maanantai 15. joulukuuta 2014

Hevosteletko sinä paremmin kuin muut?

Kiitos kaikille kirjoitusideoita antaneille, alan nyt pikkuhiljaa toteuttaa niitä!

Vaikka suoranaisesti tähän aiheeseen ei tullutkaan ideaa, niin se tuli jotenkin niin vahvasti mieleeni luettuani erään kommentin, että aloitanpas nyt siitä.
Ehkä aihe liippaa hieman tätä oikea ja väärä tekstiä, jonka jokunen aika sitten kirjoitin.

Miten sinä harrastat hevosia?
Ehkä sinulla on kilpailutavoitteita koulussa, esteissä, kentässä, matkaratsastuksessa, valjakkoajossa tai lännenratsastuksessa.
Ehkä tykkäät ratsastella vain omaksi iloksesi ja fiiliksen mukaan maastoillen tai kentällä.
Ehkä maastakäsittely, ground riding tai temppujen opettaminen on sinun juttusi.

Miten sitten miellät hevoset?
Hevonen voi olla sinulle kilpakumppani, jonka kanssa te yhdessä menette eteenpäin. Hevonen voi olla sinulle ennen kaikkea ystävä, joku, jonka harjaan voit kertoa kaikki murheesi ja kuivata kyyneleesi. Hevonen voi olla sinulle kumppani, jonka kanssa joskus käytte kisoissa ja joskus taas vaan olette tai humpsuttelette.

Miten sinä hoidat hevostasi?
Hevosellasi on ehkä kengät ja se kengitetään sopivin välein. Hevonen saattaa olla kengätön ja se vuollaan, tai vuolet sen itse, kun tarve on. Ehkä hevosellasi käy hieroja kerran kuukaudessa, tai kraniosakraalihoitaja. Tai vaikka hevosshiatsuhoitaja säännöllisest. Hevosellasi voi olla kaksi satulaa tai enemmänkin, erilaisiin tarkoituksiin. Tai ehkä sillä useimmiten ratsastetaan ilman. Joku saattaa aina ratsastaa kuolaimilla, joku taas aina kuolaimetta. Toiset vaihtelevat näiden välillä, tai vaihtelevat kuolaimia ja kuolaimettomia ajoittain.
Ehkä hevonen käy vuosittain klinikalla ihan vain perustarkastuksessa. Ehkä sinä ainat seurailet muutaman päivän epäpuhtautta ennen kuin soitat paikalle eläinlääkärin tai lähdet klinikalle.

Miten hevonen elää?
Päivät ulkona ja yöt sisällä. Päivällä muutaman tunnin ulkona ja lopun aikaa sisällä. Ei ollenkaan ulkona. Kokonaan ulkona.
Heinää hevonen saa kaksi kertaa päivässä, tai kolme, tai kuusi. Joku saa heinää jatkuvasti. Toiset saavat väkirehuja aamuisin ja iltaisin ja päivällä, toiset eivät syö väkirehuja ollenkaan. Jonkun hevonen syö yrttejä, toisen hevonen chian siemeniä ja kolmas hamppua.
Vettä on saatavilla koko ajan, jotkut hevoset juotetaan talvella päivän aikana kerran.

Kuinka paljon hevosesi liikkuu?
Joka päivä, kuusi kertaa viikossa. Ehkä 2-4 kertaa viikossa. Ja kuinka hevonen liikkuu. Ehkä hevosella ratsastetaan usein kentällä. Painotetaan jotain tiettyä asiaa, ehkä kouluratsastusta. Joku hevonen näkee kentän pari kertaa kuukaudessa ja muuten sen kanssa samoillaan metsässä. Jonkun hevosella hypätään paljon. Jollain hevonen ei ole ehkä ikinä mennyt puomia isomman esteen yli.

Joku menee joskus tallille, vaikka tietää käynnistä tulevan kiireisen, ratsastaa pikaisesti ja tehokkaasti. Joillekin tämä voi olla arkipäivää. Toinen ihminen käy tallilla aina ajan kanssa, eikä mene lainkaan jos täytyy katsoa kelloa. Joku suutahtaa hevoselleen joskus, ehkä huutaa sille. Joku ei aseta hevoselleen rajoja.

