torstai 12. syyskuuta 2013

Kenkäys ja ratsastustunti

Meillä oli eilen kengitys ja se ei mennyt ihan niin hyvin, kuin se on jo pitkään mennyt. Nette näytti hapanta naamaa alusta saakka, kengittäjä sai muutamat "jos katse voisi tappaa"-mulkaisut ja minun käteni oli tulilinjalla, kun porkkanoita meinattiin taas ottaa suuhun liian päättäväisellä asenteella.
Mutta ei silti mitään kummallista, muutama jalan nyppäisy ja se oli siinä.
Kaviot ovat kesän jäljiltä huonommat taas kuin mitä ne oli keväällä. Takasten kannat ovat taas hieman kaatuneet ja sitä on vaikea lähteä korjaamaan nyt talven tullen, kun tilsakumit on pakko saada alle, jos me meinataan liikkua yhtään mihinkään.
On kyseessä sitten kuiva kesä tai liian vähäinen kivennäinen tai joku muu olennainen osa ruokinnassa, niin nyt mennään talven yli näin ja keväällä aletaan sitten katsoa tilannetta uudelleen ja aloitetaan korjaustoimenpiteet, jos niille on tarvetta.

Syksyksi hommaan nyt taas Huf-Regulatorkuurin ja varmaan sen jälkeen sitten ehkä biotiinia jokunen hetki.
Kavioaines on edelleen pehmeää ja antura menee, varsinkin takasissa, kasaan kun sitä painaa.

Piru vie noita täykkäreiden kavioita! Eikä mitään muutosta tullut, kun Nette oli tosiaan ensimmäiset kymmenen elinvuottaan ilman kenkiä, luulisi, että olisi siinä ajassa kaviot tottneet ja kavioaines olisi hyvää, jos se sellaiseksi voisi muuttua.

Kengityksen jälkeen meillä oli varattuna ratsastustunti. Päädyin ratsastamaan lampaankarvalla, koska Nette vaikutti niin kiukkuiselta, että en oikein tiennyt mitä odottaa. Looginen ratkaisu on siis olla laittamatta satulaa, eikös?

Ratsastuksenopettaja sanoi aluksi, että alaselästäni näkee, että kengitys ei mennyt hyvin. Plaah, se oli jo kauan niin hyvä!
Mutta siinä tehtäviä tehdessä (myötäys, asetus, suoruus, lapa ja kaula sekä eteenpäinpyrkimys) ja keskustellessa taisin päästä jo asiasta yli.

Nette vaikutti ihan erilaiselta heti kun kengitys oli ohi, se oli ratsastaessa samanlainen kuin yleensäkin nykyään eikä kiukkuillut lainkaan, vaikka sitä vähän uumoilin. Se oli pitkästä aikaa tosin vähän tahmea ja eteenpäinpyrkimys ei ollut huikeaa, mutta se kuitenkin liikkui. Ja mikä tärkeintä se liikkui kuitenkin rentona ja pehmein silmin.

Aluksi tehtiin taas tosiaan ihan noita perusjuttuja ja jälleen kerran onneksi meidän reeneissä laatu on korvannut määrän ja Nette oli tosi hyvä. Minusta kuitenkin tuntuu, että tunnin tärkein anti oli keskustelu muutamasta aiheesta ja sen toteaminen, että jälleen kerran olen prosessoinut muutaman asian, joissa minulla on ollut näkemyseroja ja nyt prosessoituani asiat ja mietittyäni niitä, uskallan olla vakaasti sitä mieltä, että olen toiminut oikein.

Ravissa tehtiin siirtymisreenejä ja siinäkin keskityttiin siihen, että se myötäisi niskastaan ja liikkuisi hyvin eteen. Yksi ihan mahtava hetki tuli, kun tunsin kuinka Nette tosissaan nosti selkäänsä ja polki tahdikkasti alleen ja vielä pieneen alamäkeen!
Se meni muutenkin ravissa tosi hyvin ja vain muutaman kerran kirahvin leikkiminen riitti tällä kertaa.

Oi vitsi, kun olin tunnin jälkeen taas onnellinen ja ylpeä!
Meinasi taas ihan siinä selässä herkistyä, kun ratsastuksenopettaja kehui meitä. Että kiitos vaan taas Karo, onneksi meillä on tuollainen opettaja olemassa!

En tiedä missä välissä minun rakkaasta kenttätyöskentelyä vihaavasta yksilöstäni tuli tuollainen pehmeä ja yhteistyöhaluinen kumppani. I feel privileged.

