keskiviikko 7. lokakuuta 2015

C opetushevosena

Pidin tänään istuntatunti Neiti C:llä, henkilö oli ensimmäinen ratsastustaustan omaava, joka on C:n selässä käynyt sen tultua minulle. Oli kiva katsoa, miten se oli rento vaikka selässä oli vieras ihminen, samoin oli melko yllättävääkin miten minimaalisen hetken jälkeen se palautti  mieleensä sellaisen jännittyneen karkuun juoksevan tyylin liikkua.

Istuntatunnin teemana oli yllätys yllätys istunta, keskityttiin löytämään tasapainoinen ja suora istunta. Alkutilanne oli alaselän notko, eteenpäin menevät jalat, yläkropan taaksepäin nojaaminen ja jännitys lonkankoukistajissa.

Lähdimme liikkeelle istuinluiden etsimisestä ja siitä, miltä tasapainoinen istunta tuntuu ja miten sen voi löytää. Erityishuomio siis keskivartalon syvissä lihaksissa. Samalla myös kiinnitettiin huomiota siihen missä on jännittyneisyyttä ja miten siitä pääsee eroon.

Keskivartalon hallinta on todella suuressa roolissa ja jo pienillä korjauksilla jalka esimerkiksi liikkui jo automaattisesti oikeaan suuntaan eli etunojasta taaksepäin.
Minusta on aina tärkeää kiinnittää ensimmäisenä huomio keskikroppaan ja syviin lihaksiin, koska jos alamme korjata suorilta kättä tai jalkaa, niin voi olla, että sitä kompensoidaan jostain muualta, jos keskivartalossa ei ole palikat paikoillaan.

Hyvin näyttäytyi myös se, miten lihasmuisti huijaa ihmistä. Silloin kun on suorassa tuntuukin etukenolta, koska on tottunut nojaamaan taaksepäin. Hyvä asento tuntuu luonnottomalta, mutta silti jostain ihmeen syystä siinä on hyvä ja tasapainoinen olo.

Ja hienosti myös C kertoi aina, kun ratsastajan tasapaino liikkui takaisin vanhaan tai oli muuten oudosti. Se malttoi olla opetushevosena hienosti ja pysyi rentona koko käyntityöskentelyn ajan.

Lopuksi kuitenkin ravissa kulminoitui se, mitä kaikkea me olemme jo yhdessä opetelleet. Rentous unohtui nopeasti, kun ratsastaja jännittyi ja kädet pidätti liian voimakkaasti. Ja sitten oltiinkin epämukavuusalueella, jossa pää nousi ja liikkeisiin tuli hätäisyys.
Ymmärsin ja näin miten ison työn olemme jo oikeasti yhdessä tehneet rentouden eteen ja miten pienellä se vielä taantuu.

Ravin jälkeen myös pysähdyksessä se jäi vanhaan asentoonsa pää ylhäällä jännittyneenä. Kävin vielä itse selässä ja kokeilin, se oli hätäinen, mutta rauhoittui ehkä hieman. Katsotaan miten se reagoi seuraavaan ratsastukseen, huomasin, että se jäi hieman hämmentyneeksi, mutta uskon sen palautuvan nopeasti. Tulipa huomattua taas miten herkkä se on.

Mutta olin ylpeä, niin hieno istuntaopettaja C: Rento, rauhallinen ja suora ystävällinen palaute ratsastajalle.rats

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)