maanantai 6. heinäkuuta 2015

Uusi tilanne


Uuden vielä vieraan hevosen kanssa kaikki on uutta ja ihmeellistä. Uuteen hevoseen tutustuminen on aina omanlaisensa matka ja aika suuren lisämausteen tekee se, että tietää hevosen olevan matkassa mukana tästä eteenpäin koko ajan. Ehkä odotukset ovat suuremmat kuin mitä ne ovat silloin, kun vain tutustuu esimerkiksi koulutettavaan hevoseen. Oman kanssa on aina mukana enemmän tunteita, oli sitten kyseessä uusi tai vanha tuttavuus. Voi olla myös painolastia edellisestä hevosesta, on tottunut tietynlaisiin juttuihin ja voi olla, että kaikki ei toimikaan ihan samalla tavalla.

Minä olen kyllä kaikin puolin ihastunut uuteen hevosystävääni, se on samaan aikaan hyvin erilainen ja samanlainen edellisen hevosen kanssa. Olen nyt käynyt päivittäin tutustumassa neiti C:hen enemmän. Viime keskiviikosta tuntuu olevan jo jotenkin pitkä aika, niin paljon on ehtinyt tapahtua näiden päivien aikana.

Neiti C meni suoraan laitumeen ja se ei ole ainakaan edellisten omistajien aikana ollut laitumessa yötä päivää. Lisäksi se oli tarhannut yksin tai kaksin kaverin kanssa. Muutoksia tuli siis jo tähän aika isosti, yötä päivää ulkona laitumessa ja samassa tilassa on kaksi muutakin hevosta. Hän näyttää kuitenkin sopeutuneen hyvin ja jo heti traikusta ulos päästyään se oli rauhallinen ja alkoi syödä, ei stressaantuneesti repimällä vaan ihan vain laiduntamalla, niin kuin se olisi aina tehnyt sitä.

Mitä minä sitten toistaiseksi olen huomioinut?
Neiti C on suhteellisen lunki tapaus, se vähän katselee jotain, mutta pörähtää nätisti ja jatkaa matkaansa. Jos se pelästyy se nostaa päänsä ylös ja tarkkailee tilannetta, jonka jälkeen se aika nopeasti palautuu takaisin maan pinnalle. Se ei pelkää autoja eikä sumutepulloa.

Jos se saisi päättää paikallaan seisominen voitaisi kieltää lailla, ainakin jos se kestää minuutteja. Se on tylsää ja pitää vähintäänkin tehdä pieni ympyrä, että voi taas jäädä paikalleen. Paitsi silloin, kun oltiin shiatsuhoidossa, silloin se malttoi seistä ja ihmeissään katseli välillä, että mitä minä oikein puuhastelen.

Neiti C on todella herkkä, mutta se ei päde ihan kaikessa. Se on varovainen ja väistää kyllä, mutta esimerkiksi taluttaessa on hänen mielestään täysin ok kävellä paljon lujempaa kuin ihminen ja mielellään niin, että vähän joka askeleella tulee kirjaimellinen "lapakosketus", tämä kärjistyy varsinkin silloin, jos hänellä on hieman kiire tai hätä, kun kaveri huutelee perään laitumesta. Olemme asiasta hieman keskustelleet ja hyvin monesti hän kyllä ymmärtää yskän, toisinaan ei lainkaan.

Paineistuminen aiheuttaa Neiti C:ssä selkeästi huolta ja liiallinen heiluminen ei hänen mielestään ole mukavaa. Tuskin se on sitä kenenkään mielestä, mutta tuntuu että tämä kyseinen neiti hevoinen vetää piskuisen herneen turpaansa, jos hänen edessään liikaa heilutaan. Toisaalta täysin ymmärrettävää, se ei ole ihmiseltäkään kovin kohteliasta, mutta ajoittain tuntuu, että lapa edellä ihmisen päälle tuleminen on myös hieman epäkohteliasta.

 C on hyvin ihmisläheinen ja rakastaa rapsutuksia ja kaikkia nameja, joita hän oikein ystävällisesti hamuaa. Hieronta tulee myös hyvin lempeästi varsinkin silloin, kun hänestä löytyy joku oiken hyvä paikka mistä rapsuttaa. Se tulee jokaisella kerralla iloisesti vastaan laitumesta ja tuntuu ilahtuvan jokaisella kerralla, kun häntä tervehditään ja tullaan moikkaamaan.

Siihen nähden, että C on ollut alle viikon uudessa, täysin erilaisessa, ympäristössä ja vieraiden ihmisten ja hevosten kanssa, hän on ottanut muutoksen rauhallisesti. On hetkiä, jolloin tulee huoli, mutta minusta se on täysin ymmärrettävää.

Me etsimme yhdessä rentoutta ja sitä kautta työstämme myös lapa-asiaa maastakäsin. Tänään ratsastin ensimmäisen kerran vain sen aikaa, että sähköjäniksen tilalle tuli jälleen rento hevoinen. Minulla on paljon opittavaa tältä hevoselta ja luulen, että silläkin on minulta.Meistä tulee vielä hyvä tiimi, uskoisin. :)

12 kommenttia:

 1. Tykkään PALJON! On niin kiva päästä seuraamaan tuttua hevosta :)

  VastaaPoista
 2. kaunis hevonen! Vitsit on kiva lukea sun tekstiä kun siitä oikein välittyy se miten sä oikeasti välität hevosesta muunakin kuin urheiluvälineenä, ihana lukea <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neiti C kiittää :)
   Ja minäkin kiitän kauniista sanoistasi! :)

   Poista
 3. Onpa aika ihanaa <3 Kaikkea hyvää teidän yhteiselle matkalle!

