maanantai 18. helmikuuta 2013

Mitä epäkohtia te näette?

Tulipa tuossa katseltua muutamat hevostenkoulutusvideot (kakkonen ei ehkä ihan ole koulutusvideo sanan varsinaisessa merkityksessä) youtubesta Bessien innoittamana ja ajattelin, että jospa saataisiin keskustelua aikaiseksi.

Mitä epäkohtia te löydätte? Mitä te tekisitte toisin? Löytyikö videoista jotain hyvää?
Tätä videota en saanut upotettua, tässä siihen linkki

Edit: vielä yksi, oksennan

33 kommenttia:

 1. Katson näitä vähän pätkittäin koska laiskuus, mutta...

  Eka video: ilmeisesti "oppilaana" oleva henkilö ei ainakaan tiedä yhtään mitä on tekemässä ja se näkyy sitten hevosesta... Hän ihan alsusa aloittaa kyllä heiluttamalla sormeaan, mutta siirtyy sitten heti käyttämään niin suurta voimaa kuin kädestä lähtee. Pahinta lienee kuitenkin se, että hän ei missään vaiheessa palkitse hevosta peruutuksesta, vaan narun raiskaus jatkuu koko ajan. Toisin sanoen hänen toimissaan ei ole mitään logiikkaa eikä tarkoitusta.

  Eikä tuo "opettajakaan" yhtään paremmaksi laita. Hän kyllä välillä lopettaa heilutukset, mutta se ei tunnu hevosen suoritukseen olevan missään yhteydessä. Hän ei myöskään loogisesti lähde pienestä paineesta, vaan näyttää lähinnä turhautuneena nykivän ja läiskivän hevosta :< Minä en näe hänenkään toimissa mitään logiikkaa, tuskin siis hevonenkaan.

  Toka video: no tätä nyt tuskin tarvitsee edes kommentoida, eihän tuossa touhussa ole mitään järkeä tai päämäärää, se on viihdettä kansalle.

  Kolmas video: tykkään siitä, että kouluttaja lähestyy hevosta rauhallisesti ja rauhallisessa mielentilassa. Toisaalta hevosen alue on todella pieni, tuollaisessa ei kauheasti ole tilaa juosta karkuun. Ympyrätyöskentelyssä hän on yhä rauhallinen, paineen käyttö on vähän epämääräistä tosin. Tuo kepillä silittely on ihan hyvä harjoitus, mutta itse olisin silittänyt huomattavasti vähemmän aikaa ja lopettanut ennen kuin hevonen alkaa ilmaista mielipidettään ja sitten jatkanut taas. Ehkä silloin oltaisiin vältytty potkimiselta, hevonen olisi ehkä tajunnut, että hän pystyy vaikuttamaan keppiin - se lähtee pois, jos seisoo kiltisti. Toisaalta koko hevonen on niin peloissaan etten tiedä oppiiko se edes tuossa mitään.

  Seuraavan harjoituksen ideaa en ymmärtänyt - jonkinlainen väistätys? Hyppääminen oli mielestäni myös ihan turha harjoitus tuollaiseen kohtaan kun hevonen ei selkeästi ole rento eikä ympyrätyöskentely ole sille selkeästikään niin tuttua että sitä pitäisi noin paljon vaikeuttaa. Kai tässä sitten oli jotain näyttämisen halua pelissä, en ainakaan muuta syytä keksi... Muuten video oli ihan hyvä, vaikka en välttämättä ihan noita juttuja olisi tehnyt enkä noin lyhyessä ajassa, oli kouluttajan käytön kuitenkin harvinaisen rauhallista ja suhteellisen selkeääkin. Siitä ainakin pisteet.

  Neljäs video: ei taaskaan logiikan häivää, jonkinlainen "pakko näyttää yleisölle että keinomme toimivat" -tyyppinen juttu.

  Viimeinen, linkin takana oleva video: taas on pakkopakko... Hevonen selkeästi stressaantunut, mutta silti pakko näyttää yleisölle että kyllä tämä toimii. No, plussaa siitä, että tajuavat helpottaa harjoitusta isosta ukkelista vähitellen siihen muovikeppijuttuun. Ja siinäkin on ihan oikea säkittämisen periaate.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan samoilla linjoilla, ensimmäisen videon kummallakaan henkilöllä ei tunnun olevan mitään logiikka hommassaan, hevonen kokeilee kaikkea, mutta painetta ei vain poisteta.

