torstai 27. elokuuta 2015

Hevosshiatsu


Mitä on hevosshiatsu, miten sitä tehdään ja mihin se vaikuttaa? Ajattelin kirjoittaa pienen
informatiivisen kirjoituksen siitä, mitä minä oikein työkseni teen. 


Mitä hevosshiatsu on?
Shiatsu perustuu perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen. Se on hoitomuoto, jossa käsittely tehdään käsin vuorovaikutuksessa hevosen kanssa. Hoidettavia alueita ovat meridiaanit, eli energiakanavat joilla akupunktiosta tutut pisteet sijaitsevat, shiatsussa hoidetaan aina kerralla koko meridiaani.

Kirjaimellisesti sana "shi-atsu" tarkoittaa sormillapainelua. Hoito tehdään pehmeästi kämmenillä ja sormilla painellen, lisäksi hoidon aikana voidaan tehdä kevyttä hierontaa, pään/hännän käsittelyä sekä jalkojen pehmeitä venytyksiä.

Miten hoidettava alue valitaan?
Ihan aluksi tarkastelen hevosta kauempaa ja lisäksi tarkkailen sen liikkeitä ja olemusta. Minkälainen tunne minulle hevosesta tulee, miltä se näyttää ja minkälainen sen energitaso on. Tämän jälkeen käyn hevosen käsin lävitse tunnustellen ja kokeillen, miltä eri kehon osat tuntuu. Lisäksi kyselen hieman omistajalta, että minkälainen hevonen on ja mitä sillä on ollut.

Omistajan lyhyt haastattelu ja kertomukset tuovat lisäinformaatiota. Tasaisin väliajoin vastaan tulee asiakkaita, jotka haluavat testata tietämystäni eivätkä anna etukäteen hevosesta infoa, vaan haluavat ensin kuulla mitä minä sanon.
Tässä on puolensa ja puolensa, jos ongelmia on tiedossa on helpompaa tehdä ns. täsmäiskuja ja alkaa hoitaa oireita tai syytä saman tien. Jos taas en tiedä hevosesta mitään, menee ensimmäinen kerta enemmänkin määrittämiseksi, jolloin ei välttämättä ihan suorilta keskitytä johonkin tiettyyn ongelmaan.

Hoidettavat meridiaanit valitaan kaiken ylläolevan tiedon perusteella tai joskus ihan puhtaasti intuitiolla; kädet ja kehoni huomaavat jotain, mitä mieleni ei, jolloin luotan omaan tuntemukseeni.

Mitä hoito tekee?
Shiatsuhoidon tarkoituksena on tasapainottaa kehoa ja mieltä. Tasapainoa haetaan täyttämällä "tyhjiä" ja avaamalla tiukkoja paikkoja. Ajatuksena se, että energia pääsisi virtaamaan kehossa vapaasti, jolloin sekä fyysinen että psyykkinen keho pystyy toimimaan terveesti. Energian vapaa virtaaminen ja tasapaino edistävät hyvinvointia.

Shiatsun ajatus on hoitaa terveyttä. Etsitään syytä eikä vain hoideta oiretta, jolloin "tuloksetkin" ovat pitkäkestoisempia. Hyvinvoinnin edistäminen on kaiken tekemisen taustalla.


Miten hevoset reagoivat hoitoon?
Yleisesti ottaen hevoset reagoivat hoitoon hyvin, ne eivät esitä tai pysty näyttelemään eli reaktiot ovat autenttisia ja rehellisiä. Jotkut hevoset kertovat selkeästi ne paikat, joita pitää hoitaa, toiset taas nauttivat kokonaisvaltaisesti koko hoidosta.

Yleisiä reaktioita on syvä/selkeä rentoutuminen, haukottelu, mutustutelu, venyttely, aukeavien alueiden fyysinen reagointi, rauhoittuminen ja keskittyminen.

Olen kohdannut myös hevosia, jotka hoitotilanteessa näyttävät ja tuntuvat siltä, että hoito ei heitä kiinnosta eikä tunnu missään. Hassua on se, että yleensä nämä yksilöt ovat hoidon jälkeen olleet todella erilaisia kuin ennen sitä, eli hoito on todella vaikutanut. Näistä on aina kiva kuulla jälkikäteen.

Minkälaisille hevosille shiatsu sopii?
Kaikenlaisille hevosille; ratsuille, ravureille, kilpahevosille, maastomopoille, varsoille ja vanhemmille.

