keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Kysymyshaaste!

Sain Sannilta haasteen, kiitos!

11 kinkkistä kysymystä, katsotaan miten osaan näihin vastailla.
Jos joku haluaa vastailla samoihin kysymyksiin blogissaan, niin linkatkaa vastauspostauksenne kommenttilaatikkoon. En siis nimeä haastettavia, tehköön ken haluaa!

1. Kuka olet ja mistä blogisi kertoo?
- Hmm, tökkäsin heti ensimmäiseen kysymykseen. Tämän piti kai olla helppo, mutta aloin heti miettiä, että kuinka runolliseksi ja syvälliseksi tässä viitsisi tällä kertaa ryhtyä.

Olen Suvi, Asun Tampereella ja "oikeiden töideni" ohessa teen sydämeni ja sieluni työtä eli toisin sanoen; hevosshiatsua sekä ihmisten ja hevosten avustamista erilaisissa asioissa.

Blogini on muuttunut tässä elämäni ja itseni mukana. Tällä hetkellä en oikein osaa edes sanoa tarkkaan mistä se kertoo, täällä on kirjoituksia niistä aiheista, mikä minulla milloinkin tulee mieleen. Usein ne liittyvät hevosiin, joskus ne liittyvät johonkin muuhun. Harvemmin kirjoittelen mitään kovin teknisiä kuvauksia tekemisistäni tai ratsastuksistani, harvemmin myöskään kerron täällä töistänikään.
Ehkä blogin teema on tällä hetkellä omat ajatukseni, joista kirjoitan mielestäni sopivia asioita tänne. Ihan mainstream-blogia tästä ei taida saada ja melkoiseksi "kukkahattutädiksi" minut oli juuri kuvailtu eräässä ht.netissä kirjoitetussa keskustelussa, kiitos siitä, taidan ottaa sen kohteliaisuutena.

Kuten tästä ehkä näki, määritelmän tekeminen on suhteellisen haastavaa.

2. Jos sinulla olisi unelmiesi hevostalli, millainen se olisi?
- Unelmieni talli olisi pieni, ehkä 5-7 hevosen talli. Tallissani olisi isot ja valoisat karsinat, joissa olisi avoimet yläosat ja ne olisi suunniteltu niin, että myös kiukkuisemmilla tapauksilla olisi mahdollisuus kuikuiluun. Muutenkin tila olisi avara, käytävät ja varustehuoneet jne.

Tarhat olisivat isoja, ideaalitilanteessa kaikki voisivat samassa isossa tarhassa, jossa olisi vaihtelevat pohjat ja heinää ja vettä tarjolla niin, että hevoset olisivat motivoituneita liikkumaan omatoimisesti. Toki olisi erikseen myös isot laitumet.

Hyvät maastot olisivat ehdottomuus, iso kenttä ja/tai maneesi tietenkin myös. Kurasta ja vedestä en pidä, joten pohjat olisi mietitty huolella loppuun asti. Lisäksi voisi olla picadero sekä tietenkin tarhoissa ja laitumissa katokset/pihattorakennukset.

Lähtisin miettimään tätä siitä näkökulmasta, että hevosilla olisi asiat mahdollisimman hyvin, unohtamatta sitä, että ihmisilläkin on mukavaa.


 
3. Jos sinulla olisi oma hevospainotteinen yritys, millainen se olisi?
- Minulla on jo hevospainotteinen yritys, jonka kotisivut löydät tästä.
Ehkä se joskus vielä on ihan täysipainoisesti minun työni. Opiskelen jatkuvasti lisää ja opin jatkuvasti paljon uutta, joka on hienoa ja josta olen kiitollinen.
Nyt syksyllä on viimeinen shiatsukurssini ja sen jälkeen, kun demo on tehty, olen valmis shiatsuhoitaja. Hevosshiatsuun valmistuneita henkilöitä taitaa olla Suomessa tällä hetkellä kolme.
Lisäksi olen menossa muutaman viikon päästä Reiki-kurssille ja Alexander-tekniikan peruskurssille. Ne ovat hyvä lisä muihin tarjoamiini palveluihin ja odotan niitä innolla.