   Toinen: Nimenomaan, viihdettä. En ymmärrä kuka voin ikinä pitää tuota viihteenä? Kuvottavaa.

   Kolmas: jälleen samaa mieltä, minäkin tykkäsin rauhallisuudesta, mutta etenemisvauhti oli liian kova, eikä hevonen rentoutunut missään välissä.

   Neljäs ja viides; niinpä niin, näissä tullaan siihen, että kuinka järkevää lopulta on edes pitää noita klinikoita show-mielessä, kun jos ei asiat menekään niin kuin Strömsössä, aletaan ottaa voimaa/pakkoa käyttöön. Noh, toisaalta hyvä, niin näkee sitten minkälaisia keinoja käytetäänkään..

   Poista
 2. Ihan puhtaan eläinrääkkäykset erikseen (toka ja vika video), mutta mihin ihmeeseen näillä kaikilla kouluttajilla on niin KIIRE?

  TOsiaan ekassa en tajunnut minäkään kun ilman ääniä katselin, että mitä siinä edes halutaan. Tuskin siis on hevosellakaan mahdollisuuksia tajuta? Kolmannessa mies tosiaan on kivan rauhallinen ja tyyni ja ajattelin jo että tästähän tulee ihan hyvä. Niin eikös se kiire ja hätä taas iskenyt. Olis nyt vaikka viikon päivät istunut lehteä lueskelemassa sen hevosen seurana ja sitten katsellut taluttamista jne...

  Ja tosiaan, nuo klinikkahommat on vähän hankalia, kun yritetään viikkojen työ saada mahtumaan varttituntiin. :( Vaikka periaate miten olisi oikea, niin ei sitä oikein voi pikakelata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, (näyttävän)tuloksen tekeminen vaikuttaa mielestäni liikaa ja se kaikki konkretisoituu noissa klinikoissa.

   Noissa tapahtuu liikaa suorittamista, kun joku asia on vaan saatava tehtyä. Lopulta keinolla millä hyvänsä.

   Miksi ei voi antaa aikaa, keneltä se on pois? -Ainiin, mutta kun aika on rahaa ja tehokkuus on se mikä ratkaisee. Harmi, että usein tämä menee eläinten kustannuksella toimimiseen..

   Poista
 3. Tuossa ensimmäisessä Parellin videossa nyt ei ollut päätä eikä häntää, unohtui jatkuvasti paineen myötäys ja heti alettiin repiä. Pohjaideahan nyt on ihan ok, mutta toteutus ontui pahemman kerran eikä hevonen tiennyt ollenkaan, mitä siltä haluttiin.

  Toinen ja viides video menivät jo eläinrääkkäyksen puolelle, eipä niistä oikein mitään hyvää voinut löytää. Tosin varsin selvä demonstraatio siitä, miten helposti hevoset luovuttavat jos niiltä ottaa pois mahdollisuuden taistella. Etenkin siis tuossa viimeisessä, kun jäävät maahan makaamaan. Itse en tosiaan tue hevosen kaatamista koulutusmenetelmänä, mutta on joissain vähemmän rajuissakin piireissä käytetty...

  Kolmosessa mentiin taas hirmuista vauhtia, hevonen ei ehtinyt miettiä edellistä asiaa ja rentoutua. Lisäksi ihan alussa mies lähestyi hevosta mielestäni vähän turhan suoraan, katsekontaktilla ja hartiat eteenpäin. Itse olisin mennyt pehmeämmin. Sama tuo palkitseminen, olisi voinut ottaa kokonaan kaiken paineen pois ja kääntyä vähän poispäin hevosesta. Ihan hyvä perusidea kuitenkin, kun vaan kiireen poistaisi. Yhdysvalloissa on vähän huonona tapana tehdä kaikki kerralla, ei pelkästään klinikoilla yms vaan siellä se kulttuuri ruokkii tällaista ajattelutapaa.

  Taas Parellin touhuja ja erittäin hyvä osoitus siitä, miksi hevosen kanssa ei kannata alkaa tappelemaan. Tuollakaan ei taas saavutettu yhtään mitään, korkeintaan traumoja.

