tiistai 3. marraskuuta 2015

Shiatsukurssilla; Mitä elementtiä hevosesi edustaa?

Vietin viime viikonlopun (pe-su) "viimeisellä" shiatsukurssilla ennen valmistumista, nyt siis puuttuu enää teoriakoe ja demo, jonka jälkeen olisin ikään kuin valmis. Ikään kuin siksi, että tuntuu, että varsinkaan tässä lajissa ei voi koskaan olla valmis, aina oppii jotain uutta ja jokaisella kerralla vain ymmärtää miten vähän sitä tietää.

Perinteisessä kiinalaisessa lääketietessä on tärkeänä osana viiden elementin teoria, jonka perusteella voidaan saada paljon lisäinformaatiota erilaisista asioista. Menemättä sen syvemmälle itse teoriaan, niin ajattelin kirjoittaa tänne minkälaisia eri elementtien hevoset voivat olla, mikään ei ole kiveen kirjoitettua ja kaikki voi vaihdella tilanteen ja terveydentilan mukaan.

Tietyn rodun edustajat eivät aina automaattisesti kuulu johonkin tiettyyn elementtiin, vaan aina kannattaa hieman suhteuttaa rodun sisällä. Ja jotta mikään ei olisi liian monimutkaista, niin elementit voivat vaihdella myös tilanteen mukaan ja myös fyysinen ja henkinen elementti voivat olla erilaiset. Joillakin kaikki voi olla hyvin selkeää ja taas toisilla tuntuu olevan kaikkea sekaisin.

Tunnistatko sinä oman hevosesi elementin?

VESI:
Vesi on ehkä monimutkaisin elementti koska vesi muuttaa muotoaan äärilaidasta toiseen ja kuitenkin se on aina voimakas. Vesi on elämänlähde ja se antaa keholle, voimalle, energialle ja mielelle halun mennä eteenpäin.

Fyysisesti vesihevosilla on hyvä rakenne, jollon myös liike on sulavaa. Vesihevonen voi olla hyvinkin rento ja kohdatessaan esteen se etsii vain paikan mennä siitä ohi. Vaihtoehtoisesti, kun vesi on epätasapainoissa se voi juosta läpi mistä vaan ajattelematta tai jumittaa, äärimmillään  se voi liikkua taaksepäin ja lähteä karkuun.

Negatiivinen tunnetila, joka liittyy veteen on pelko. Pelko voi esiintyä monella eri tavalla, joko pienesti ja pidättyväisesti tai täysin kauhistuneena. Kun pitää mielessään, että tärkeä yhdistävä tekijä veden kanssa on liike, on selvää, että tämä liittyy selkeästi hevosen "pakene tai taistele"- mekanismiin.

Vesihevonen voi olla hyvä missä vaan lajissa, mutta se tarvitsee aikaa oppiakseen luottamaan, muutoin voi saada aikaan vaan pelkoa. Myös muut elementit pelkäävät, mutta ne näyttävät sen eri tavalla. Hyvän rakenteensa vuoksi vesihevoset voivat olla hyviä mm. matkaratsastuksessa, show hevosina sekä kouluhevosina.
Vesihevosen liike näyttää vaivattomalta ja sulavalta.

TULI:

Tuli on myös hieman monimutkainen elementti. Se antaa lämpöä ja turvaa, mutta samaan aikaan se voi olla arvaamaton ja voi muuttua hetkessä vaaralliseksi. Kun yangin voima sisältyy tuleen, se luo rentoutta ja yhdessäolemista, mutta vain joku yksi pieni tilanne voi muuttaa kaiken. Tuli voi roihahtaa kontrolloimattomaksi ja tuhoisaksi, tai se voi puhaltaa ne pois, jättäen jälkeensä vain kylmää ja pimeää.

Tulihevoset ovat usein kauniita tai näyttäviä ja niillä voi olla hyvät lihakset kuten puuhevosilla ja hyvä rakenne kuten vesihevosilla, mutta niille on ominaista sirompi ja hienostuneempi rakenne.

Tulihevoset rakastavat huomiota ja ne ovat usein hyvin ystävällisiä sekä ihmisille että hevosille. Tulihevonen voi olla myös kuuma tai "vitsikäs", jolloin hänen tempauksilleen pitää osata nauraa.  Positiivinen tunnetila tulihevosilla onkin ilo; ne ovat sosiaalisia, leikkisiä ja säteileviä. Negatiivinen tunnetila taas on se, että tuli on helppo saada räjähtämään. Vastakohtana tälle, jos tuli katoaa tai häviää, hevosesta tulee masentunut.

Koska tulihevoset rakastavat huomiota ja ne tykkäävät esiintyä, sopii niille mikä tahansa aktiviteetti, jota tehdään muiden seurassa. Esim. estehevoset, kouluhevoset tai näyttelyhevoset.


