tiistai 1. lokakuuta 2013

Food Inc. Vielä ehtii katsoa!

Tästä linkistä pääsette katsomaan Food Inc:in. Se näkyy vielä tämän ja huomisen päivän Yle Areenan sivuilla.

Suosittelen kaikille, joita vähänkään kiinnostaa avata silmiään ruoan tuotannon suhteen. Vaikka kyse onkin jenkkilässä tapahtuvasa tuotannosta suurilta osin, niin samat tekijät näkyvät ihan Suomessa asti.

Olen katsonut tämän dokkarin ensimmäisen kerran reilu vuosi sitten ja nyt katsoin sen melkein loppuun asti uudelleen.

Päällimmäinen ajatus mielessäni on; miksi tämä sallitaan? Kyseessä ei ole pelkät eläimet, kyseessä on myös ihmisten hyvinvointi.

Väkisin tulee mietittyä kuinka sairas maailma on, kun tämän annetaan tapahtua. Ja vain sen tähden joka pyörittää maailmaa.

22 kommenttia:

 1. Varmasti Suomessakin on havaittavissa samoja ongelmia -toki pienessä mittakaavassa. Yhdysvaltojen meininki on todellista massatuotantoa.

  Ihminen on erikoinen eläin: luulemme tietävämme, mikä on meille parasta, mutta olemme loppujen lopuksi todella itsetuhoisia. Kyllä se on ihminen, joka saattaa itse itsensä sukupuuttoon, jos muutosta ei tapahdu.

  Joku keksii "mahtatavan" idean ("Aletaampa syöttää lehmille vain maissia, kun se on halpaa!"), jonka seurauksia ei oteta huomioon. Ei ihminen voi millään edes tietää, mitä kaikista teoista voi seurata. Se on yksi suurimmista ongelmistamme.

  En halua ajatella, että ihmiset tekisivät näin ilkeyttään tai pahuttaan. Ihmiset ovat vain ymmärtämättömiä ja tietämättömiä. Haluan ajatella, että tietoisuuden lisääntyessä myös ymmärrys kasvaa. Olemme noidankehässä, jonka katkaiseminen on vaikeaa, mutta muutos tapahtuu, jos tartumme itse toimeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ei varmasti pahuuttaan tai ilkeyttään, mutta rahahan on tuossa se joka näillä isoilla tekijöillä puhuu. Onko sen käyttö motiivina sitten pahuutta vai ei, niin on ehkä toinen asia. Eihän rahan hankkiminenkaan väärin ole, jos se ei sisällä muiden terveydellä tai hyvinvoinnilla leikkimistä, eli ei käytetä surutta muita hyväksi ja toimita heidän kustannuksellaan. Ei eläimen eikä ihmisen.

   Ja juu, olen samaa mieltä. Ei ajatella isompaa kuvaa eikä pitkällä tähtäimellä vaan vastuun tämän päivän päätöksistä ja toiminnasta kantavat tulevat sukupolvet.

   Kapuloita pitäisi saada rattaisiin, asap.

   Poista
  2. Eihän se raha tosiaan paha juttu ole, mutta se pakkomielle rahaan. Rahasta tulee itseisarvo, vaikka ainakin itse pidän rahaa välinearvossa, jonka avulla saavutan jotain täkeää (esim. kustannan hevosen kulut).

   Ihminen voi olla älykäs, mutta ei todellakaan viisas... Meitä kuvaakin hyvin sanonta: "Älykäs selviää tilanteesta, johon viisas ei olisi edes joutunut."

   Poista
 2. Vinkkinä: Dokumentti löytyy myös Youtubesta, jos ei ehdi katsoa Areenasta. Itse en ole ehtinyt katsoa dokkaria vielä kokonaan, mutta hyvin kiinnostavalta (ja huolestuttavalta) vaikutti sen perusteella mitä ehdin sitä katsoa...

  VastaaPoista
 3. Kiitos Anonyymi vinkistä, en ollutkaan tarkistanut olisiko YouTubessa! :)

  VastaaPoista
 4. Tämä dokumentti teki minuun lähtemättömän vaikutuksen (kommentoin niin paljon jo facebookiin että sitä ei varmaan voi olla huomaamatta) ja mietin sitä vieläkin usein ja joka kerran käydessäni kaupassa ja miettiessäni mitä söisin. Olen etsimällä etsinyt lähitilojen tai luomutilojen naudan jauhelihaa ja huomaan että kaikki tiskit on täynnä tehotuotettua jauhelihaa. Kuvottavaa. Ja tuo tehotuotettu jauheliha on monen suomalaisen ruuan peruskulmakivi, siitä saa kaikkea hyvää ja helposti. En ole syönyt yhtään jauhelihaa tuon jälkeen, mutta vaihtoehtojen etsiminen ei olekaan niin helppoa kuin luulin.