Hevonen on herkkä eläin ja tämä pehmeä hoitomuoto saa useimmiten hyvän vastaanoton. Kosketus on hevoselle luonnollinen tapa kommunikoida ja hoidossa jokainen kosketus on aina harkittu ja läsnäoleva.

Mitä shiatsu muunmuassa sitten tekee?

 • Shiatsu ennaltaehkäisee (terveyden hoitaminen) ja rentouttaa
 • Auttaa stressiin ja erilaisiin kehon ja/tai mielen jännitystiloihin
 • Vaikuttaa aineenvaihduntaan
 • Poistaa kuona-aineita ja auttaa verenkiertoon liittyvissä asioissa
 • Etsitään oireiden aiheuttajaa eli syytä, eli ei vain oireen hoitamista
Monet hevoset ovat saaneet apua mm. mahaongelmiin, nivelvaivoihin, epämääräisiin ontumisiin ja epäpuhtaisiin liikkeisiin, traumoihin ja niin edelleen.

Käytännön esimerkkejä; laukan löytyminen, ontumisen loppuminen, aineenvaihdunnan paraneminen, säikystä, stressaantuneesta ja sulkeutuneesta hevosesta uteliaaksi ja rauhalliseksi jne.

Käytännön asioita hoitotilanteesta?
 • Hoitoon varataan aikaa noin 35-45 minuuttia
 • Hoitopaikan olisi hyvä olla rauhallinen ja (varsinkin talvella) sisätiloissa
 • Ainakin yksi vapaapäivä/kevyempi päivä hoidon jälkeen voi olla tarpeellinen (yksilöllisyys)
 • Liikutus ennen hoitoa ei ole haitaksi
 • Hevonen saattaa olla unelias tai energinen hoidon jälkeen, on hyvä varmistaa, että olosuhteet "mietiskelylle" on olemassa
 • Hoitokertojen määrä riippuu tilanteesta ja hevosesta, 4-5 kertaa anataa keholle mahdollisuuden vastata hoitoon paremmin ja pitkäkestoisesti (Sipuliefekti)
 • Ylläpitävänä hoitona noin 1 kuukaudessa
 • Hoito on toki myös rentouttavana hoitona mainio väline, jos haluaa vain joskus hemmotella hevostaan!
Miten minä olen kouluttautunut?
Kurssikokonaisuuksia on Suomessa neljä ja siihen päälle teoria- ja käytännönkoe. Jokainen kurssi pitää sisällään laajan kokonaisuuden, joka sisältää sekä teoriaa että käytännön harjoittelua. Jokaisella kurssilla opiskellaan yksi tai kaksi eri elementin meridiaania; mitä se pitää sisällään, mitä siihen liittyy, miten sitä hoidetaan, mistä epätasapaino voi johtua, mihin se vaikuttaa tms.

Minä olen käynyt kurssikokonaisuuksista kolme ja opiskellut näiden lisäksi itsenäisesti lisää. Vihdoinkin pitkän odotuksen jälkeen loppusyksystä järkätään neljäs kurssikokonaisuus, jolloin on todennäköistä, että valmistun shiatsuhoitajaksi viimeistään ensi keväänä.

Teoriapohja ja käytännön harjoitteet ovat kursseilla kattavia. Kuitenkin minusta suurin oppi tulee käytönnön tekemisestä ja siitä, että pystyt soveltamaan tietoja ja taitoja hoitotilanteissa. Siihen ei auta muu kuin tekeminen.
Minusta on hyvä, että kaikkea tietoa ei anneta kerralla liian lyhyessä ajassa vaan pikkuhiljaa pystyy syventämään omaa osaamistaan.
Lisäksi on mahdollisuus muiden kanssa keskusteluun ja konsultoin myös opettajaani Liz Eddyä, joka asuu siis Skotlannissa.

Missä teen hoitoja?
Minä kierrän talleilla kysynnän mukaan, asun Tampereella, joten Pirkanmaan alueella tulee pyörittyä paljonkin. Tämän lisäksi käyn säännöllisesti pääkaupunkiseudulla ja jonkin verran olen käynyt myös Kerimäellä.
Teen toisin sanoen hoitoreissuja ympäri Suomen mikäli vain kysyntää on!

Kotisivuni löytyvät täältä ja sieltä löytyy tietoa myös muista tarjoamistani palveluista.


Tällainen pintaraapaisu hevosshiatsuun, heräsikö sinulle kysymyksiä tai ajatuksia? Kommentoi alla!

2 kommenttia:

 1. Sut on haastettu :)
  http://pilanpaiten.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ..käynpäs katsomassa mihin :)

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)