Minä teen siis koko ajan töitä sen eteen, että saisin tehdä enemmän ja kokonaisvaltaisemmin sitä minkä koen omakseni. Hevosten ja ihmisten auttamista.

4. Jos sinun hevosellasi olisi hoitaja, mitä hänessä arvostaisit?
- Hoitajan etsiminen on vihoviimeistä hommaa, on todella vaikeaa löytää ihmistä, joka olisi samaan aikaan luotettava sekä sellainen, joka osaisi olla jokaisen hevosen kanssa sellainen, kuin tarvitsee. Olen etsinyt molemmille hevosilleni aikoinaan hoitajaa/vuokraajaa ja harvoin (joskus kyllä) kävi niin, että sellaisen oikeasti löysin.

Minä en vaadi hoitajalta sitä, että hän olisi kaikessa samaa mieltä kanssani tai että hänellä tulisi olla mitään supervoimia. Minä arvostan luotettavuutta, hevosystävällisyyttä, ymmärrystä sekä hevosenlukutaitoa.


5. Oma mielipide: Millainen on hyvä ratsastuksenopettaja?
- Hyvä ratsastuksenopettaja on sellainen, joka osaa kertoa asiat niin, että ymmärrän ne. Ja sellainen, joka ei jää vain junnaamaan tai toistamaan samaa, jos se näkyy kilometrien päähän, että saamani info ei mene jakelukeskukseen asti.

Täytyy sanoa, että olen toistaiseksi löytänyt kolme opettajaa, joiden opetuksessa Suomessa haluan/voisin käydä. Tämä siitä syystä, että he opettavat hevoslähtöisesti, ei niin, että mitään ei tehtäisi silti, vaan niin, että korjaukset lähtevät minusta. Hevosta ei rangaista mistään raipalla tai potkimalla tai repimällä ohjista tai ihan vain pitämällä se hevonen siinä niin kuuluisassa ja kaiken menestyksen mittaavassa muodossa ja peräänannossa. Vaan, että minun ratsastukseni ja minun virheideni korjaamisen kautta hevonenkin voi liikkua oikein. Toki myös hevosesta riippuen tehdään hevosen/ponin kanssa sellaisia asioita, jotka auttavat juuri sitä hevosta sinä päivänä tai eteenpäin ylipäänsä.

6. Oma mielipide: Millainen on hyvä ratsastustunti?
- Tämä nyt voisi mennä miltei samoilla sanoilla kuin äskeisen vastaukseni toinen kappale. Hyvällä ratsastustunnilla pureudutaan joko ratsastajan, hevosen tai ratsastajan sekä hevosen korjaamiseen. Eli sellaisiin tehtäviin, jossa molemmat oppivat mahdollisesti uutta tai hiovat vanhaa.

Olen tässäkin asiassa vähän sellainen, että tykkään hioa yksityiskohtia. Ja yleensä nämä yksityiskohdat on ihan perusratsastukseen kuuluvia juttuja.
Minusta käynti on aivan liian aliarvostettu askellaji, kun puhutaan kentällä työskentelystä.

7. Oma mielipide: Millainen on hyvä hevosenkäsittelijä?
- Ei ole yhtä oikeaa, on monta hyvää.
Hyvä hevosenkäsittelijä on mielestäni sellainen, joka osaa käsitellä hevosta juuri sille hevoselle sopivalla tavalla. Kärsivällisyys, hevosen lukutaito, määrätietoisuus sekä oikea-aikaisuus ovat tärkeitä elementtejä. Unohtamatta tietenkään sitä, että hevosen kanssa ollessa, ollaan juuri siinä hetkessä eikä muualla.

8. Oma mielipide: Millainen on hyvä ratsastaja? 
- Olen kaksi kertaa pohtinut tätä asiaa blogissani, täällä ja täällä. Vaikka kirjoitustyylini on hieman muuttunut ja nyt kirjoittaisin aiheesta eri tavalla, niin lainaan näistä muutamia kohtia, joissa olen kiteyttänyt mielipiteeni.

