torstai 22. toukokuuta 2014

Sivistyneet ratsastuksen kurssi, pohjana klassinen ratsastus

Olin tosiaan viikonloppuna hevoskurssilla, kesä on siis virallisesti täällä! Totesin tuossa keväämmällä, että tälle vuodelle en ota Zensitive-kurssien ja viimeisten shiatsukurssien lisäksi muuta. Hupsista vaan, kun aloitin kurssit jollain ihan muulla kuin noilla yllä mainituilla. Lisäksi kesällä on tiedossa vielä toinen Katariina Albrechtin kurssi, kaksi Katariina Kaartinen-Alongin kurssia sekä yksi ihan minun oma kurssini!
Ja siinä se kesä sitten menikin, ups.

Mutta jos nyt vielä palataan viikonlopun Katariinan kurssille. Ehdin käydä Neten kanssa Katariinan tunnilla talvella ja tiesin siis mitä odottaa. Olin jo aikaisemmin tutustunut hänen käyttämiinsä metodeihin ja ajatusmaailmaan, koska nykyään olen hyvin tarkka siitä minkälaiseen oppiin itseäni laitan. Jätän surutta väliin sellaiset, joissa tiedän, että en pysty allekirjoittamaan asioita.

Nyt löysin siis itseni (ranskalaisen) klassisen ratsastuksen kurssilta. Koska kurssilla oli hevosineen henkilöitä, jotka eivät olleet olleet Katan tunneilla, niin kurssia aloiteltiin teorialla, jota käydään läpi myös Katan ekoilla tunneilla. Käytiin läpi "perusoppeja" eli miten eri ohjasotteet vaikuttavat ja millä kaikilla asioilla ylipäänsä on merkitystä. Puhuttiin ongelmista, joita voi olla ja miten ne ilmenevät. Alun teoria oli hyvä, vähän vanhan kertausta ja muutamia uusiakin juttuja.

Yksi asia, jota korjailtiin oli tuntuma. Jokaisen ratsukon kanssa aloitettiin maastakäsin ja siinä työstettiin tuntumalla oloa, tämä on hyvää harjoitusta varsinkin nuorten ja tuntumaongelmaisten kanssa.
Ei ole olemassa mitään yhtä tapaa tehdä, vaan mennään aina vähän hevosen mukaan, mutta perusajatus on sama ja myötäyksellä on suuri merkitys.
Yksi tärkeä asia on se, että ei korosteta pelkästään pään asentoa, vaan oikeasti keskitytään siihen, että hevosen takaosa tekee töitä, ei haittaa vaikka pää nousee.

Paljon oli puhetta myös hevosen rakenteesta ja siitä miten hevonen taipuu ja mitkä osat sen rangasta ovat oikeasti liikkuvia. Käytiin läpi sitä, miten hevosia voidaan jumpata ottaen huomioon niiden mahdolliset ongelmakohdat. Joissain hevosissa huomasi todella suuren eron tunnin  alussa ja lopussa.


Ja mikä parasta, mitään kiskomista, potkimista, suuttumista tai mitään vastaavaa ei koettu eikä opettajan toimesta niihin ohjattu.
Tämä on sellainen asia, jota kai voisi pitää itsestään selvyytenä, mutta olen nähnyt niin monia "hevosystävällisiä" klinikoita että nämä oikeasti ystävälliset ja toimivat ovat aina positiivinen yllätys!

Kurssilla käytiin läpi niin paljon asioita, että en oikein kaikesta voi tähän kirjoittaa tai tästä vielä tulee entistä sekavampi.

Näihin asioihin erityisesti tulisi kiinnittää huomiota:
 • Rentous ja aktiivisuus
 • Luottamus ja kunnioitus on kahden kauppa
 • Myötäys
 • Ympyrällä paino sisälle
 • Istuminen liikkeen päällä
 • Pienin määrä painetta on sopiva
 • Ohjasotteiden vaikutus hevoseen
 • Mielen ja kehon tasapaino
 • Tämän pitäisi olla hauskaa!
 Kurssi oli oikein mukava ja mielenkiinnolla odotan heinäkuun toista samankaltaista. Koen saavani näistä enemmän irti pelkästään kuunteluoppilaana, kun saan vaan täysin keskittyä kuuntelemiseen ja katsomiseen.

Paikka, jossa kurssi pidettiin vaikutti mukavalta ja kaikki ihmiset olivat ihania. On aina mukavaa olla sellaisella kurssilla, jossa huomaa ihmisten olevan jollain tasolla samoilla linjoilla.

Yllätyin myös itsestäni positiivisesti, silmä on harjaantunut koko ajan ja osaa katsoa pieniäkin juttuja ja nähdä muutokset.
Toinen asia, joka hieman yllätti oli se, miten herkästi tunsi joidenkin hevosten energiat. Onko kenellekään yllätys, että yksi mukana olleista hevosista oli äärimmäisen herkkä ja nöyrä tamma, ja minun sydämeni suli.

En tiedä menikö nyt hieman sekavaksi sepustukseksi, mutta laitetaan se harjoituksen puutteeseen.

4 kommenttia:

 1. Hyvin kiteytetty. Niin paljon tuli asiaa viikonlopun aikana, että oli kiva lukea juttuasi ihan jo asioiden kertausmielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Tulihan sitä tosiaan aika lailla!

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)