sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Älykkyydestä

On taas tullut mietittyä vaikka mitä tässä muutamien viikkojen aikana. Ja nyt kirjoitan kärjistäen ja tarkoituksenani saada ihmiset miettimään ja kyseenalaistamaan vallalla olevia ajatuksia. Nimittäin usein kuulee selitettävän joitakin asioita sanoin "ne on vaan eläimiä".

Mitä tuokin sitten tarkoittaa? Onko ne "vaan eläimet" alempiarvoisia kuin me ihmiset, jotka myöskin ymmärtääkseni ovat eräänlaisia eläimiä. Ja harvinaisen brutaaleja sellaisia.

Monia asioita selitellään sillä, että eläimet eivät ajattele, ne eivät ole älykkäitä, ne eivät tunne kipua.

Jokainen eläin tuntee kipua. Luuletteko, että rapu ei tunne mitään, kun se viskataan kiehuvaan veteen? Luuletteko, että kala ei kärsi, kun se kalastetaan ja jätetään kitumaan ilman vettä ja annetaan sen "haukkoa happea".
On tehty tutkimuksia siitä, että myös se kala tuntee kipua ja stressiä, millä me siis oikeutamme esimerkiksi sen, että kalaa ei heti kalastuksen jälkeen tapeta vaan sen annetaan vaan kuolla hitaasti? Silläkö, että se on vain kala?

Ja tuosta ajattelusta; millä teorilla me sanomme, että eläimet eivät ajattele, siksikö, että me emme osaa sanoa tai kertoa miten ne ajattelevat. Vai siksi, kun emme ymmärrä miten ne ajattelevat?

Tästä ajattelusta pääsemmekin aasinsiltaa tuohon eläinten älykkyyteen. Ovatko siis eläimet tyhmiä, koska ne eivät osaa muodostaa sanoja, eikä niiden looginen ajattelu ole samalla tasolla ihmisten kanssa? Onko niin, että ihmisten älykkyys on todella niin ylivertaista?

Monissa tutkimuksissa on todennettu, että monet eläimet ovat oikeasti todella älykkäitä. Kaikki tietävät, että monet apinalajit kykenevät laskelmoivaan ajatteluun. Norsut osaavat laskea ja linnut muistavat  hyvin asioita ja ne siirtävät tietoaan yksilöltä toiselle.

Delfiinien ja valaiden älykkyys on jotain sellaista, mitä ihmiset eivät ole vielä edes ymmärtäneet. Ne kykenevät viestimään toisilleen erilaisia tunnetiloja, niiden viestiminen on niin monimutkaista, että ihmisillä ei ole hajuakaan, miten, miksi ja mitä ne viestivät.
On myös monia esimerkkejä tilanteista, joissa delfiinit ja valaat (puhun nyt siis villeistä) haluavat ottaa ihmiseen kontaktin. Ne tuntuvat tykkäävän kontaktista heidän ja ihmisen välillä.

Sitten jos mietitään vielä lempiaihettani eli hevosten älykkyyttä. Sanotaan, että hevonen elää aina tässä hetkessä. Sanotaan, että hevonen reagoi kaikkeen saaliseläimen tavoin. Sanotaan, että hevonen tarvitsee laumanjohtahan jota ne tottelevat. Onko se todella ihan noin? Sitten vaikka esimerkin omaisesti hevosen kaipaus, monet sanovat, että hevonen ei kaipaa ketään, se ei luo pysyviä suhteita tai pääsee niistä ainakin yli jos kaveri lähtee. Minä olen nähnyt masentuneen hevosen, jonka elämänilo hävisi totaalisesti, kun sen kaveri lähti. Niin, ei ne kaipaa, eipä.

