maanantai 25. tammikuuta 2016

Valintojen maailma

Kenenkään ei pitäisi joutua perustelemaan valintojaan muille. Hevosharrastus on lajina sellainen, että mielipiteitä ja oikeita tapoja tehdä on vähintäänkin yhtä paljon kuin on hevosten parissa olevia ihmisiäkin. Monesti, ja ihan ymmärrettävistä syistä, hevosihmiset ajattelevat, että se oma tapa tehdä on oikea. Kuitenkin varmasti ajoittain, tai usein, joutuu selittelemään omia valintojaan ja mielipiteitäään toiselle hevosihmiselle. Avoin ajatusten vaihto voi olla vaikeaa ja helposti keskustelun muoto menee tavalla tai toisella sen oman tekemisen selittämiseen ja puolustamiseen.

Valintojen tekeminen hevostelussa on haasteellista, varsinkin silloin, kun ei välttämättä ole vielä pitkää kokemusta tai tietotaitoa karttunut. Samaan aikaan, kun ihminen yrittää parhaansa mukaan tehdä hyviä valintoja, kuuluu toisesta suunnasta ohje, miten pitäisi tehdä ihan erilainen valinta. Ajattelen kirjoittaessani niitä ihmisiä, jotka haluavat hevoselleen parasta, jonka koen voivan olla nyt yleistys. Pahimmassa tapauksessa joudut perustelemaan sellaista valintaa toisille, josta et ole vielä itsekään ihan varma, mutta haluat katsoa ja kokeilla rauhassa olisiko se juuri teille hyvä vai. Ehkä vielä omien perustelujesi jälkeen saat kuulla miten toinen tapa olisi varmasti parempi.

On tavallaan hassua, että tällaista asiaa edes joutuu ajattelemaan; ettäkö ei voisi tehdä niin kuin itse näkee ja kokee sillä hetkellä parhaaksi. Ihan kuin olisi maailman kamalin asia, jos huomaa jossain vaiheessa menneensä hieman väärään suuntaan tai tehneensä virhearvion. Yrityksen ja erehdyksen kautta ei saisi tehdä mitään. Vaikka varmasti miltei kaikki hevosihmiset ovat kokeneet sen hetken, kun ymmärtää aiemmin olleensa ihan hakoteillä. Miksi sitä mahdollisuutta hakea omaa tietä ja tehdä niitä tarvittavia virheitä matkalla ja sen jälkeen onnistua ei saisi tehdä?


Tämän haasteen ja valintojen tunnistaminen auttaa mielestäni omassa tekemisessä eteenpäin. Vaikka olisit eri mieltä toimintavoista tai siitä, mikä sinusta on paras tapa, se ei tarkoita, ettetkö voisi avoimesti kuunnella ja katsella mitä ja miten toinen tekee. Aina voi oppia jotain, aina voi avartaa omaa katsantokantaansa ja aina voi myös todeta; ok, tämä on tuon toisen tyyli toimia, ymmärrän sen ja teen itse toisella tavalla.

Jokainen hevonen on yksilö ja jokainen ihminen on yksilö. Jokainen on kulkenut siihen pisteeseen, jossa on nyt, tiettyä polkua, joka on todennäköisesti hyvin erilainen kuin sinun. Jokainen on tehnyt valintoja matkan varrella ja jokainen tekee valintoja päivittäin. Kun tässä hetkessä parhaan tietämyksesi mukaan teet valinnan, etkö silloin ole valinnut vaihtoehdoista aina parhaan mahdollisen?

2 kommenttia:

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)