maanantai 1. helmikuuta 2016

Neiti C ja kaalikääryle

Kaali, tallin perusvaruste?

Celina aiheutti sydämentykytyksiä minulle jälleen viime viikon loppupuolella; jokainen kerta, kun menen tallille, käyn aina kaikki jalat läpi. Opetan itseäni siihen, että tiedostamattakin tunnistan, jos jaloissa on muutoksia normaaliin. Ja nyt sitten jaloissa oli eroa, toinen takajalka tuntui keskeltä säärtä paksummalta ja oli hiukan lämpimämpi kuin toinen takanen.

Päätin lähteä käyntimaastoon, jotta tunnen miltä liike tuntuu ja miten liike vaikuttaa jalkaan. Ja tietenkin, kun päättää lähteä rauhalliseen käyntimaastoon, siitä tulee jotain ihan muuta. Metsään käännyttyämme Celina alkoi esitellä vaihtoehtoa nopeammasta temmosta, josta en ollut niin vakuuttunut. Se pörisi ja puhisi ja kävi ihan kuumana. Ajattelin, että se rauhoittuu pikkuhiljaa, mutta ei, se vain paheni. Takaisin päin tullessa se alkoi jo pomppia paikallaan, kun en antanut sen mennä. Se puhalsi ilmaa sieraimistaan kuin parhainkin arabi ja esitti jotain ihan omaa pimpelimpom-liikettä. En tiedä mikä tämän aiheutti, ehkä metsässä oli juuri mennyt joku eläin, jonka haju oli jäljellä tai sitten vain neiti hevoinen päätti, että metsätielle kääntyminen tarkoitti sitä, että olisi pitänyt saada mennä täysiä. Liike oli kuitenkin puhdasta ja niin se on ollut koko ajan.

Tallilla taas kokeilin jalkaa, se ei ollut muuttunut mihinkään, joten kylmäyksen kautta pihalle. Illalla uudestaan ja taas kylmäys. Välillä se näytti ja tuntui paremmalta ja välillä se oli tosi lämmin ja enemmän turvoksissa, turvotus alkoi kuitenkin tippua lähemmäs vuohisniveltä ja jännetuppia.

On se kyllä jännä, että tuosta hetkestä, kun jalan outouden tunsin, en ole juuri muuta ajatellut, se on koko ajan jossain takaraivossa. Mielessä käy jännevammat, niveltulehdukset, nyrjähdykset ja ihan kaikki worst case scenariot mitä vaan voi olla.

Lähempi tutkiminen ja seurailu johtaisi siihen, että jalassa on imppari. Jalassa on kintereen kohdilla yksi pienen pieni haava, joka oli minusta ruvella jo viime viikolla. Samoin löysin millin kokoisen jonkun ruven vuohisesta. Muutaman päivän plussa/sadekelin jälkeen oireilu alkoi eli se olisi loogisin vaihtoehto, ehkä jopa paras, jos niin voi sanoa.

Nyt jalka on mennyt koko ajan parempaan suuntaan ja tänään se ei ollut enää lainkaan lämmin ja turvotus alkoi olla aika olematonta.

Hoitotoimenpiteinä oli/on ollut kranio, kylmäys, kävely ja viimeisimpänä kaalikääryle! Eilen illalla laitoin ensimmäisen, jonka kävin vaihtamassa noin neljän tunnin jälkeen uuteen, joka oli yön yli. Oli kaalilla osuutta asiaa tai ei, niin tänään jalka oli tosiaan jo miltei normaali. Laitoin kuitenkin vielä toiseksi yöksi kaalikääryleen Neiti C:n jalkaan. Tallinpitäjälle vain totesin, että harvoin on varmaan varustehuoneen varustuksessa kokonainen keräkaali! ..Kerta se on ensimmäinenkin..

Ja mitä kaali siis tekee? Se poistaa tulehdusta ja nestettä ja lisäksi tekee hyvää nivelille.
Tein kaalikääryleen hyvin simppelisti, Kaalia siivuina irti kerästä, sisäpinnalle viiltoja, jotta kaalin neste pääsee ulos, kaalit jalkaa vasten ja pinteli tms. kääritään päälle.

Jospa tämä menisi nyt tällä ohi. Eläinlääkärille olin jo tänään soittamassa, mutta jalka oli niin paljon parempi, että se jäi. Katsotaan huomenna tilanne uudelleen, sormet ristiin!

4 kommenttia:

 1. Hyvä vinkki tuo kaali! Enpä ole ennen kuullutkaan. Toivotaan että neitokaisen jalka pysyy hyvänä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ratsastuksenopettajani muistutti minua siitä eilen ja laitoin heti kokeiluun!

   No toivotaan, inhottavan kädetön olo. :O

   Poista
 2. Kaali auttaa turvotukseen, muistan että suositellaan neuvoloissa, jos pikkuvauvojen äideillä tulee rintatulehdus. Eli kaalinlehdet rintsikoihin. :) Miksei toimisi hevosellakin, tosin varmaan jalka täytyy kostuttaa? Muuten hyvät aineet imeytyy vaan kuiviin karvoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin joku minullekin kertoi, kun kaaliasiaa selitin!

   Joo, itse käytin molempia sekä kuivaan että märkään jalkaan ja en huomannut vaikutuksessa eroa, eli olettaisin, että toimii molemmilla tavoilla. :)

   Poista

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)