Itse taidan olla sen verran outo, että uskon siihen, että eläimet ovat älykkäämpiä kuin uskommekaan. Ne huomaavat niin paljon enemmän kuin me ihmiset. Kun ihminen suorittaa ja fokusoituu johonkin yhteen asiaan, huomioi ja keskittyy eläin moneen asiaan samaan aikaan. Kun ihminen on niin paljon älykkäämpi kuin muut eläimet, niin eikö ihmisen silloin pitäisi ymmärtää suojella noita omasta mielestään heikkolahjaisempia, ei käyttää niitä surutta hyväksi? Ei rääkätä niitä, ei sulkea villieläimiä häkkeihin, ei tehotuottaa lihaa vähät välittämättä niistä eläimistä, josita tuo ravinto tulee.
Ihmisen pitäisi tietää paremmin, koska se on niin älykäs.

Niin.

Ja sitten vielä noista hevosista, joskus minun oikeasti tarvitsee miettiä kaksi kertaa, mitä ovat yleiset totuudet joita hevosen älykkyydestä ja ajattelusta sanotaan ja mikä se todellisuus lopulta on.
On paljon sellaisia asioita, jotka eivät mene yksiin tuon ajattelutavan kanssa. Hevonenhan on ikäänkuin ihmisen peili. Se heijastaa kaikki tunnetilasi sinuun takaisin. Se on vilpitön ja eikä se ymmärrä monimutkaisia laskelmoivia ajatuksia. Tekeekö se siitä tyhmän? Vai onko se vaan niin älykäs, että se ymmärtää fokusoitua perusasioihin?

Älykkyyttähän on monenlaista, kaikki riippuu siitä miten se määritellään. Onko sääksi älykäs, vai vaan hyvin jalostunut, kun sillä on ihan omintakeinen tapa kalastaa? Onko hevonen älykäs sen empaattisuuden takia, vai onko se vain luonteen heikkoutta? Ovatko norsut vain isoja hölmöjä jättiläisiä (jotka muuten tiesivät tsunamista ennen kuin ihmisillä oli siitä mitään aavistusta) vai onko niidenkin älykkyys niin hienoa, että ihminen ei vaan pääse siihen sisälle?

Onko ihminen niin älykäs, että se voi alistaa kaikki muut eläimet tahtoonsa kysymättä niiltä mitään. Onko meillä tosiaan varaa sanoa niin?

13 kommenttia:

 1. Hieno kirjoitus! Veti ihan sanattomaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Julia! :)

   Melkein mietin, että menikö jo liian korkealentoiseksi.

   Poista
 2. Hyvä postaus. Joo, ihminen on niin älykäs ja paljon muita olentoja arvokkaampi, eläimillä ei ole itseisarvoa puhumattakaan ihmis/eläinoikeuksista. Ihmisillä on oikeus arvottaa kaikki muu suhteessa siihen mitä itse arvostaa ja pitää tärkeänä. Minä(kin) olen itse niin tyhmä, että ajattelen eläinten olevan älykkäämpiä kuin mitä me rajoittuneet ihmiset ajattelemme -monestihan niitä verrataan juuri ihmisten "älykkyyteen"(joka sekin on pirun hankala käsite) ja/tai kykyihin -osaako se laskea tai tunnistaako itsensä peilistä.... Mutta entä jos älykkyys määritellään vaikka joustavuudeksi ja kyvyksi mukautua sopeuttavasti ympäristöön tai tilanteisiin... sanoisin, että moni eläin on tämän perusteella kyllä aika fiksu :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja nimenomaan.

   Ihminen on kiistatta älykäs monilla tavoilla, jos miettii mitä kaikkea se on saanut aikaiseksi. Mutta samaan aikaan on niin paljon niitä epäkohtia, joita ei pitäisi olla, jos ihminen kerran on niin älykäs ja ylivertainen.
   Sodat, nälänhätä, kastijärjestelmät, eläinten oikeudet, listaa voisi jatkaa loputtomiin.

   Vai viekö ahneus ja itsekkyys meiltä älykkyyden ja empaattisuuden? Onko hinta tällöin sen arvoinen?