  Montyn videossa näkyi välillä hyvää paineenmyötäystä, mutta hirveä kiire tässäkin eikä hevonen missään vaiheessa rentoutunut ollenkaan. En oikein usko, että tuon hevonen ratsastettavuus tuosta niin kamalasti parani, koska tilanne oli niin stressaava. Pysyihän se paikallaan joo, mutta millaisessa asennossa ja mielentilassa... Ei se vaadi kuin sen yhden jutun lisää ja se räjähtää taas. Tässä mielessä nuo klinikat on huonoja, kun tehdään showmielessä ja aikarajoitukset on olemassa.

  Viimeisestä jo totesinkin että järkyttävää hevosenkäsittelyä, hevosparat. Etenkin tuo joka sai hiekkaa päälleen, ei todella voi käsittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, eikä myöskään otettu huomioon sitä, että hevoselta puuttui toinen silmä, jolloin sen näkökyky/kyky oppia ja ottaa tietoa eroaa hieman "normaalista". Hevosraukka, yritti kaikkensa ja mikään ei kelvannut.

   Minäkään en ole koskaan ymmärtänyt miksi hevonen pitää kaataa, mitä sillä voitetaan?

   Ja niin mentiin minunkin mielestäni, ei miettimistaukoja eikä rentoja hetkiä, vaikka hevonen oli koko ajan aika ressissä. Ja niin olisin minäkin tehnyt, nimenomaan edennyt pehmeämmin..

   Aivan, nuo "nopeasti tuloksiin"-klinikat voisi kyllä lopettaa kokonaan. En usko, että tuo hevonen oppi tuossa yhtään mitään.

   Minäkään en ymmärrä, että miksi ihmeessä tuollaista pitää tehdä, menee täysin yli oman ymmärryksen.

   Poista
 4. Jos kerrankin jossain olisi klinikka, jossa tämä suorittaminen jäisi kakkosasiaksi.. Hevosen ehdoilla.. Hmmh..

  Sitä odotellessa. *toiveajattelua*

  Samoilla linjoilla Emilin ja sinun kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kun ei saisi katsojia, kun "mitään ei tapahdu"..

   Että todellakin niitä klinikoita odotellessa, pitäisikö alkaa pitää itse? :D

   Poista
  2. Suvi, pidähän oma klinikka :D, kuka estää.. ? Voisi olla upea idea! :)

   Poista
  3. Arvaa kuinka montaa kertaa on käynyt mielessä! ;D
   ..Ei taida uskallus riittää, vielä..

   Poista
  4. Minä voin tulla joo-joo-mieheksi ja henkiseksi tueksi, ohjaan kaikki kurssilaiset kysymään sinulta ;). Mut hei, kehittelehän ideaa.

   Poista
  5. Kehittelen hyvin hiljaa mielessäni ;)

   Poista
 5. Tuo ensimmäinen video on jopa parelln vanhassa level 1 videossa. Uskon että ymmärtää mitä ne tekevät jos näkisi tuon videon kokonaan (eli mitä on tapahtunu ennen). En oikeastaan siis löydä mitään pahaa sanottavaa tosta, mutta ei mulla oo mitään hyvääkään sanottavaa. Oppilashan aloittaa ja Linda, Pat Parellin vaimo, jatkaa.
  Toisessa Parelli videossa olen täysin samaa mieltä että he kohtelevat hevosta väärin, mutta kaikki tekevät virheitä ja Pat on monta kertaa pyytäny anteeksi, ja sitäpaitsi tuo video on todella vanha!
  Voi olla että puolustelen niitä vaan siksi että itse seuraan nitten ohjelmaa! :)
  Enkä oikeastaan ymmärrä että miksi ihmiset aina ottaa kaikkien huonot puolet esille? Kai näillä kaikilla on jotain hyviäkin puolia? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitukseni ei ollut mollata ketään, ihan vaan nostaa kissa pöydälle ja pohtia "ääneen" kuinka paljon noita kyseenalaisia keinoja onkaan olemassa ja minkälaisia keinoja käytetään käytännössä, kun joskus se teoria on niin eri. Pientä kriittisyyttä pitää aina olla mukana, kaikessa.