PUU:

Puuhevoseen liittyy energia, organisoiminen, sisäistäminen ja itseilmaisu. Puu elementtinä on enemmän tekoja vähemmän sanoja-tyyppinen ratkaisu. Jos ajattelee esimerkiksi kaatuneita puita, jotka jatkavat kasvamistaan kaatumisestaan huolimatta. Ne kasvavat ja leviävät jatkuvasti, etsivät uusia haasteita ja uusia keinoja päästä eteenpäin. Asioiden mennessä huonoon tai väärään suuntaan, on puulla kyky olla luova, jotta se pääsee takaisin valitsemalleen raiteelle.

Fyysisesti puuhevosella on hyvät lihakset ja ne voivat olla lihaskunnoltaan hyväkuntoisen hoikkia tai enemmän lihasmassaa omaavia. Puuhevosilla on hyvä itseluottamus ja he ovat päämäärätietoisia. He tietävät mitä tekevät ja miten sen aikovat tehdä. Negatiivinen puoli on, että jos puuta estää tekemästä haluamiaan asioita tai ne ajattelevat, että ihminen ei kuuntele heitä, niin niistä saattaa tulla vihaisia ja joskus jopa agressiivisia.

Puuhevoset ovat hyviä kilpahevosia; ne menevät aina loppuun saakka ja luonnostaan ilmenevällä itseluottamuksella ne tietävät olevansa hyviä työssään, eivätkä tarvitse hihkuvaa yleisöä tehdäkseen parhaansa. Monista puuhevosista tulee hyviä ratsastuskouluhevosia nuorille ratsastajille, kunhan vain ratsastaja ei yritä johtaa hevosta liiaksi, sillä hevonenhan oli se ekspertti..


MAA:

Maahevonen on rohkaiseva ja luotettava, se edustaa turvallisuutta ja tukea. Maahevonen on mukavuudenhaluinen ja ruoka on sille tärkeässä roolissa. On helppoa ajatella Äiti Maan olevan jotain, joka tukee ja lohduttaa meitä tehdessämme asioita niin, että huolet ja epävarmuudet häviävät ja kaikki on turvallista. Maa suodattaa ideoita myös mielentasolla ja tarjoaa niitä  uudelleen mahdollisuuksina tai vaihtoehtoina, jotka me voimme hyväksyä.

Maahevonen on hyvin maadoittunut. Sressissä se syö lohduksi ja ruoalla on sille iso merkitys. Fyysisesti maahevonen ei työskentele yhtä kovasti kuin puuhevonen, koska sehän on lopulta hieman epämukavaa, se ei myöskään elämöi kuten tulihevonen. 

Maahevoset ovat hyviä siitostammoja, mutta jälleen syklisyys huomioiden, on hyvä muistaa, että jokainen kantava tai varsaansa hoitava on joiltain osin maaelementissä aikansa.

Koska maadoittuminen on maahevosen ominaisuus, se voi stressaantuneena olla liian maadoittunut, jolloin se jumittaa. Tämän voidaan ajatella, ehkä hieman virheellisesti, olevan itsepäisyyttä. Maahevonen voi myös syödä liikaa tai sitten se ei syö lainkaan. Henkinen epätasapaino näkyy huolestumisena ja jännittymisenä.
Luonnollisesti ne hevoset, jotka syövät liikaa, ovat helposti ylipainoisia. Maahevonen voi myös lievittää ahdistustaan syömällä ja silloin se ei ole kiinnostunut mistään muusta kuin ruoasta.

Maahevonen on rauhallisuutensa takia soveltuva mm. aloittelevalle ratsastajalle.

METALLI:

Metalli yhdistetään voimaan ja tarkkuuteen. Metallihevosia voisi kuvailla myös sanalla rajat; joka voi tarkoittaa jotain, joka suojelee tai jotain, joka eristää. Metalli on täsmällinen; rutiinit ja säännöt ovat tärkeitä. Metalli myös johdattaa, jolloin viestejä on helppo vastaanottaa ja siirtää.

Metallihevoset ovat usein hyvin kohteliaita, koska on "sääntöjen vastaista" käyttäytyä liian isosti. Tämän vuoksi kommunikointi on paljon hienovaraisempaa ja ihmisen täytyy olla tietoinen siitä mitä hevonen kertoo. Metallihevoset nauttivat rutiineista ja selkeydestä. Ne ovat yleensä hyviä all-roundereita, mutta omien rajojensa vuoksi eivät ehkä ihan parhaimpia kisahevosia.