6 kommenttia:

 1. Siis hetkinen, antura painuu kasaan kun sitä painaa?? O_o uskomatonta, aivan uskomatonta. En oo koskaan kuullut moisesta. Mut onhan näitäkin pakko olla olemassa joilla vaan on paskat kaviot syntyessään, ehkä Nette on yksi niistä. On todella outoa että kaviot on huonontuneet rodun jalostuksessa kun luulisi että hevonen ei voi olla nopea ilman hyviä joustavia ja kestäviä kavioita.

  Ja todellakin kyllä se 10 vuotta ilman kenkiä ois pitäny olla todellakin päinvastoin vaan parempi alku huonoilla kavioilla syntyneelle. Tietysti jos on sen ajan ollut vain pehmeällä ja jos kenties ei oo saanut kaikkia ravintoaineita tarpeekseen, niin kaviot ei oo päässeet kehittymään hyväksi. Pelkkä kengättömyys ei tee hyvää kaviota, varsan pitäisi päästä astelemaan kovallakin alustalla ja käyttämään kavioitaan monipuolisesti jotta niistä tulisi hyvät. (en epäile hetkeäkään ettetkö tietäisi tätä, ihmettelen vain ääneen)

  Ja ihanaa että teillä sujui ratsastus hyvin, kyllä se antaa voimia mieleen ja kehoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sellaisethan ne anturat on takasissa varsinkin olleet koko ajan ja juuri tästä syystä nuo paiseetkin ovat enemmän sääntö kuin poikkeus jos se yhtään osuu sopivassa kulmassa johonkin terävään kuten kiveen..
   Niin, en tiedä miksi tuossa täykkijalotuksessa ei ole keskitytty kavioihin ja varsinkihan ranskalaisilla tuntuu olevan paljon tätä ongelmaa, eräänlainen tyyppivika.

   Ja juu, tiedossahan nuo asiat on. En tiedä minkälaisilla alustoilla Nette on kulkenut kengättömänä ja miten ravintoaineista on pidetty huolta.

   Se oli ihana tunti! Ja tänään käytiin sänkkärillä, jihhuu. :)

   Poista
  2. Australiassa muuten on yksi laukkakilpatalli jonka hevoset juoksee kilpaa ilman kenkiä :D. Luulis että semmosesta tallista siitokseen siirtyisi ainakin vahvakavioisia yksilöitä.

   Tooosi hurjaa että antura voi olla noin pehmeä. Painelin ihan huolella tänään omani kavioita ettei vaan missään kohti ole pehmeää. Musta tulee aina ihan hysteerinen jos jollain hevosella on jotain "onko meilläkin enkä oo huomannu". Mulla ei ole kokemusta tai tietoakaan hirveesti kaviopaiseesta, minkätakia isku anturaan voi aiheuttaa paiseen?

   Minä pelkään peltoja. Näkeekö sänkkärillä jotenkin paremmin sen pohjan? Ettei tule jotain yllätysmonttua tms... En ole pahemmin sänkkärillä mennyt mutta aina syksyisin blogit täyttyy sänkkärikuvista ja videoista :)

   Poista
  3. Ohhoh, enpäs tiennytkään! Onpa siellä laitettu ranttaliksi :D

   Joo, ei tuo kai nyt niin kovin yleistä ole tuo pehmeä antura, menee varmaankin käsikädessä ylipäänsä huonon kavioaineksen kanssa.
   En minäkään nyt osaa varmaan oikein tätä selittää, mutta joku isku voi aiheuttaa kavioon joko mustelman tai paiseen (tai paise voi alkaa muodostua esim. naulan reikään jos se on huonosti/väärin lyöty). Ja se on hevoselle kivualias sekä nopeassa ajassa tekee yleensä melkein jalattomaksi.

   No näkeehän siinä sen verran pohjaa :)
   ..toki jos tietää, että on paljon myyriä tai että pelto on kuoppainen muuten, niin tekisin ensin tarkastusretken kävellen ennen vauhdikkaampia askellajeja.

   Minä tykkään!
   Ja kun metsään ei hirvikärpästen takia voi mennä, niin ei tarvi ratsastaa vaan kentällä, kun pääsee pellolle. :)

   Poista
 2. Ootko kuullut siitä Formula4feet -rehusta? Mä oon miettinyt kokeilua kun oon kuullut hyvää. On siis kehitetty nimenomaan kavion kasvua tukemaan ja metaboliaa sairastaville hevosille. Mulla on suomenkielinen tuoteseloste. Laitanko sähköpostiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itseasiassa, täytyykin tutkailla.. Ja laita ihmeessä jos jaksat! :) Kiitos

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)