   Saa toki puolustella jos itse siihen uskoo. Ja tiedän, että esmerkiksi sinun poniinisi toimii todella hienosti ja siitä näkee, että et sinä sen kanssa mitään kamalaa ole tehnyt. Ennemminkin pisteet siitä, että olet täysin omatoimisesti mennyt kohti omaa päämäärääsi, ajatellen samalla hevosen hyvinvointia. :)

   Esimerkiksi Parelilla on monia hyviä ajatuksia ja metodeja, mutta on niitä huonojakin, niin kuin kaikissa, kun oikein kaivelee.
   Minun ajatukseni on aina ollut olla seuraamatta fanaattisesti mitään yhtä "suuntausta" vaan nappailla juttuja sieltä ja täältä, tällöin valitsen niitä minun mielestäni hyviä, hevosystävällisiä asioita. :)

   Poista
  2. Jeps. Itselläni sama ajatus, etten halua alkaa seuraamaan vain yhtä "gurua", vaan poimia ne hyvät jutut kaikista. Tietysti kaikki tekee virheitä, mutta pointtina tässä varmaankin on juuri se että nostetaan kissa pöydälle. Koska jos ajateltaisiin vain ettei niitä huonoja asioita tarvitse miettiä, niitä kertyisi kokoajan lisää koska nähdään vain hyvät. Tämä balanssi on tärkeä, pitää olla niitä huonojen asioiden nostajia ja hyvien asioiden nostajia.

   Valitettavasti jommatkummat yleensä vain loukkaantuvat tai suuttuvat toisen "puolen" asioista, jos ei pidä mieltä avoinna. Eikä "gurujen" seuraamisessa ole mitään vikaa, niin kauan kun osaa olla edes vähän skeptinen ja suodattaa pois ne kaikki huonoimmat jutut ja virheet eikä seurata ihan sokeana kuin jotain kulttijohtajaa. Ja näin mielestäni olet onnistunut tekemään Sandra, koska heppasi toimii erittäin hyvin ja pidän työskentelystänne. Kuten olen blogissani sanonut, kaikki jotka toimivat ja haluavat toimia hevoslähtöisesti, iso hatunnosto teille. ;)

   Mutta skeptisyyttä melkein kaikessa suosittelen kaikille. Omaa päätä saa ja pitää käyttää, koska itsehän täällä pitäisi elää eikä jonkun muun ajatuksien kautta. Hevosurheilussa valitettavasti ihmiset unohtavat liian usein kyseenalaistaa kuulemansa. (Enkä nyt tarkoita tässä mitään tiettyä ryhmää.) Mutta ihmiset näkee vähän mitä haluavat nähdä.

   Ennakkoluulot ja aikaisemmat kokemukset vaikuttavat aina näihin niin sanottuihin "puolueettomiin" mielipiteisiin, vaikka kuinka yrittäisi oikeasti olla puolueeton. Niin niillä jotka näkevät hyvät asiat kuin myös niillä jotka näkevät huonot. Ehkä se on välillä ihan hyväkin. Kumminkin päin. :)

   Poista
  3. Juuri näin, kriittisyyttä ja skeptisyyttä.

   Omiakin ajattelutapoja pitäisi koko ajan kyetä kyseenalaistamaan, muuten ei voi kehittyä.

   Tärkeintä on kuitenkin aina nimenomaan toimia hevosen/eläimen ehdoilla, se sen kustannuksella.

   Poista
  4. Minä katsoin nyt tuon Parellin level 1:n joka sisältää tuon youtubessa olevan videon. Mielestäni se tilanneyhteys ei juuri ollenkaan kyllä pistänyt parempaan valoon tuota. Toistaiseksi level 1 on muilta osin ollut ihan hyvää tavaraa ja kuten Sandran ja Armin yhteistyöstä näkee, Parellin oppeja voi soveltaa todella menestyksekkäästi ja hevosystävällisesti.

   Siitä en kuitenkaan pääse mihinkään että tarpeettoman kovia otteita käytettiin tuossa -varmaan sitten tajunneet itsekin myöhemmin jos ovat anteeksi pyytäneet. Virheitähän kyllä jokainen tekee. Ainakaan se oppilas ei tieten tahtoen pahoinpitele hevosta vaan tekee kuten on opetettu ja yrittää opetella itse sitä.

