torstai 9. lokakuuta 2014

META-Health peruskurssilla

Pyydän huomioimaan, että kirjoitukseni on oma ajatukseni ja perustuu osittain omiin muistiinpanoihin eli kokemukseni on täysin subjektiivinen.

Tämän syksyn teema on mitä ilmeisimminkin ollut erilaiset kurssit. Toissa viikonloppuna olin tosiaan Alexander-tekniikan peruskurssilla, jossa käytiin läpi sitä, miten kehoa tulisi käyttää. Tai itseasiassa lähinnä tekniikan pointti on ymmärtääkseni siinä, että emme häiritse kehon omaa halua olla tasapainossa. Hyvin pitkälti siis kehotietoisuutta, mutta joiltain osin en ihan kokenut tätä omakseni, vaikka mukana oli toki paljon hvyää asiaa, niin se joku tunne jäi puuttumaan.

Viime viikonloppu menikin sitten tosiaan META-Healthin peruskurssilla, en muista missä tähän alunperin törmäsin, mutta kiinnostuin asiasta heti ja ilmoittauduin kurssille tietämättä sen syvemmin mihin olin menossa.
Sain hieman etukäteen kurssin materiaalia, joten sen verran pääsin sitten edellisellä viikolla aihetta tutkimaan.

Metassa on yhdistetty karrikoidusti ilmaistuna fyysisyys, psyykkisyys, henkisyys ja ympäristö, joista kaikilla on jotai tekemistä terveyden kanssa. Siihen kuuluu integratiivinen terveydenhuollon malli, jossa on määritelty siarauden kaksi vaihetta ja yhdeksän kohtaa. Meta-healthissa käydään läpi akuutin ja kroonisen sairausprosessin eri vaiheet sekä prosessien yhteys tietynlaisiin laukaisijoihin.

Metassa yhdistyy tavallaan kaikki ja se ei sulje mitään altaan pois, oli sitten kyseessä länsimäinen lääketiede, länsimainen terveysajattelu, itämainen lääketiede, energihoito tai mikä vaan. Se ei ole varsinainen hoitomenetelmä, vaan ennemminkin ajattelutapa, jota käyttämällä päästään selvittämään sairauden syytä eikä hoideta vain oiretta. Ihminen on kokonaisuus ja aivoja ja muuta kehoa ei tulisi pitää toisistaan erillään. Kaiken lisäksi näitä asioita on tutkittu solutasolla ja alkio-opin kautta, eli myös "tieteellistä faktaa" on olemassa.

Metassa käydään läpi terveysuskomuksia, joita on kaikilla ihmisillä. Etsitään tiettyhä triggereitä, jotka saattavat olla niitä, jotka ovat osallisia jossain tietyssä sairaudessa tai kiputilassa (oli kyseessä sitten psyykkinen tai fyysinen). On tutkittua, että aivot reagoivat aina ja kaikkeen ja kehomme varastoi sellaista tietoa, joka voi näyttäytyä eri tavoin eri tilanteissa ja eri ihmisillä. On olemassa hetkiä, joissa kehoon tulee konfliktishokkeja, joihin keho voi ehdollistua ja sitä kautta aiheutuu krooninen terveysongelma. Traumoja voi olla myös muunlaisia kuin konfliktishokkeja, tarumaattiset kokemukset voi olla koettu varhaislapsuudessa (voi olla siis täysin "hassuja" asioita, ne voivat siirtyä vanhemmilta tai ne ovat meillä solumuistissa.

Se missä kohden tämä meni minusta äärettömän mielenkiintoiseksi oli se, että eri sairaudet ja oireet on jaettu aivojen kehityksen mukaan eri aivojen osa-alueisiin; uudempiin ja vanhempiin aivoihin. Jota kautta pystytään selittämään erilaisten sairauksien stressi- ja elpymisvaiheta sekä pääsemään käsiksi itse syyhyn. Yhdistelin tätä heti päässäni shiatsuun ja nämä täydentävät hienosti toisiaan. Vanha itämainen lääketiede on samoilla jäljillä, tässä mennään vaan ehkä vielä hieman syvemmälle tasolle tiedon kanssa.

Kurssilla käytiin läpi näitä erilaisia prosesseja, erilaisia triggereitä ja erilaisia oireita. Se oli todella mielenkiintoinen ja tunsin tämän kyllä omakseni monelta osin. En malta odottaa, että vielä hieman pääsen itse paremmin jyvälle tästä ja hieman opiskelen näitä saamiani oppeja lisää ja kykenen yhdistämään tämän sujuvasti mm. shiatsuun myös.

Kaiken takana on ajatus siis siitä, että päästään oireiden/sairauden alkulähteille poistamaan syy.

Kurssia kävi pitämässä Karita Palomäki ja voin suositella hänen kurssiaan lämpimästi muillekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)