   Poista
 3. Loistava kirjoitus jälleen kerran! :)

  Juu, ihminenhän on luomakunnan älykkäin, ajaa tämän planeetan perikatoon ahneudellaan ja itsekkyydellään, mikään muu laji ei taida olla niin "älykäs" että siihen pystyisi... No, on ihan totta, että ihmisillä on omanlaistaan älykkyyttä, mutta kaikilla lajeilla älykkyys vain on erilaista (kykyä selviytyä omassa elinympäristössään, ymmärtää muita yksilöitä ym.). Ihmiset ovat vain kauan ajatelleet, että ainut älykkyyden muoto on äo-testeillä mitattavissa olevaa. Nykyisin huomioidaan useammin myös sosiaalinen älykkyys ja tunneäly ym. älykkyyden lajit - näitä monilla eläimillä on varmasti enemmän kuin ihmisillä. Minusta ollaan siis menty koko ajan parempaan suuntaan, kun on vähitellen herätty siihen, että älykkyys on paljon laajempi käsite kuin ennen on ajateltu. Minusta kenellekään ei siis pitäisi tulla yllätyksenä, että eläimilläkin on älykkyyttä, tunteet ja ajatuksia (mutta niin vain tulee, valitettavasti).

  Ihmiset taitavat vain olla niin tyhmiä, etteivät pysty käsittämään muiden lajien viisautta. Vai onko vain pelottavaa myöntää, että eläimetkin tosiaan tuntevat ja ajattelevat ja saattavat olla kukin omalla tavallaan meitä fiksumpia? Veisikö se pohjan siltä, että ihmisillä on "oikeus" hyväksikäyttää "tyhmempiä ja alempiarvoisempia"? Vaikka en kyllä käsitä, miksi jollain lajilla olisi oikeus kohdella jotain toista alempiarvoisena? Mutta niin on kai joku viisas ihminen joskus päättänyt (luonnossahan niin ei normaalisti kai ole? Saman lajin eläinyksilöiden välillä voi olla arvojärjestys, mutta ei kai eläinlajien välillä?). Niin viisas, etten minä tyhmä voi sitä käsittää.

  Painumpa tästä oppimaan jotain älykkyydestä erään pienen karvaisen otuksen seuraan. Se on paljon minua älykkäämpi siinä, että se ymmärtää keskittyä elämän perusasioihin ja nykyhetkeen, eikä taatusti käytä älykkyyttään väärin sortamalla muita olentoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Ja kiitos hyvästä kommentista. Tuo on aivan totta. Ja olisihan se nyt jotenkin kammottavaa myöntää, että ihminen ei olekaan ainoa älykäs eläin maailmassa. Ja eläimillä on juuri yleensä sitä tunneälyä, sitä, joka tuntuu puuttuvan monilta ihmisiltä kokonaan. Tai se on vain tukahdutettu, kun keskitytään vain suorittamiseen ja tehokkuuteen sekä tuloksiin. Ja kaikki se muu jää tällöin huomaamatta.

   Uskon myös, että yksi syy tälle "vain eläin"-ajattelulle on se, että ihmisen on helpompi selitellä väärin tekemänsä asiat, kun se ajattelee noin. Olisihan se kammottava ajatus katsoa peiliin ja todella miettiä, että onko yhdelläkään lajilla tässä maailmassa oikeutta tehdä toiselle lajille väärin ja hyväksikäyttää sitä surutta? Niin, siinä on ajatusta kerrakseen.

   Hyviä oppimishetkiä! Parempia opettajia siihen ei olekaan! :)

   Poista
 4. Tämä on juuri se juttu. Kun eläimet on niin eri tavalla älykkäitä kuin ihmiset, että me ei voida ymmärtää niiden älykkyyttä. Eläimiä ei suinkaan pitäisi inhimillistää, ei pitäisi kuvitella että ne ajattelevat samalla tavalla kuin ihmiset.

  Juju on siinä, että ihmiset ymmärtävät "älykkyyden" kamalan rajoittuneesti. Koska hevonen ei osaa laskea mitä on yksi plus yksi, se on älytön ja tyhmä, eikös juu? Koska koira ei osaa puhua, se ei osaa myöskään ajatella eikä sillä ole mielipiteitä, vai?

