sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Miten nousta yläpuolelle?

Tiedättekö sen sanonnan, että "nouse yläpuolelle"? Minä käsitän sen sellaiseksi lausahdukseksi, että jotain tiettyä asiaa katsotaan yläpuolelta ja nähdään sellainen niin sanottu isompi kuva. Ymmärretään ja käsitetään laajemmin, jolloin joku asia on helmpompi käsitellä.

Se on hyvä sanonta ja sillä on aika monisyinen merkitys jos sitä alkaa enemmän miettiä. Se kuulostaa niin helpolle, miettii vaan asioita laajemmin, näkee jotkin tilanteet isommin ja osaa yhdistellä monia asioita yhteen. Osaa katsoa tilanteita niin omasta kuin muidenkin näkökulmasta, osaa ymmärtää myös muiden mielipiteet ja näkemykset.

Olen opettelemalla opetellut tätä taitoa, en vain sitä että ymmärrän asioita vaan myös sitä, että koitan hyväksyä ja ottaa tilanteet sellaisena kuin ne tulee. Olen opetellut ymmärtämään, että aina kaikki ei mene niin kuin on ajatellut ja ennen kaikkea olen koittanut opetella siihen, että vaikka kuinka itse yrittää olla oikeudenmukainen, kantaa vastuunsa, olla reilu tai toimia "oikein", niin se ei tarkoita, että kaikki ympärillä oleva on sitä. Usein sitä sanotaan, että sitä saa mitä tilaa ja niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan, niinhän se onkin, monesti.

On kuitenkin myös lukemattomia hetkiä, kun oikeasti kaikki ei aina mene ihan noin yksiselitteisesti. Usein se on myös kiinni omasta asenteesta ja siitä, miten asioihin suhtautuu. Mutta aina se oma asennekaan ei riitä. Vaikeinta minulle on, ja tulee varmaan aina olemaan,tiettyjen asioiden ymmärtämättömyys. On asioita, joita minä en vain yksinkertaisesti pysty käsittämään ja ymmärtämään. Ne ovat usein sellaisia asioita, joita minä en arvosta ja varmaan siksi en myöskään pysty ymmärtämään. Tämä on yksi asia, jonka äärellä olen sisimmässäni edelleen todella mustavalkoinen, vaikka oikeasti vilpittömästi yritän aina ymmärtää, niin se hieman kaihertava kysymysmerkki jää jonnekin jäljelle.

Ja luonnollisesti se pienenpieni kysymysmerkki estää minua usein hyväksymästä suorilta joitain asioita tai tapahtumia. Kun on asia, jota en ymmärrä niin analysoin ja mietin sitä monilta kanteilta niin kauan, että ymmärrän. Joskus on vain asioita, joita vaikka kuinka pyörittelee, niin ne eivät muutu, eikä niihin keksi mitään ratkaisua ja mitään  tiettyä asiaa, jolla se kysymysmerkki häviäisi. Ollaan jälleen siis hyväksymisen äärellä, hyväksy asiat, joita et voi muuttaa. Asiat voi tiedostaa ja nähdä ja ne voi analysoida ja prosessoida, mutta jotta oikeasti voi nousta jonkun asian yläpuolelle pitää se myös aktiivisesti hyväksyä. Ei siis jälleen kerran ajautua ajopuuksi, mutta tiedostaen hyväksyä.

Mutta joskus se on niin kovin vaikeaa, hyväksyä asia, joka ei mene millään sinun järkeesi eikä sieluusi eikä yhtään mihinkään. Tervettä on miettiä, miten itse voisi toimia toisin ja mitä itsessään on sellaista, joka voi aiheuttaa jotakin. Vaikeita tulee niissä hetkissä, kun vilpittömästi uskoo tehneensä parhaansa, on koittanut sydämestään toimia niin kuin on oikein ja silti lopputulos kusee jossakin kohden.
Kuinka vaikea sitä on lopullisesti hyväksyä, että muuttujat ja olosuhteet ovat välillä sellaisia, että vaikka kuinka yrittäisi itse, niin se ei auta.

Joissain tilanteissa ei voi kuin muuta kuin "rise above and walk away". Helpommin sanottu kuin tehty, jälleen asia, jonka edessä minut vedetään aika nöyräksi, oppitunnin paikka.

Pakko laittaa teille tähän kuva, joka ei nyt tähän kirjoitukseen oikein liitykään, mutta joka puhuttelee minua suuresti jokaisella kerralla kun näen sen. Ja aina löydän sille uusia merkityksiä, häkellyttävän mainio.
Kuva lainattu täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)