuntoni vastaisessa työpaikassa, paljon mielummin vaihdan alaa. Tuntuu vain siltä, että vaikka tekisin kuinka paljon hyviä asioita eläinten eteen, neuvoisin ihmisiä, kohtelisin itse eläimiä mahdollisimman hyvin, niin aina jokin kuitenkin on huonosti - ja ainahan on parantamisen varaa, vaikka kaikki olisi aika hyvinkin. Aina voisi tarjota eläimelle paremmat elinolosuhteet ym. On vaikeaa päättää, mikä on riittävän hyvää eläintenpitoa, jonka voin hyvillä mielin hyväksyä. Eläinsuojelulain ja asetusten ynnä muiden puitteissa tapahtuva eläinten pito ja hoito ei ainakaan aina ole millään tavoin eläinten hyvinvoinnin kannalta riittävää...

  Ohhoh, tulipa melko pitkä ja sekava ja ehkä aikalailla asiasta ohi meneväkin kommentti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anonyymi kommentista, joka herätti paljon ajatuksia!

   Ja tässä nyt siis ihan omaa yleistä pohdintaa, liittyen kai edes jollain tavalla asioihin, joista kirjoitit. :)

   Mielestäni lihan syönti ei ole väärin, kunhan eläimet ovat saaneet vietttää onnellisen elämän ja ne ovat saaneet käyttäytä lajilleen tyypillisesti. Myöskään inhimillinen ja nopea loppu ei voi mielestäni ola liikaa vaadittu. Vaikka siltä nykyään tuntuu.
   Ikävä tosiasia taitaa vaan olla, että tuollaista lihaa saa vain harvoista paikoista. Onneksi nykyään on jo enemmän lähiruokamyymälöitä ja tilateurastamoja. Se on se kysynnän ja tarjonnan laki, joka määrää.

   Ulkomaalainen liha, minkä tahansa eläimen, on miltei aina mielestäni kyseenalaista.

   Ja mitä tulee tuohon eläintenpitoon, niin jaan ajatuksesi. On vaikea määritellä sitten lopulta niitä hyvän eläimenpidon sääntöjä, mielipiteitä ja käytäntöjä on niin monenlaisia. Mikä sitten olisi toimiva ratkaisu, sitä on vaikea miltei mahdoton määritellä. Ihmisten ymmärtämisen laajentaminen ja vastuullisuus sekä vastuunkantaminen ovat kuitenkin asioita, joiden pitäisi jo jollain tapaa vaikuttaa eläinten pitoon.

   Surkuhupaisaa on mielestäni joiden pienempien rikkeiden selittely sillä, että pahempaakin tapahtuu. Mikä oikeutus tuollainen perustelu on millekään?

   Usein ihmiset myös sanovat, että ei yksi ihminen voi vaikuttaa. No ei varmaan voikaan, mutta jos yksikin yksilö alkaa toimia tietyllä tavalla ja edes muutama ihminen seuraa perässä, ollaan jo oikealla tiellä. Ihminen on se joka oikeuttaa kaikki nämä toimet maailmassa, ei kukaan muu.
   Voiko joku rehellisesti sanoa olevansa sitä mieltä, että ihmiset itse eivät voisi lopettaa sotia, vähentää nälänhätää, lopettaa eläinten kidutusta jne. Jos ihminen ei voi tätä tehdä, niin kuka sitten?

   Kaikki kuitenkin lähtee pienestä ja jokainen ihminen on vastuussa omista päätöksistään itselleen. Jos päätät syödä italialaista hevosenlihaa, se olet sinä itse, joka selität asian itsellesi parhain päin ja nukut sen asian kanssa. Harmillista on se, kuinka hyviä ihmiset ovat valehtelemaan ja uskottelemaan itselleen asioita.

   Kynnyskysymys taitaakin olla, koska ihminen uskaltaa avata ne omat silmänsä ja olla rehellinen itselleen?

   Kun tarpeeksi kauan esimerkiksi koet huonoa omaatuntoa jostakin asiasta, sinä joko muutat omaa toimintaasi omasta mielestäsi paremmaksi tai keksit lisää uusia selityksiä, joilla oikeutat toimet itsellesi.