  Haluisin jokaiseen pakkaukseen vähintäänkin linkin SEKÄ tilaesittelyyn jossa eläin on kasvanu ETTÄ linkin siihen millaisen matkan ja millaisissa oloissa se on kulkenut oletettavasti "inhimilliseen", nopeaan ja "kivuttomaan" loppuunsa..

  Minua jäi mietityttämään noitten eläinten lopetustavat. Minusta oli hirveetä kun kanoilta vedettiin kurkut auki. Suomessa ainakin naudat varmaan ammutaan otsaan..? Silleen että ne tippuu siihen paikkaan? Jos kurkku vedetään auki siinähän ehtii hetken tuntea ja kitua. Hyi olkoon.

  Tipusilla ja sioilla oli dokumentissa "helpoin" kuolema, luulen. Tiput sai jonku piikin tai shokin aivoihin ja siat kai kaasutettiin.
  Mut huhhuh, kyllä tää elämä on yhtä tappamista. ei sitä tajuakaan kun siististi hakee ne lihansa sieltä kaupan hyllyltä.

  Se jenkkien toiminta mitä tuossa dokumentissa näkyi on kyllä aivan rikollista. Kaikki eläinten tehotuotanto on minusta rikollista. Sairasta. Piste.

  Miten voin enää mennä mäkkäriin syömään sitä big maciä? ja miten saisin tietää mitä lihaa siinä suomessa käytetään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, liukuhihnallahan siinä tehdään kaikkien eläinten kanssa.

   Minun näkökulmastani kanojen (broilereiden) ja sikojen pitäminen on eettisesti kammottavampaa kuin nautojen. Ainakin Suomessa ja joissain Euroopan maissa, osa niistä pääsee kuitenkin ulos laiduntamaan.
   Tämä on asia, jota voisi pyöritellä ja pyöritellä ja vatvoa ja juurikaan mitään hyvää siitä ei löytyisi.

   Mutta kun se on se kysynnän ja tarjonnan laki, jos jokainen yksilö yksin päättää boikotoida ja vaatii enemmän tietoa ja eettisyyttä mukaan toimintaan, niin nuo yksilöt yhdessä voivat vaikuttaa.

   Niinpä, niin. Käsittääkseni mäkkärillä on omat standardit ja tuotteiden tarvitsee maistua joka paikassa samalta. Eli ne on käsitelty ja valmistettu samalla tavalla joka paikassa, oli maa mikä hyvänsä.

   Tämä on vaikea asia ja monilta osin hyvin epämiellyttävää. On vaikea miettiä ja tehdä päätöksiä sen suhteen, että mihin sen oman rajansa vetää ja millä sen oman toimintansa oikeuttaa. Ei tähän ole olemassa yhtä hyvää ja oikeaa vastausta.

   Tulipa jotenkin sekava kommentti :P

   Poista
  2. Itse en ole kannattanut mäkkäriä vuosiin, vaan, kun harvoin pikaruokalapaikassa käyn, valitsen hesen.

   Luin muuten luomuruuasta tiedelehdestä eikä se ole niin yksioikoista, että luomu olisi automaattisesti eettisesti ja ekologisesti parempi vaihtoehto kuin tehotuotettu. Erot ovat tilakohtaisia. Joku ns. tehotuotantotila, jossa asiat tehdään hyvin saattaa olla parempi vaihtoehto kuin joku luomutila, joka täyttää luomun vaatimukset rimaa hipoen.

   Lisäksi kasvien viljely luomuna ei välttämättä ole niin ympäristöystävällistä, sillä saman ruokamäärän tuottamiseen tarvitaan huomattavasti enemmän peltopinta-alaa kuin tehotuotannossa. Pellon täytyy myös olla muistaaksen kolmen vuoden välein täysin levossa.