   Poista
 6. Siis ei voi olla totta! Miten sairasta, miten sairas voi ihminen olla? En kyennyt katsomaan kuin silmäillen pätkiä ja kyllä, vähemmästäkin alkaa oksettaa! Vähän liian rajua minulle.. Ikävä tosiasia, että kun laittaa silmät kiinni, on elämä kovasti helpompaa :( En ole aiemmin harrastanut näitä videoita ja taidan jatkossakin oman mielenterveyteni vuoksi olla katsomatta, niin raukkamaista kuin se onkin.. Tieto lisää tuskaa..

  Ensimmäisessä videossa en kertakaikkiaan löytänyt logiikkaa.. Olin suorastaan häkeltynyt. Aivan turhan kovaa painetta ilman portaittaista paineen voimistumista ja ilman sitä kaikkein tärkeintä, palkintoa? Hevonen on aivan häkeltyneenä, mitä hänen pitäisi tehdä, päästäkseen pois tilanteesta? Vapautuminen tuntui täysin sattumanvaraiselta. Kummastuttaa myöskin naisen toiminta ja lätkiä nyt hevosta naamaan, ei tunnu minusta järin pehmeätlä? Olen saanut ihan erilaista kuvaa Parellista, joskaan en ole hänen metodeihinsa koskaan jaksanut kummemmin perehtyä, kun ei ole tuntunut ihan minun jutultani sekään.. Myös toinen parellivideo saa surkeaksi. Kuten muutkin aiemmin sanoi, mikä järki koko showssa jos ei se toimi 100%? Toiset pitävät showta, mutta tulevat täysin suunnittelematta. Silloin ei ole 'epäonnistumisen' varaa, silloin ei tarvitse ryhtyä voimakeinoihin, voi säilyttää uskottavuuden ja pehmeyden..(?)

  Kolmas video: Mies tuntui alkuun kyllä rauhalliselta, mutta hevosella ei tosiaan ollut mahdollisuutta tutustua ihmiseen mukavuusalueellaan, vaan ahdistettuna pieneen tilaan. Eteneminen tapahtui sitten liian äkkiä ja säkittäminen oli mielestäni aivan liian rajua ja nopeasti etenevää. Ei tässäkään palkittu sillon kun hevonen seisoi nätisti, äh..

  Viimeinen video sai minutkin yökkimään.. Niin sairasta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, jos joku show/klinikka pidetään ajatuksena, että joku ongelma on ratkaistava, niin silloinhan se on ratkaistava keinolla millä hyvänsä..
   Jos näin ei tehtäisi, olisivat suorituspaineetkin ehkä pienemmät ja näiltä suuremmiltA epäkohdilta voitaisiin välttyä..

   Jep, pisteet rauhallisuudesta, miinusta liian nopeasta etenemisestä.

   Samat sanat tuosta viimeisestä videosta.

   Poista
 7. APua. Katsoin ensimmäistä videota about reilun minuutin, ja pistän sen jo osioon 'en halua nähdä toiste' tai 'noin jos joku tekis mun hevoselle niin...' joten yök. En tajua ihmisiä. Nyt ei tule fiksua sanottavaa. Ei vain tule. Hevonen on ihan kuutamolla siitä miksi sille tehdään noin.

  VastaaPoista
 8. .. Lisäys edelliseen, katsoin myös hetken kakkosvideota, oli kamala. Kolmosesta tykkäsin suurimmaksi osin, miehellä oli lempeä ääni ja mielestäni hevoselle annettiin määrätietoista mutta joustavaa opetusta. Ja ymmärtääkseni clippi ei ollut täysipitkä versio, joten ajankäytöstä en osaa ottaa kantaa. Tähän oli hyvä lopettaa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ainakin hevonen ykkösesssä näyttää olevan todella pihalla.

   Kakkosesta nyt ei voi etsimälläkään löytää mitään hyvää..

   Kolmonen, jep miehellä on rauhallinen ääni ja rauhalliset otteet. Mutta hevosta kun katsoo, niin näyttää siltä, että jokaista vaihetta ei ole viety kunnolla läpi, kun yhtäkään rentoa hetkeä ei näy. ...Oli aikaa käytetty sitten viikko, tunti tai päivä.

   Poista
  2. Hups ja siis videon otsikkohan on, "1. harjoituspäivä neljästä"

   Poista
  3. Ja sitä suuremmalla syyllä että kyseessä on ensimmäinen päivä, pitäisi edetä hitaasti. Joku jo sanoi että miksei se voinut vaan istua hevosen seurana ekaa viikkoa... :D. Mutta olipa eka tai toka päivä niin pitäisi odottaa, nyt se menee ihan liian nopeasti, suinpäin asioihin.