  Eläimet ovat mielestäni käsittämättömän viisaita. Ne eivät ole niin kuin ihmiset: se, että sanot hevoselle rakastavasi sitä tai se, että ostat sille uuden riimun, ei merkitse sille mitään. Eläimelle merkitsevät vain ne asiat, jotka oikeasti edes ovat tärkeitä. Kun rakastat hevosta, ruokit sitä oikein, ratsastat sitä hevosystävällisesti ja hoidat sitä sen tarvitsemalla tavalla, se antaa sinulle kaikkensa. Sillä on vaistot joiden varassa se tekee paljon, mutta lisäksi niin paljon on kiinni myös ajattelusta, älykkyydestä.

  Hevoset toimivat hyvin fiksusti. Ne eivät turhaan kuluta energiaansa hölkkäilyyn, jos ei ole mitään syytä tehdä sitä. Ne syövät silloin kun ruokaa on tarjolla eivätkä silloin kun huvittaa. Niillä on äly, joka on kehittynyt villin elämän aikana. Ne eivät koskaan ole pahoja tahallaan, vaan niiden käytökselle on aina joku syy. Ihmisellä olisi tästä paljon opittavaa.

  Anteeksi kilometrikommentti, aihe pisti ajattelemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, juuri näin.
   Ja ihminenhän on mestari selittelemään asiat itselleen parhain päin, silloin kun se ei ymmärrä tai osaa selittää jotain.

   Eikä voikaan verrata ihmise ja eläimen älykkyttä, nehän ovat täysin erilaisia, niin kuin sanoit. Tärkeintähän olisi jos ihmiset vain alkaisivat myöntää, että muunkinlaista älykkyyttä on olemassa ja usein se on niin korkeatasoista, että meillä ihmisillä ei ole siitä pienintäkään aavistusta. Eikös se silloin eläiten näkökulmasta tarkoita sitä, että mehän niitä tyhmiä olemme? :P

   Ja tuo sinun toiseksi viimeinen kirjoituskappaleesi. Hyvin puettu sanoiksi, sillä noinhan se menee. Hevonenhan antaa sinulle kaiken sen rakkauden ja kärsivällisyyden satakertaisena takaisin, niin kuin tekstissäni kirjoitin. Hevonen on ihmisen käytöksen peili. Ja se on ehkä se hevosen käsittämättömin älykkyyden osa, millään muulla eläimellä ei ole sitä jotain, jota en osaa sanoin selittää, mutta se kun hevonen osoittaa sinulle luottamusta ja ystävyyttä, se on vilpittömintä mitä voi olla.

   Noniin, taisin kirjoittaa itsekin kilometrivastauksen ja vieläpä hyvin epäselvän sellaisen.. :)

   Poista
  2. Tää on tosi hyvin sanottu, juuri näin ajattelisin: "Tärkeintähän olisi jos ihmiset vain alkaisivat myöntää, että MUUNKINLAISTA älykkyyttä on olemassa ja usein se on niin korkeatasoista, että meillä ihmisillä ei ole siitä pienintäkään aavistusta."

   Poista
 5. Hyvä teksti! Olisi niin paljon erilaisia ajatuksia, mutta en osaa pukea niitä tähän niin, että muutkin ymmärtäisivät ne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   En minäkään kaikkea aina niin selkeästi osaa kirjoittaa, joten anna tulla vaan. Kuulen mielelläni muiden ajatuksia aiheesta!

