tiistai 24. helmikuuta 2015

Henkinen kasvu

Käytin tarkoituksella nyt ehkä hieman tuollaista ajatuksia herättävää otsikkoa, jota niin usein näytetään nykyään viljeltävän monissa paikoissa. Ihmisen kasvaminen ja kehittyminen henkisesti on asia, joka on ollut lähellä sydäntäni jo pitkään. Usein puhutaan monesta erilaisesta "teknisestä" kehittymisestä. Voit opiskella jotain tiettyä alaa, kieliä, kehittää itseäsi fyysisesti erilaisilla harjoituksilla, voit opetella ajamaan autolla, ratsastaa, tehdä maastakäsittelyä ja niin edelleen. Henkisen puolen kehittymisestä ei puhuta niin paljoa eikä näistä asioista käydä ehkä niin avointa keskustelua kuin näistä teknisemmistä asioista.

Toki on olemassa paljon kanavia, joissa tätä sivuavaa asiaa on ja mitä enemmän asioita tutkii, sitä enemmän löytää, aukeaa uusi maailma tai maailmoja.

Ja miksi haluan kirjoittaa hevosblogiini henkisestä kasvusta? - Koska sillä on minun näkökulmastani katsottuna niin paljon tekemistä hevosten kanssa. Koska minun oma kasvuni alkoi hevosten takia. Ja koska uskon siihen, että kasvamalla ja kehittymällä henkisesti, me parannamme kykyämme kommunikoida hevosten kanssa. Me voimme opettaa hevosille asioita, mutta myös hevoset opettavat asioita meille.

Koska ihminen on inhimillinen olento tämän kasvun osalta emme tule koskaan valmiiksi. Ellemme sitten tule "valaistuneiksi", jonka kaltaisiin minä en ainakaan ole täällä törmännyt. Epätäydellisyys on se, joka tekee meistä ihmisiä, vaikka kaikessa epätäydellisyydessämme ja virheissämme me olemme täydellisiä, juuri sellaisia kuin meidän kuuluukin olla.

Koska jokainen myös kulkee omaa polkuaan, emme voi verrata niitä keskenään. Kenenkään polku ei ole sen parempi tai huonompi kuin toisen. Jo lapsena oppimamme tyyli vertailla kaikkea ja kaikkia ei siis toimi tässä lainkaan.
Jokainen elää omaa elämäänsä, takanaan ne kokemukset joita reppuun on kertynyt, ympäristö ja persoona antavat vielä oman lisänsä.

On vaikea kertoa missä tai miten tällaisen koulun sitten voi aloittaa, ei ole mitään tiettyä asiaa, jota ihmisen täytyy olla tai tehdä. Ei ole mitään kaavaa, ei tietynlaista ajatusmaailmaa tai muutakaan konkreettista pistettä, mistä lähteä liikkeelle. Jokainen voi kertoa vain omista lähtökohdistaan ja omista kokemuksistaan.

Mutta jotta tämä ei nyt menisi ihan sekalaiseksi selostukseksi, niin kirjoitan tähän joitain asioita, joista voisi ehkä olla omalla matkallaan hyötyä tai joille ehkä voi suoda joskus ajatuksen jos toisenkin.


 • Tutustu itseesi ja ympäristöösi
  Oletko ikinä oikeasti ajatellut minkälainen Sinä olet? Minkälainen Sinä olisit, jos kukaan tai mikään ei sanoisi sinulle, minkälainen sinun pitäisi olla? Tunnetko itsesi? Tiedostatko itsessäsi erilaisia puolia? Huomaatko joskus tai usein toimivasi tavalla, joka ei sinun sydämessäsi tunnu oikealta?
  Kun alat tutustua itseesi, siihen itseen, joka olet kaikkien niiden kuorikerroksien alla ja löydät sen, todennäköisesti pikkuhiljaa, ala tehdä tuttavuutta eri puoliesi kanssa. Mieti mikä sinussa on sinulle totta, mikä tulee muualta.
 • Oletko vain fyysinen kokonaisuus, vai voisiko siinä olla muutakin
  Onko sinulla pitkällisiä vaivoja, joiden olet vain ajatellut kuuluvan sinulle? Ajatteletko ehkä, että sinulla tulee syöpä, koska suvussasi on sitä niin paljon? Oletko koskaan miettinyt, miten paljon psyykkinen ja henkinen puoli vaikuttaa terveydentilaasi tai siihen, miten voit ylipäänsä?
 • Teetko asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi
  Tämä liittyy vahvasti tuohon ensimmäiseen, kun tutustut itseesi ja tiedät mikä tekee sinut onnelliseksi, teetkö niitä asioita? Osaatko nauttia elämästäsi? Niistä pienistäkin iloista? Osaatko olla kiitollinen ja onnellinen asioista, joita pidetään itsestäänselvyyksinä?
 • Tutustu itseesi myös kehollisesti
  Meditointi tai jonkinlaiset läsnäoloharjoitukset. Opettele tunnustelemaan mitä kehossasi tapahtuu, se kertoo sinulle niin paljon. Miltä kehossasi tuntuu, kun teet ikäviä asioita? Entä silloin, kun teet asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä tai tekevät onnelliseksi? Oletko linjassa itsesi kanssa?
 • Otatko itse vastuun itsestäsi
  Niin helposti sälytämme vastuun muille, ulkopuolisille henkilöille tai ympäristölle. "En voi olla onnellinen koska..." "Olen onnellinen, kun.." Kuinka paljon kulutat energiaasi siihen, että voivottelet asioita, joille et voi tehdä mitään? Oletko koskaan miettinyt, mitä oman asenteen muuttaminen voisi tehdä?

Voisin jatkaa listaa loputtomiin, mutta jospa nyt jätän tämän tähän tällä kertaa. Olen aiheen kimpussa josta voisin (ja haluaisin) kirjoittaa kirjan. Ehkä palaan siis asiaan vielä uudelleen.

Mitä ajatuksia teissä herää? Menikö tämä teidän mielestänne liian kauaksi blogin aihepiiristä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)