   Poista
 9. Tässä onkin jo tullut niin paljon asiakommentteja, ettei ole paljon lisättävää. Kattelin osia kaikista videoista enkä oikein missään kohtaa nähnyt yhdelläkään hevosella varaa valita. Oli se sitten enemmän tai vähemmän agressiivista, kaikissa videoissa pakotettiin. Ei sillä lailla ihminen saa toisesta ihmisestä ystävää tai (hyvää) työtoveria, miten voidaan kuvitella että hevosesta saisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, jospa vaan kaikki ymmärtäisivät tämän..

   Poista
 10. http://www.youtube.com/watch?v=t87dPomUanc

  Mun täytyi nyt tulla vielä tänne lisäämään tämä video, vaikka en tiedä huomaatko tätä kommenttia enää näin vanhasta postauksesta.. Kun jotenkin tuli tätä katsellessa tää sun postaus (ja sinä yleensäkin) mieleen. Vähän pilke silmäkulmassahan tämä on (ehkä, kai?) tehty ja sisältää hyviäkin pointteja. Mut... mitä oot mieltä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaan kyllä kaikki kommentit, ellei ne häviä jonnekin bittiavaruuteen ja kaikkiin postauksiin saa kommentoida, luen kommentteja aina ilomielin! :)

   Joo, no hieman ehkä karrikoitu ja sterepotypioiva tyyli oli herralla. Ihan ok pointteja siellä tuli, mutta tuo miehen asenne "I'll make you do it" ja muu hieman ylimielinen asenne laski pisteitä roimasti.

   All in all, oli kai yritetty tehdä hauska video? Minua ei naurattanut, lähinnä huvitti tuo ylimielisyys. Mutta kuten sanoin, oli siellä ihan totuudensiemeniäkin mukana..

   Poista
 11. Joo, "vähän" oli asenteellista meininkiä. Mut toisaalta kuvasi tosi hyvin hevosten välistä kommunikaatiota aina välillä.

  VastaaPoista
 12. Mitenköhän saisi puettua kaikkia jatuksen jätkeviksi sanoiksi... Videoita on puitu jo aika hyvin muissakin kommenteissa. On musta jännä miten voi jotkut sanoa itseään hevosihmisiksi...

  Kaikissa noissa mun mielestä suurin ongelma oli kiire. Hevoselle ei anneta sen tarvitsemaa aikaa. En myöskään voi ymmärtää tuota "juoksutetaan siltä keuhkot pihalle" taktiikkaa. Hevonenhan on silloin ihmisen kanssa vain koska muuten on vielä huonompi olla. Mielestäni sen tulisi mennä niin, että hevonen näkee ihmisen seuran sille kannattavana ja turvallisena. Eikä vain parempana vaihtoehtona kahdesta "huonosta"...

  Toinen mikä pistää usein silmään on se hevosen oman ilmaisun tukahduttaminen. Hevonen ei saisi ikinä vaikkapa luimia tms. kun sitä lääpitään esim. muovipussilla mahan alta tms. Viestiihän ne hevoset toisilleenkin laumassa, jopa alempiarvoiset luimivat johtajille sillontällöin. Sekin on vain yksi hevosen ilmeistä...

  Meni vähän ohi noiden videoiden mutmut:D pakko sanoa että sulla on muutenkin kiva blogi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!

   Aivan niin, kiire.. Se suorittaminen on niin vahvasti mukana kaikessa tekemisessä, että ei pystytä enää vaan menemään tilanteen mukaan ja hevosen ehdoilla. Onneksi nuokin suuntaukset nostavat kuitenkin päätänsä enemmän ja enemmän koko ajan..
   Muutosta tapahtuu, hitaasti, mutta sitä tapahtuu

   Poista
 13. Löysin tähän aihepiiriin sopivan hyvän videon. Siis semmoisen mitä katsoo mielellään :). En tiedä montako päivää on käytetty tuohon koko hommaan vai tehty kaikki kerralla mutta hevosen reaktiot on mielestäni otettu huomioon eikä sen tarvitse olla paniikissa kertaakaan.

  http://www.youtube.com/watch?v=z91cbp43nvs

  VastaaPoista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)