   Poista
 6. Vanha kirjoitus, mutta taisin lukea vasta nyt. Juurikin hevosen älykkyys on asia jota en osaa selittää, koska ne selvästi eivät ole tyhmiä mutta niitä on paha verrata ihmiseen; hevoset ovat juoksemalla pakenevia laumasaaliseläimiä ja ihmiset juoksemalla metsästäviä laumapetoja. Molemmissa jotain samaa ja silti liian erilaista... Saisi olla kiitollinen siitä, kun hevonen - joka sekin pitää ihmiseen muuten totuttaa pienestä pitäen jos haluaa kesyn hevosen - ylipäänsä antaa ihmisen tulla lähelle. On olemassa elukoita, jotka ovat niin kesyjä, ettei niitä tarvitse kai hirveästi ihmiseen totuttaa, mutta myös näitä joista tulee pahimmillaan onnettomia villieläimiä, jotka eivät anna koskeakaan, jos niitä ei heti poikasesta asti ihmiseen totuta. (En toisaalta tajua, miten on muka mahdollista ettei esim. hiiriä tarvitse ihmiseen totuttaa? Minusta se ei käy älyyn että joku ei koskaan pelkäisi jotain tuntematonta... En kyllä hiiri-ihminen silleen ole mutta silti, kyllä luulisi että jos käsittelemätön hiiri yhtäkkiä joutuu kädelle niin se ei ota sitä ihan "jaa" -asenteella?) Semmoiset elukat, mitkä eivät ole alusta asti saaneet ihmisestä hyviä kokemuksia, ne pelkäävät ihmistä ja voivat olla kaikille riski silloin. Olen lukenut näitä juttuja liikaa itselleni ehkä läheisimmistä eläinlajeista, joiden pitäisi parhaillaan olla aivan loistavia lemmikkejä - ja jotka sitten käsittelemättöminä ovat pelkkiä purijoita, hyökkivät päälle eivätkä löydä ihmisestä mitään kivaa. Ymmärrän kyllä, että kummajaista pelätään, ymmärrän hyvin. Siksi sen kummajaisen pitäisi tehdä itsestään normaali asia jo ennen kun kummajaisuudesta alkaa olla suurta haittaa.

  Meni nyt vähän ohi aiheen... Mutta. Hevosen älykkyys, niin, miten se määritellään? En hevosten kanssa juurikaan ole tekemisissä niin en omaa käytännön kokemuksia joita pitäisin esimerkkeinä ja todisteina. Siksi ärsyttää joka kerta, kun kuulen/luen etteivät jotkut pidä hevosta kovin fiksuna elukkana(, ja kun en voi itse selittää miksi ne eivät ole tyhmiä). Usein siksi, koska ne pelkäävät kaikkea. Ha. Jos ne eivät pelkäisi, miten ne olisivat pysyneet lajina edes hengissä? Eikö ole hienoa, että joku vaistomaisesti pakoon juokseva otus uskaltaa pelottavassa tilanteessa jäädä ihmisen lähelle ja tietää, että kyllä se oma ihminen osaa tämän tilanteen ratkaista? Miksi ihminen pitää kaikkea pelkääviä eläimiä jotenkin tyhminä... Vai onko hevonen vaan niin erilainen, ettei siihen osata liittää mitään älyllistä? (Joku nauraa jutuilleni tuolla jossain, ihan varmana. Naurakoot.)

  Olen sitä mieltä, että on vaan hienoa, että hevoset ovat mitä ovat. Niiltä ei saa mitään ilmaiseksi. Ja kaikkihan tietävät, että tylsistynyt hevonen voi olla häirikkö; tyhmällä ei ehkä ole niin tylsää kuin älykkäällä, vai mitä? Bakteeri tarvitsee vain ravintoa ja olosijan ja lajitoveria (jos sitäkään) eikä mitään muuta, hevosella pitää olla paljon enemmän. Voisi siis sanoa, että hevonen on bakteeria älykkäämpi. Ja vaikka hevosella olisikin kaikkea mitä se luonnostaan tarvitsee, se ei silti lakkaa pelkäämästä petoja eikä sen tarve näihin luontaisiin asioihin vähene.

  Ja niiden on pakko olla aika fiksuja, jos ne kerta osaavat normaalitilanteessa lukea ihmistä, joka ei osaa lukea edes itseään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, se on aina vähän kiinni siitä, että mihin kontekstiin älykkyys ja esimerkiksi lajityypillinen käyttäytyminen laitetaan.

   Ihmisten omassa maailmassakin mitataan älykkyystesteissä usein vain looginen ja matemaattinen päättelykyky. Jos ei ole niissä hyvä, niin sitten saat huonot pisteet. Vaikka älyä olisi, ja todennäköisesti on, jollain muulla alueella.

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)