   Poista
  3. Olet oikeassa tuon luomun suhtee, se ei tosiaan takaa vielä mitään. Ja osittain usein nykyään minusta tuntuu, että sillä luomu merkinnällä ratsastetaan vaikka oikeasti ruoka (oli se mitä hyvänsä) ole yhtään sen eettisempää tai ympäristöystävällisempää kuin muukaan.

   Tässä on tavallaan osittain koko homman ydin, kun jokaisen täytyy tehdä ne omat valintansa ja suuntaviivansa ja pohtia sitä, että miksi tekee jonkun tietyn päätöksen. Jos lähtee kaikkea kaivelemaan ja tutkimaan, niin kohta ei voi syödä mitään tai käyttää mitään tavaraa, koska kaiken takana on aina jotain..

   Kuten sanottua, vaikeita asioita. :)

   Poista
  4. Niin, tuo on vaan semmonen oljenkorsi, että mitä kuluttaja voi käyttää, luomun toivois olevan ainakin sinnepäin. Täytys oikeesti päästä suunnilleen käymään jollain lähitilalla ja sitte ruveta ostamaan ja tilaamaan sieltä. Tooosi hankalaa tälleen päästä sen "aidon" eettisen ruuan jäljille kun kaikki on kaukana ja piilossa katseilta. Oonkin kysellyt niin "lähitilojen ruokaa" kuin luomuakin. Mut mitä se lähitilakaan mistään kertoo.. en minä tiiä onko meijän lähitilat tehotuotantolaitoksia vai ei. Huoh.

   On myös tosi avuton olo, nyt kun olen todenteolla yrittänyt näitä valintojani muuttaa. Jos itse yrittää vaikka ottaa sen luomumaitopurkin hyllystä niin viereen tulee heti 5 ihmistä jotka hakee sen halvimman (kuten minäkin yleensä). On semmonen olo et mitä tää hyödyttää. Ja thairavintolassa olin tänään enkä olisi halunnut ottaa tavallista lempiruokaani kanapähkinää hapanimeläkastikkeessa. Otin sitten tofua ja taas tuli semmonen olo että ei tällä mun valinnalla ole yhtään mitään merkitystä, kuolleita ja kärsineitä ne kanat on jo siinä "lempiruuassani".

   Onko muuten Suvilla tietoa nahkatuotteiden tuotannosta? Minä rupesin sitäkin miettimään kun nahkakenkäosastolla kierrettiin sokoksen 3+1 päivillä, eläimiä niihinkin tarvitaan. Eläimestä tehtyä liivatetta on vissiin jopa irtokarkeissa.. pah. No mutta takaisin siihen nahkaan, onko nahantuotanto vielä kokonaan erikseen vai meneekö teurastamoilta nahat hyötykäyttöön? Kasvatetaanko muita eläimiä nahan tai turkin takia kuin turkiseläimiä?

   Poista
  5. vastailen tähän huomenna :)

   Poista
  6. Kotitalostani ei tarvitse mennä kuin muutama kilometri niin löytyy yhdistetty luomulihatila ja -maitokarjatila sekä toinen luomulihatila teurastamoineen. Aiempi ala-asteeni kuului vihreälippuhankkeeseen, jossa pyrittiin ympäristöystävällisyyteen. Olen todella iloinen, että kävin tuota alakoulua, koska siellä opetettiin arvostamaan luontoa ja suojelemaan sitä. Pääsin vierailemaan kaatopaikalla ja luomumaitotialla. Kyseinen luomutila täyttti reilusti luomun tilakoon vaatimukset. Mitä?! Mielestäni tilat olivat aika pienet, joten sopii vain kysyä, kuinka pienissä tiloissa tehotuotetut lehmät elävät. Suurin osa on varmaan se, että luomutilojen lehmiä ei saa kytkeä kiinni.

   Lihaa voisin ostaa paikallisesta teurastamostamme. Olen seurannut koko kesän, miten teurastamon omat lampaat ja naudat ovat ulkoilleet suurella laitumella. :)

   Poista
  7. Karo: Tuohan kuulostaa tosi hyvältä! täytys itse perehtyä paikallisiin lihatiloihin..