  VastaaPoista
 4. Hei Suvi !
  Lähiaikoina on hevoseni kanssa noussut esille asioita, jotka mietityttävät ja ajattelin ihan tähän kirjoittaa purkaa ajatuksiani kertoa niistä sinulle.

  - tällä hetkellä tuntuu siltä, (hevoseni kanssa, ja myös ylipäätään elämässä) kuin seisoisin risteyksessä. pysähtyneenä. Tietämättä mihin suuntaan lähteä. Miten löytäisin tietäisin mihin suuntaan minun kuuluu lähteä? Mihin suuntaan minun kuuluu hevoseni kanssa lähteä, mikä on se mitä me haluamme?
  on lähiaikoina ollut vaikeita tuntemuksia; epämääräistä turhautuneisuutta, epävarmuutta, surua.
  Tuntuu, että olen lähiaikoina alkanut avautua. nähdä ja tuntea enemmän ja laajemmin, selkeämmin. uskallan alkaa näkemään itseäni ja sen myötä kaikkea muutakin, rehellisyys.

  - miten voisin hevoselleni selkeämmin kertoa ja ilmaista, että minulla on oma tilani ja sitä on kohteliasta kunnioittaa?
  hevoseni saattaa esim. jännittyessään, tai keskittyessään johonkin muuhun kuin minuun, pyrähdellä ja liikkua läheltä minua, joskus on jopa saattanut vähän ns. tönäistä, ja esim. ympyrällä työskennellessä säikähtäesään saattaa vaihtaa äkisti suuntaa, joskus on tullut kohti tms.
  Taluttaessa, välillä muutenkin, mutta etenkin jännittyneenä lähtee rynnimään eteenpäin vauhdilla nopeampaa kuin ihminen.

  - Hevoseni jännittää puomeja kentällä. Maastossa kun olemme jonkun verran ylittäneet kaikenlaisia kaatuneita puita, risuja, yms. niin hän on innoissaan pomppinut yli, mutta kentällä puomit ovat arvelluttavia. Taluttaessa kun olemme yrittäneet ylittää puomia, stoppaa hyvissä ajoin ennen puomia tai yrittää kiertää puomin. Mitenköhän tehdä hevoselle puomeista yms. kentällä positiivinen juttu?


  hyvää kesää sinulle ja uudelle ystävällesi. Onnea <3  -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,

   Vastailen sinulle paremmalla ajalla iltasella! :)

   Poista
  2. Noniin, ajatusten purkaminen on aina hyvä asia. :)

   Hmm, niissä hetkissä, kun alkaa avautua eri tavalla ja yhtäkkiä huomaakin ympärillään on täysin uuden maailman, voi olla hetkellisesti aika hukassa. Jos/kun alkaa kyseenalaistaa aiemmin totuutenaan pitämiä asioita, joutuu uuden tilanteen eteen. Mitä nyt tehdään? Miten kuuluu reagoida? Minkälainen minä edes oikeasti olen?

   Minä sanoisin, että kaikki lähtee itsetuntemuksesta, pohdiskele sitä mitä oikeasti olet, ei vain sitä, mitä olet siksi, että muut olettavat sinun olevan jotain. Anna myös ns. negatiivisten asioiden tulla rauhassa mieleesi ja hyväksy ne osana sinua. Ole avoin ja tutkaile ajatuksiasi kritiikittömästi, vähän kuin ulkopuolelta katsellen "jaa, että tällainenkö minä olen. Näinkö minä reagoin" Jos joku ei tunnu hyvältä, se useimmiten tuntuu kehossa raskaalta. Ala tehdä päätöksiä kuunnelleen oikeaa sisintäsi, huomaat kevyemmän olon, kun teet asioita, joita oikeasti haluat tehdä.
   Sinä tiedät sydämessäsi mikä on suuntasi ja mitä haluat hevosesi kanssa. Mitä sinä luulet, että hevosesi haluaa? Kaipaisiko se jotain muuta?

   Tuosta omasta tilasta ja sen kunnioittamisesta. On vaikeaa antaa konkreettisia ohjeita näin tekstinä, mutta ota se mukaan jokapäiväiseen tekemiseen. Tiedosta itse oma tilasi ja pidä siitä kiinni, mutta tee se rauhallisuudella ja läsnäololla, ei kiukulla nopein liikkein. Ennakointi auttaa, samoin kun se, että opettelee seuraamaan hevosen kehonkieltä, että olisi askeleen edellä tilanteissa, joissa lapakosketuksia meinaa tulla.

   Puomeista kentällä sanoisin, että pilko pieniin osiin ja pysy hevosen mukavuusalueella. Jos hevosta voi, niin palkitse hevosta nameilla, kun se on rento ja avoin puomeja kohtaan, etene pienin askelin ja muista kehua pienestäkin! Pidä huoli, että oma energiasi on myös avoin, iloinen ja rauhallinen, "puomit on tosi jees"! :)

   Kiitos samoin sinulle! :)

   Poista
 5. Kiitos ajatuksistasi ^
  :)

  VastaaPoista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)