" Arvostan sellaisia henkilöitä, jotka ratsastavat jokaista hevosta yksilönä. Sellaisia ihmisiä, jotka eivät pakota hevosta vaan ymmärtävät jos joku asia on hevoselle fyysisesti vaikeaa tai peräti mahdotonta. Silloin hyvä ratsastaja auttaa ja tukee hevosta ja saa sen yrittämään uudestaan. Kiittää hevosta ja antaa sille lepotaukoja. Arvostan ratsastajia, jotka eivät vain suorita jotain tehtävää vaan jotka oikeasti haluavat oppia, kuinka juurit tuota kyseistä hevosta pitää ratsastaa."

"Mistä hyvässä ratsastuksessa on lopulta kyse? -Se ei ole rakettitiedettä. Siinä on kyse siitä, että ymmärretään hevosten yksilöllisyys ja niiden erilaiset tarpeet. Siitä, että ratsastaja on koko ajan tietoinen omasta kehostaan ja siitä mitä se tekee ja miten se toimii sekä miten kehon toiminta vaikuttaa hevoseen.
Loppupeleissä kaikki on kiinni minun mielestäni siitä, että oikeasti tiedät missä sinun raajasi menevät ja miten ne menevät. Ja siitä, että ymmärrät kun raajasi tekee jotain, niin hevonen tekee jotain. Energiaa ja sen tasoa ei pidä unohtaa, se on myös kaiken perusta."Hyvä ratsastaja on yhdistelmä nöyryyttä, halua oppia ja kehittyä, halua katsoa hevosia yksilöinä sekä ymmärtää niiden mahdolliset fyysiset tai psyykiset rajoitukset.

9. Oletko tutustunut luonnolliseen hevosmiestaitoon, mitä ajatuksia se herättää?
- En ole nykyisin kovin suuri määritelmien ystävä, koska määritelmät luovat rajoja, joskus tiukkojakin.

Luonnollinen hevosmiestaito on jo sanana aika kryptinen ja luulen, että jos kysyttäisiin kymmeneltä ihmiseltä, niin jokainen antaisi erilaisen määritelmän.

Mutta; ajatus luonnollisen hevosmiestaidon takana on hyvä, niin kuin se on monessa muussakin metodissa tai ajatustavassa. Hyvin usein näen/kuulen kuitenkin, että tämän sanan takana ja sillä perustellen hevonen laitetaan tekemään mitä ihmeellisimpiä asioita. Usein tämä sana yhdistetään myös siihen, että kuinka tämän määritelmän mukaan toimivat ihmiset myös ovat sitä mieltä, että hevosen tulee olla koko ajan tietoinen ja ikään kuin "hälytystilassa" ihmistä varten. Toimitaan samalla tavalla kuin hevoset käyttäytyvät laumassa. Nämä ovat minulle vieraita ajatuksia enkä koe tätä omakseni.

Ajatuksia tämä siis herättää paljonkin, mutta ei minulla nyt oikein ole tähän mitään sen enempää sanottavana. Tuon sanan ja ajatuksen taakse kuuluu minusta niin hyviä kuin huonojakin asioita, niin kuin kaikessa on aina. Mikään ei ole mustavalkoista.
Toistan vielä, että en oikein pidä nykyään määritelmistä, niin en oikein halua/osaa ottaa tähän tämän enempää kantaa.

10. Oletko tutustunut sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan? Mitä ajatuksia se herättää?

- Olen jonkin verran.
Minusta se on hienoa työtä ja uskon, että tuon kaltaisella toiminnalla voidaan saada, ja toivottavasti saadaan, aikaan paljon hyvää.

11. Minkälaisia postauksia haluaisit lukea blogistani?
- Ehdin harmikseni lukea niin kovin vähän nykyään blogeja, valitsen aina tuolta bloggerin hallintapaneelista ne kirjoitukset, jotka ovat tuttujen/kavereiden tai sitten kuulostavat otsikon perusteella mielenkiintoisilta.

Eli luen kirjoituksesi joka tapauksessa! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)