   Poista
  8. Niin, onhan se aina tietenkin joltain osin pienempi paha. Se on juuri sitä, että mihin kaikkeen sitten on oikeasti aikaa ja resursseja eli kuinka syvällisesti pystyy tutkimaan ja hutkimaan.
   Minä lähtisin tekemään isoja muutoksia pienesti ja pikkuhiljaa totutellen, vaikka tosin itse olen enemmänkin sellainen joko tai ihminen. :D

   Ja mitä noihin ruokien ja juomien ostoon tulee, niin jospa lähdet ajattelemaan asiaa eri kantilta?
   Kun minä nyt ostan tätä eettisempää, niin ehkä joku, edes yksi ihminen, tekee saman perässäni. Tai ainakin alkaa ajatella ja miettiä asiaa ja jossain vaiheessa muuttaa tottumuksiaan. :)
   Tiedätkös, baby steps :)

   Ja juu, taitaa olla yleensä liivatteessa naudan aivojen vai sorkkien osia. Korjatkaa joku jos olen väärässä ja liivate tehdään nykyään eri tavalla??

   Ja tuo nahkahomma, luulen että vähän molemmin päin. Sekä käytetään muutenkin tapettuja eläimiä ja varmasti myös kasvatetaan ihan nahan takia, riippuen tietysti nahasta.
   Tokihan tuotakin asiaa, kun lähtisi tonkimaan niin löytyy varmasti vaikka ja mitä ei niin mairittelevaa. Ainakin kaikki Aasiasta tuleva nahka on vähintäänkin kyseenalaista, tämä siis minun mielipiteeni. Mutta tämä vaatisi jälleen vähän tonkimista..

   Ja niin kuin Karoliina sanoi, lähitilat ovat oiva valinta. Näet mistä liha tulee, miten se on kasvanut ja miten eläimiä on pidetty. Tätä lisää!

   Poista
  9. Tässä oiskin sulle toivepostaus: tutkihan vähän nahkateollisuutta.. :D! Mistä tulee meijän laukut, kengät ja sohvat..

   Poista
  10. ..Lisätään listaan.. :D

   Poista
 5. Jos jotakuta kiinnostaa lukea suomalaisesta kotieläintuotannosta, niin suosittelen lukemaan Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut- kirjan (en tiedä onko siitä aiemmin mainittukin blogissa).

  Valitsen kaupassa luomumaitoa ja -munia, vaikka minuakin usein turhauttaa, kun näen että muut ostavat kuitenkin sitä tavallista... Vaan taitaa sitä luomua joku muukin ostaa, kun tuskin sitä siellä valikoimissa vaan minua varten pidetään :) Lihaa ostan lähitilalta (luomua), jonka olosuhteet tiedän, ja jossa eläimet saavat elää arvoisensa elämän ja kokevat toivottavasti arvokkaan lopun tilateurastamossa (ei pitkiä kuljetuksia). Luomu ei tietenkään ole tae eläinten hyvinvoinnista ja on ympäristöystävällisyydeltäänkin joiltain osin hieman ongelmallista, mutta eipä mitään muitakaan eläinten hyvinvointiin liittyviä merkkejä vielä ruokapakkauksissa näe. Ilmeisesti jokin luonnonlaidunliha-merkki on tulossa (?).

  Mutta minuakin on pitkään mietityttänyt nuo nahka-asiat. En hyväksy turkistarhausta, mutta nahkakengät minulla kyllä on... Ja haaveilen nahkatakista... Saisiko mistään eettistä luomunahkatakkia?? Vai täytyykö tyytyä tekonahkaan (onkohan se ympäristöystävällistä)... Olisikin kiva jos voisi ulkoistaa tämän selvitystyön näistä nahkajutuista sulle, Suvi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tuo kirja on varmasti hyvä, minullakin se on kyllä lukulistalla. Jospa jossain vaiheessa ehdin sen lukeakin oikeasti. :)

   Ja kyllä, kaikkeen ei voi vaikuttaa eikä kaikkea voi aina tietää. Mutta ne pienetkin valinnat vaikuttaa ja pienistä valinnoista ja pikkuhiljaa voi saada aikaan isojakin muutoksia.

   Tekonahka ei ole kyllä kovin ekologista, sehän on muovia. Mutta nämä on taas niitä eettisyys vs. ekologisuus keskusteluja..
   Hahaa, kiitos ulkoistuksesta! Saattaa olla, että menee hetki, ennen kuin ehdin tähän asiaan tarttua, mutta koitetaan. :D

   Poista
 6. Meidän kylälle avattiin tälläinen www.lihatrio.fi, kannattaa tutustua.

  -Hannes

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osoitteesta, pitääpä katsoa! :)

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)