maanantai 5. elokuuta 2013

Väliaikatietoja

Missä mennään?

Netellähän totesimme olevan kaviopaise viime maanantaina. Tällöin kengittäjä ohensi hieman anturaa ja suurin paine kaviosta pääsi silloin pois. Tämän jälkeen kävin ti-to kaivelemassa ja painelemassa kavion "reikää" ja tutkimassa, miten Nette kävelee vai käveleekö se ollenkaan.

Joka päivä viime viikolla se oli parempi ja liikkui jo loppuviikosta omaehtoisesti ja hääti jopa yhden kaverin laukka-askekin kauemmas, kun olin sitä laitumella hoitamassa.
Eli parempaan suuntaan siis mentiin koko ajan ja torstaina en saanut enää edes mätää ulos reiästä. Shiatsusin siis Neptunusta hiukkasen torstaina, koska tiesin, että olen muutaman päivän poissa maisemista. Ajattelin, että se saa nyt siis parantaa rauhassa kaviotaan ja ottaa vastaan shiatsun.

Tänään sitten menin tallille ja positiivisin mielin otin lampaankarvan ja Bessien minulle kokeiluun lähettämät kuolaimettomat (Ihana Bessie!). Hain Neten alas laitumelta ja seurasin sen kävelyä, joka näytti hyvältä, eli ihan normaalilta. Käännuin kulkemaan oikeinpäin ja parin askeleen jälkeen kuulin, että nyt ei tullut normaali askel ja käännyin takaisin. Nette otti muutaman huonomman askeleen, mutta välissä oli normaalejakin askelia.

Siispä arvasin, että eipä me päästykään ihan näin helpolla.

Vein Neten tallin pihaan ja siinä sitten aloin tutkimaan takasta tarkemmin. Lämpöä eikä turvotusta ollut edelleenkään. Putsasin kavion ja painoin siitä kohdasta, missä tiesin "reiän" olevan.. Ja sieltähän sitä mätää taas purkasti ulos! Kaivelin ja painelin taas hetkisen, niin kauan, että nestettä ei enää tullut ja sitten hain haavasprayn, jolla putsasin reikää ja tarkastelin sitä.

Annoin kavion hetken olla ja katselin Netteä ja levitin  siihen ötökkäaineen. Nette varasi painoa jalalle normaalisti jo ennen tuota toimenpidettä ja nytkin se seisoi ihan normaalisti ja näytti ihan oklta, verrattuna siihen viime maanantaiseen tai sunnuntaiseen.
Laitoin ötökkäaineet (teepuuöljy ja rypsiöljy mix) sekä tervalaastaria sen toiseen etuseen, jossa on sellainen mukava vekki. Suihkuttelin tervaa vähän muuallekin, kun se näytti tehoavan ihan oksti öttiäisiin, kun Netessä ei ollut juurikaan puremia, vaikka aineita ei ole lisäilty kolmeen päivään.

Nettehän siis vihaa sumutepulloja, spray menee jos se on sellainen kuin esimerkiksi se haavaspray on, mutta auta armias jos jollain vähänkään sumuttimen tapaisella menee lähelle. Olen ollut yllättynyt, kuinka hyvin se on antanut etustaan suihkuttaa.
Ja tänäänkin sen sai suihkuttaa ihan paikallaan, suihkin sitä hieman takasten vanhoihin haavoihin ja sitten piti jo hetki pyöriä. Lisäksi ylimääräisiä sydämentykytyksiä tuli siitä, kun ihan pään lähellä kaulassa on jonkun mutanttipaarman purema ja laitoin tervalaastaria siihenkin. Se meni yllättävän hyvin, vaikka minä en laiskana ihmisenä ole jaksanut Netteä noihin sumutteisiin siedättää. Hyvin hallittu muutama ympyrä ja se oli siinä. Kuka on vaihtanut hevoseni??

Tämän jälkeen tsekkasin vielä kerran kavion ja suihkuttelin sitä haavasprayllä. Pari kertaa painelin koukulla ja koitin tuleeko mätää vielä ulos, ei tullut, mutta verta tuli vähän. Nyt paise siis on ainakin oikeasti puhjennut. Joka on hyvä asia.
Huomenna tulee kengittäjä uudelleen katsomaan ja jos kaikki on niin kuin pitäisi, niin sitten putsataan reikä kunnolla ja laitetaan välipohja.

Tästä en ole niin innoissani, mutta katsotaan nyt jos se on pakko tehdä, niin tehdään. Se vain ohentaa anturaa entisestään, mutta minkäs teet. Huomenna olen taas viisaampi ja tiedetään missä mennään.
Olen kuitenkin toiveikas, koska nyt paise on tähän asti edennyt oppikirjojen mukaan --> viime viikolla "esiaste" ja nyt se on puhjennut.

Jos tästä nyt jotain positiivista etsitään, niin olen saanut hoitaa kavion vapaana laitumella. Eli Nette on kiltisti antanut minun kaivella ja painella takakaviotaan ja nostella ja käännellä jalkaa, joka on yleensä ongelmallisin hoitaa kaikinpuolin. Tänäänkin sain rauhassa hoitaa kaviota eikä merkkiäkään siitä, että se olisi halunnut kiskoa jalkaa pois tai potkaista tuntiessaan kivun.

Parasta tällä hetkellä on kuitenkin se, että se vaikuttaa vireältä ja terveeltä henkisesti. Viime viikolla se oli niin maassa ja niin kipeän oloinen, nyt sen silmät on kirkkaat ja eloisat.

Näillä mennään siis, pidän teidät ajantasalla!

P.S Koitan myös muistaa ne kuvat kavioista, olen unohtanut yllättäen koko jutun, anteeksi.

2 kommenttia:

 1. Kaviopaise hoidetaan kylläkin kaviohauteella ja jos on oikein tehty haude, niin valtaosassa tapauksista ei tarvita edes kengittäjää käymään. Useimmiten se kengittäjän käyntikin tarvitaan lähinnä kaviopaiseen paikantamiseen, jos on epäselvyys, onko kyseessä edes paise.

  Jännä kun kengittäjä ei sinulle opastanut kaviohauteen tekoa..

  Oikeaoppisella kaviohauteella kaviopaise voidaan hoitaa ihan parissa päivässä, mutta toki se edellyttää nopean reagoinnin. Tässä tapauksessa kaviopaisetta on hoidettu niin väärin, että parantumisessa tulee kyllä kestämään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anonyymi oikein asiantuntevasta kommentista.

   Toki tiedän miten kaviopaisetta oppikirjojen mukaan kuuluu hoitaa. Jos luet tätä edeltäneitä postauksia niin näet, että asiaa on pohdittu kyllä ihan huolella.
   Netelläkin näitä ennen on ollut ja edellisellä hevosellanikin, joten kuvittelin minulla ja kengittäjällä olevan yhdessä tarpeeksi tietotaitoa hoitaa asia, niin kuin me parhaaksi näimme.

   Tietoinen valinta oli siis se, että haudetta emme alkaneet tehdä. Pohdimme jokaisen vaihtoehdon joka mieleemme tuli ja valitsimme niistä molempien mielestä parhaan.

   Ihan väärin emme asiaa voineet hoitaa, kun kaikki on tähän mennessä mennyt ihan suunnitelmien mukaisesti ja hevosta voi käyttää normaalisti.

   Hauteen olisin osannut tehdä ihan ilman opastustakin, mutta enpä tehnyt.

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)