   Pointtini taisi siis olla se, että on turha alkaa tuomitsemaan muiden tekemiä päätöksiä ja ratkaisuja. Jokainen kun on vastuussa loppupeleissa vain omista valinnoistaan. Kukaan ei voi muuttaa toista ihmistä, mutta jokainen voi omalla toiminnallaan näyttää esimerkkiä ja jakaa tietoa asioista eteenpäin.

   ..Sekavaksi taisi mennä tämäkin. :)

   Poista
 2. En pystynyt katsomaan kuin jotain minuutin ja sekin teki tuskaa. Nuo veriset pikku porsaat tuolla... Ei, alan kohta itkeä. Kun rakas koirani nuolaisee poskeani, gerbiilini nuuhkii nenääni suloisesti ja hoitoponini kääntyy katsomaan minua korvat hörössä, tuntuu kauhealta ajatella että jotkut eläimet joutuvat kärsimään päivästä toiseen, pakkosyötetään läskeiksi ja sitten lopetetaan tunteettomasti. Kun meidän edesmennyt koiramme lopetettiin, minä silittelin ja halailin sitä ja itkin sen turkkiin todella pitkään ennen kuin isä lähti viemään sitä eläinlääkärille. Tuntuu kamalalta ajatella, että joku lihottaa ja tappaa eläimiä työkseen, kun minulle yksikin eläin tuotti sanoinkuvaamatonta tuskaa ja ikävän, joka ei koskaan lähde. Mutta niinhän se on, että noille ihmisille ne pienet possut eivät ole ystäviä, pikemminkin... työvälineitä.

  Pienet vaaleanpunaiset porsaat, suloiset kananpoikaset, määkivät lampaat, laikukkaat lehmät... Ne kaikki joutuvat kärsimään tavalla, jota emme voi kuvitellakaan. Niitä syötetään väkipakolla niin läskeiksi, etteivät ne jaksa hengittääkkään, ja niitä estetään liikkumasta jotteivät ne laihtuisi... Tahtoisin hakea nuo kaikki eläimet pois sieltä, viedä mukaville pientiloille ja kilteille ihmisille, jotka rakastavat niitä tavalla, jonka ne ovat ansainneet. Se on vain mahdotonta. Ihmiset käyttävät niitä eläimiä hyväkseen törkeällä tavalla.

  On eri asia metsästää hirvi, joka on elänyt koko elämänsä luonnossa vapaana, kuin pakkosyöttää kanaparka ja tehdä sen elämästä kärsimystä ja tappaa se sitten. Ihmiset eivät vain ymmärrä sitä. Jotkut sanovat, että metsästys on julmaa ja inhottavaa, kun itse syövät kanoja jotka ovat eläneet minikokoisissa häkeissä ja syöneet itsensä tukehduksiin... Ihmiset ovat järjettömiä!

  Sekava viesti nro 3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut yhtään sekava!

   Ja aivan noin, olemme samoilla linjoilla.

   Poista
 3. Muistutus siitä, miksi en syö lihaa.

  VastaaPoista
 4. Suomihan on maailmassa ympäristöystävällinen maa, ja silti meille on suuria ongelmia esim. tuotantoeläinten kohtelussa. Sitä sopii vain miettiä, millaisissa oloissa eläimet ovat muualla...

  Espanjassa ei huolehdita edes lemmikeistä. Koirat lisääntyvät vapaasti ja pennut heitetään moottoritielle kovasta vauhdista. Kaupassa ei edes myydä sopivaa koiranruokaa. Sitten on vielä härkätaistelut. Kuinkahan huonosti tuotantoeläimiä kohdellaan? En halua edes ajatella.

  Amerikan tehotuotanto on aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Täällä ei edes voida puhua tehotuotannosta. Amerikassa on kulttuuri, jossa ihmiset ostelevat ihan hirveästi kaikenlaista krääsää, tähän on jopa pyhitetty juhlapäivä. Syödään roskaruokaa ja kauppaan ei pääse kävellen. Kierrätys on vielä lapsenkengissä.