Kenen hevonen on onnellisin? Löytyykö edellisistä lauseista yhdistelmänä ultimaattinen totuus oikeasta hevosenpidosta?
Voisiko olla, että se mikä sopii toisille on toisille huono? Toisen hevonen tykkää kiitoksena rapsutuksesta ja lepertelystä, toisen hevosen kiitos on se, että se saa olla rauhassa.

Tämän lyhyen alustuksen jälkeen pääsen itse aiheeseen:
Onko sinulla varaa tuomita toisen ihmisen hevosenpito? Voiko ihminen sanoa olevansa parempi ihminen, jos hänen hevosellaan on kengät tai se on kengätön? Voinko mennä sanomaan toiselle, että hänen tapansa ja tyylinsä tehdä on vääränlainen ja olisi suotavaa tehdä samalla tavalla kuin minä?

Olen jo pidemmän aikaa seurannut kärjistettynä tietynlaista kahtiajakoa hevospiireissä; joko olet tavoitteellisesti ratsastava, vakavasti otettava harrastaja tai sitten olet kukkahattutäti. Toisen oikea on toisen väärä. Ja kaikilla osapuolilla tuntuu olevan oma mielipiteensä toisten hevostelusta.

Tuomitsemista, oman tyylinsä pönkitystä, toisten arvostelemista, vertailemista, suorittamista, kateutta, vihaa ja selän takana puhumista. Aina se oma näkemys on parempi kuin muiden. Miten se oma valinta ja toisen valinta eivät voi olla samanarvoiset, vaikka ne olisivat erilaiset?


Me ihmiset haluamme niin hanakasti määritellä kaiken, lokeroida, etsiä totuutta (jota on tietenkin olemassa vain yksi), kategorisoida, saada asiat raamien sisään.
Se tuntuu turvalliselta, ei tarvitse ajatella asioita koko ajan, ei tarvitse ottaa vastuuta omista päätöksistä, "koska näin vaan kuuluu tehdä". Mitä hanakammin takertuu valheelliseen ajatukseen muuttumattomuudesta ja yhdenlaisesta tavasta toimia, sitä hankalammaksi elämä muodostuu. Miten raskasta on olla koko ajan tuomitsemassa, edes pienesti, muiden toimintaa ja samaan aikaan perustella sitä omaansa. Kun voisi vain tehdä itse kuten parhaaksi näkee ja antaa muiden kantaa oma vastuunsa.

Olemme vastuussa päätöksistämme ainoastaan itsellemme. Kun teet päätöksen sen hetkisen tiedon ja taidon mukaan, se on sinulle sillä hetkellä oikea toimintatapa. Ehkä myöhemmin huomaat, että on aika kehittyä johonkin suuntaan, tai huomaat, että alatkin löytää järkeä asiasta, joka ei ennen sinulle sopinut laisinkaan. Ihmiset kehittyvät ja muuttuvat, hevoset kehittyvät ja muuttuvat. Tulee päiviä, jolloin joutuu nöyrtymään, ehkä jopa ihan vain toteamaan itselleen, että olen ollut jonkin asian suhteen väärässä. Mitä sinä sillä hetkellä kaipaisit? Muiden tukea ja ymmärrystä siitä, että osaat tehdä omat päätöksesi omilla perusteillasi vai tuomitsemista ja syrjintää, koska päätelmäsi ja toimitatapasi eroaa muista ympärilläsi olevista?

6 kommenttia:

 1. Hyvä teksti! Toivottavasti se avaisi hieman ihmisen silmiä ja saisi heidät miettimään. Kiitos ja kumarrus, sitä oli ilo lukea.


  http://preeriatuuli.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanzu kivasta kommentista!

   Olisihan se hienoa, jos ylipäänsä sellainen oma ajattelu nostaisi päätään tässä maailmassa.

   Poista
 2. Kiitos tästä tekstistä! Nyt on saatu vähän itseluottamusta takaisin, ja uutta näkökulmaa asioihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja kiitos kivasta kommentista! :)

   Itseluottamus ja uudet näkökulmat on aina plussaa!

   Poista
 3. Ida kun tämän jaoit?sisäistä myös tmä asia !!!

  VastaaPoista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)