Fyysisesti metallihevonen näyttää hieman kulmikkaammalta kuin muut rotunsa edustajat. Monet hevoset voivat olla metallivaiheessa myös vammojen tai vanhan iän vuoksi. Henkisesti metallihevonen voi olla puolustava tai se voi vetäytyä ja tulla hyvin sisäänpäinsuuntautuneeksi. Monesti metallihevosen huolehtimisen huomaa vain iho-ongelmista, sillä muutoin se ei näytä selkeästi mitään ulospäin.


Kaikki elementit ovat yhteydessä omalla tavallaan toisiinsa ja kaikki liittyy kaikkeen. Variaatioita ja hetkiä on monia, mutta ehkäpä pääpiirteittäin tunnistat omasi.

16 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista luettavaa. Vähän saman tyylinen kuin horsenality kartta. Jos en ole ihan väärässä niin toinen hevoseni on tuli ja toinen vesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Sinulla on hyvä kombinaatio sitten :)

   Poista
  2. Joo, vesihevonen on tässä tapauksessa se tasapainottava voima kahden tulen kanssa ;D

   Poista
 2. Aivan ilmiselvä vesihevonen meillä!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen postaus!! Mä luulen, että mulla on vesihevonen. Myös mun oma elementti on vesi ja hyvin voimakas onkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kris!

   Minä luulen, että meilläkin on tuplavesi-yhdistelmä, mutta en ole vielä ihan satavarma. :)

   Poista
 4. Mulla on selvästi tulihevonen (Pena) ja maahevonen (Emmi). Tämä oli mielenkiintoista luettavaa! On hauska huomata että hyvin erilaisille hevospersoonille löytyy kuitenkin jotkut raamit joihin luonteet sopii, ja että näitä on tunnistettu niin laajasti että voidaan tehdä tällaista jakoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vastakohdat siis :)

   Kiitos!
   Kiinalainen lääketiede ja sen ajattelu on niin vanhaa, että eri elementtien ominaisuudet (ihmisillä tai eläimillä) on tulleet varmasti pitkän ajan ja kokemuksen kuluessa.
   Kyllä nämä tuo aina uutta näkökulmaa tai voi vahvistaa jotain omaa ajatusta.

   "Hauskuus" alkaa minulla hoitotilanteessa, kun omaa elementtiä pitäisi muutella tarpeen mukaan. :D

   Poista
 5. Silloin joskus kun mie näitä luin "ekan kerran" selkeni niin monta jutua Neiti Nenämerkistä. :) Eli siis vesihän se on niin selvästi kuin vain voi olla.

  Tosin liikkeistä en nyt osaa enää sanoa mitään. Olen tuijottanut sen ontumisia ja ontumattomuuksia liikaa. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin palaan näihin aina ajoittaan uudelleen ja uudelleen, nyt tietenkin opiskelujen puolesta vielä vähän eri tavalla..:)

   Onhan se ainakin ollut sulavaliikkeinen :)

   No höh, onko taas jotakin?

   Poista
  2. Ei taas, edelleen. Samaa "ontuu, ei onnu, ehkä ontuu, ehkä sittenkään ei" -ongelmaahan tässä on eletty yli 3 kk putkeen tällä kierroksella. Toissapvä käytiin klinikalla ja kaulahan se onkin ongelma niinkuin olin alkanut miettiä... Toivottavasti nyt paranisi!

   Poista
  3. Ok, harmillista!
   Toivottavasti paranee!

   Poista
 6. Tosi kiva postaus! Luin tän jo sillon kun julkaistiin ja nyt vasta saan aikaiseksi kommentoida.. :p
  Kun tätä lukee niin en osaa kyllä omaani yhteenkään suoraa lokeroida. Metalli voisi olla kohteliaisuutensa puolesta, toisaalta tuo tulen vitsikkyys ja ystävällisyys pukee herraa oikein mainiosti, vesi se voisi olla lähinnä liikkeideinsä ja tuon pelon puolesta. Kun se jotain oikeasti pelkää, se heittää ympäri ja pyrkii kotiin, tosin tässäkin tilanteessa pysähtyy heti kun ratsastaja niin sanoo. Esteillä siitä kuoriutuu tuollainen puuhevosen tyyppinen "tiedän just mitä teen ja sen muuten teen". Maahevosen piirteitä siitä en sentään tunnista! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Isabella!

   Joillakin hevosilla on varmasti ihan selkeä elementti, ja yleensä sen näkee ehkä fyysisestä olemuksesta. Mutta kaikilla hevosilla elementit vaihtelee, toisilla selkeämmin kuin toisilla.:)
   Ehkä se millainen hevosesi on ihan arjessa, tarhassaan, karsinassa ollessaan ja seurassasi kun ette tee mitään, se,
   rakenteen ja olemuksen kanssa kertonee "peruselementin" ja muut on sitten eri vaiheita :)

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)