  Minä syön kyllä lihaa, mutta olen vähentänyt sitä huomattavasti. En pidä ollenkaa sian lihasta. Tuotannon seurauksena siitä on tullut niin mautonta. Suosin riistaa, kalaa ja luomua, mutta ostamme lähes aina lihaa -30 tai -50 prosentin alennuksesta, jottei ruoka joutuisi roskiin.

  Miten eläinten oloja voitaisiin sitten parantaa? Totuushan on, ettei kenelläkään ole varaa isoihin tiloihin. Pitäisikö lihan hintaa nostaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko systeemihän on tällä hetkellä täysin läpimätä, tilalliset saavat tuottamastaan lihasta nimellisen hinnan ja kauppa (ja muut) vetää muun välistä.

   Mitä voitaisiin tehdä? No mielestäni lihan hintaa voitaisiin nostaa, jos se takaa sen, että raha menee tiloille ja se menee oikeasti hyvän eläimen pidon kehittämiseen.
   Lisäksi lisää avoimuutta, eli kuluttajille tietoa saatavilla siitä, mistä liha on tullut, kuinka eläin on elämänsä elänyt ja miten ja kuinka nopeasti se on tapettu.

   Pieniä asioita, joilla voitaisiin jo läpinäkyvyydellä asioita parantaa.

   Jää tyngäksi vastaus, kun on kiire. Palaan asiaan myöhemmin..

   Poista
 5. Ihmettelen, miksi eläimiä ei saa enää teurastaa kotitilalla. Olisi paljon järkevämpää kuljettaa kuolleita kuin eläviä eläimiä. Se ei ole ilmeisesti hygeenista. Tämäkin määräys on ilmeisesti tullut EU:lta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, niin paljon sääntöjä, joissa ei ole päätä eikä häntää ja samaan aikaan kaikki kamaluudet on sallittu kuten esim. teurashevoskuljetukset.
   Missä on järjen käyttö?

   Poista
 6. Valitettavasta en usko, että tuottajahinnan nostaminen tuo mihinkään kovinkaan suuria muutoksia. Koska osa tuottajista on vaan yksinkertaisesti välinpitämättömiä. Eläimet ovat heille tapa ansaita rahaa ja se mikä estää tai hidastaa rahan hankkimista pitää poistaa (saparot, kivekset, nokat, hännät, hampaat, sarvet, kukkopojat lista on pitkä). Ja jos hinta nousee kasvaa myös rahanhimo.
  Esim. munintarotuiset kukkopojat lopetetaan koska ne kasvaa niin hitaasti broilereihin verrarruna. Ja vaikka broilerin/kanan tuottajahintaa nostettaisiin en usko, että kukaan rupeaisi kasvattamaan kanoja koska broilerista saa kaksi "satoa" samassa ajassa kuin kanoista yhden. Sääli sinänsä koska kana maistuu paremmalta kuin broileri.
  Tilateurastus on kyllä sallittua, mutta lihaa ei saa myydä eikä antaa ulkopuolisille ilman el. tarkistusta. Enkä tiedä onko sekään kovinkaan eetinen tapa jos ammattitaidottomat rupeaa eläimiä lopettamaan. Niinkuin joku hirvenmetsästyskään, taitaapa se hirvi vielä keskimäärin "juosta" osuman jälkeen yli 150 metriä..

  T:Hannes

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, huonoja puolia löytynee joka vaihtoehdosta. Kuten edellä kommentoin, kävin kiireessä vaan kertomassa muutaman vaihtoehdon, nyt jo mietin, että kirjoitan koko asiasta oman postauksen, jossa mietin eri vaihtoehtoja ja sitä, mitä niistä seuraisi, niin huonoa kuin hyvääkin.

   Vaihtoehtojanan on aina, se on vain juuri se, että kuka jaksaa ja kuka viitsii ja ketä oikeasti kiinnostaa.

   Kiitos kommentista ja ajatusten jakamisesta! Palaan tähän asiaan tosiaan vielä ihan kunnon postauksella.

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)